Bőség és hiány jellemzi egyszerre az adatalapú gazdálkodás terjedését

Agro Napló2021. június 9. 10:11

Az adatalapú gazdálkodásról sok szereplő, például gépkereskedő, szoftverszolgáltató kommunikál, de átütő, országos szintű eredményekről nem beszélhetünk még. Az adatalapú döntéshozatal irányába a profitcentrum-szemlélet megerősítése, az eredmény növelése miatt érdemes elmozdulni, különben nem éri meg fáradni vele.

Kérdés, hogy milyen adatok állnak rendelkezésre a gazdálkodás kapcsán, azok milyen formában érhetők el, és miként lehet ezek alapján döntést hozni.

A saját tapasztalattal gyűjtött adatok egyre kevésbé elegendőek a sikerhez a modern technológiák és nagyüzemi verseny miatt. Szükség van az objektív értékelésre, ha a tömegáruk piacán is versenyképesen akarunk termelni, számolva azzal is, hogy hosszú távon egyre kevésbé lesz bőkezű az EU-s támogatási rendszer.

Elérhető képalapú adat a műhold- és a drónfelvétel, és ezt kiegészítheti a gépekben lévő szenzorokkal rögzített adat. Műholdalapú adatból – Sentinel1-2 és Landsat8 – már Magyarországon is négyévnyi feldolgozott mennyiség áll rendelkezésre olyan távérzékelésre specializálódott szereplőknél is, mint például az Envirosense, és ez parcellaszinten majdnem heti adatfelvételt jelent a felhőtakaró függvényében.

Becslések szerint az Egyesült Államokban évente hektáronként 25 megabyte adatot gyűjtenek a vető-, permetező/szóró- és betakarító gépek, ami csak a kukoricaterületre vetítve 900 terabyte. Bizonyos adatokból tehát bőség van, de ezek nem összehasonlíthatók, ha különböző gyártók gépeiből nyerték ki őket, ráadásul a mérőeszközöket kalibrálni is kell a helyi termelési sajátosságok szerint.

Az információk feldolgozására léteznek szoftveres megoldások, de ezek nincsenek integrálva minden adatforrással, beleértve a számviteli rendszereket, így nem teljesül az eredményszintig levezethető döntéstámogatás vagy csak jelentős manualitás árán, ami nehézség.

A profitcentrum-szemlélet már önmagában jelent adatalapú döntéshozatalt – ha nem írja felül a támogatások vonzereje –, de a téradatok értelmezéséhez többletszaktudásra is szükség van, amihez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is hozzájárul majd a döntéshozók képzésével.

A profitcentrum-szemlélet terjedését a Takarékbank Agrárcentrum is támogatja.

A konkrét beruházási, fejlesztési tervek, hiteligények értékelésekor nemcsak a finanszírozási lehetőségekben, hanem a naturálisan mért eredményekben is tudnak külső partnerként visszajelzést adni a várható eredményekről és a megtérülésről.

Antal Áron
Takarékbank Agrárcentrum
www.takarekbank.hu/agrarcentrum

A cikk szerzője: Antal Áron

Címkék:
ár, romer labs® diagnostic gmbh, mf activa, vx series, magaságyás, magazin-2021-06,