Magnello – Hatékony és megbízható védelem kalászfuzáriózis ellen

Agro Napló2021. május 9. 22:06

Az őszi búza termesztése során különböző gombabetegségek léphetnek fel, ezek eltérő mértékű termésveszteségeket képesek okozni, azonban megfelelően megválasztott fungicidekkel és jól időzített kezelésekkel hatékonyan tudunk fellépni ellenük. A tenyészidőszak végéhez közeledve okozhatja a legnagyobb mennyiségi és minőségbeli veszteséget a kalászfuzáriózis.

A fuzárium fajok a búza teljes tenyészidőszakában felléphetnek, korábbi fenológiai állapotban csírapusztulást, gyökérkorhadást, szárrothadást idéznek elő, későbbi fenológiában pedig a kalászok megfertőzését eredményezik (kép).

Kalászfuzárium tünete őszi búza kalászán (fotó: Boros Szilárd, 2020.06.18.)

Több fuzárium faj képes előidézni a kalászok megfertőzését, azonban hazánkban leginkább domináns faj a Fusarium graminearum (teleomorf: Gibberella zeae) és a Fusarium culmorum (teleomorf alakja nem ismert jelenleg). A fuzárium fajok kalászhányástól viaszérésig fertőzhetik a búzát ivaros (aszkospórák) és ivartalan (konídiumok) szaporító képleteik segítségével, a búza fogékonysága virágzásban a legnagyobb. A jelentős mennyiségi kár (ezermagtömeg-csökkenés) mellett tetemes lehet a minőségi veszteség is, ugyanis e kórokozó fajok különböző toxinokat is termelnek (DON, ZEA), amelyek mind humán-, mind állategészségügyi szempontból károsak.

A kalászfuzáriózis elleni védekezési stratégia komplex szemléletet igényel, beletartozik az agrotechnikai védelem mellett a kémiai is. Utóbbi helyes időzítése különösen fontos. Ha száraz, csapadékmentes az időjárás, nincs jelentősebb harmatképződés, akkor a kezelés időzítésével megvárhatjuk a virágzás kezdetét. Azonban, ha ennek ellentettje igaz, csapadék és harmatképződés is van, célszerű a kezelést már kalászhányás végén, virágzás kezdete előtt elvégezni.

A Syngenta Kft. kalászos fungicid portfóliójából a Magnello termékünket ajánljuk Önöknek a sikeres és megbízható kalászfuzáriózis elleni védekezésre. 100 g/l difenokonazolt és 250 g/l tebukonazolt tartalmaz. Mindkét hatóanyag a kórokozó gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja hatásmechanizmusát tekintve. Kiemelendő a termék DON toxin csökkentő hatása. Ajánlott dózisa: 1,0 l/ha. Fúvókaválasztásnál döntsünk a kettős réses típusok mellett, a permetlé mennyisége hektáronként 250–300 liter legyen.

2020-as fejlesztési kísérleteinkben ismét bizonyította a Magnello kivételes kalászfuzárium elleni hatékonyságát. Mesterséges fertőzést végeztünk az egyik kísérleti helyszínen, majd 48 óra elteltével kezeltük Magnello-val és versenytárs fungicid termékekkel a fertőzött parcellákat (ábra).

A Magnello 64%-kal csökkentette a kalászok és a belső szemfertőzöttség (FDK %) mértékét a kezeletlen kontrollhoz viszonyítva, amiben csak mesterséges fertőzést végeztünk F. graminearum konídium-szuszpenzióval (4,095X107 db konídium/ml).

Összefoglalásként elmondható, hogy a kalászfuzáriózis elleni sikeres védekezés nem lehetetlen, csak odafigyelést, rendszerben gondolkodást (agrotechnika, kémiai védelem, időjárás figyelembevétele stb.), megfelelő fungicid szerválasztást és időzítést igényel. Mi a kémiai védekezés szempontjából a Magnello által kívánunk az Önök idei sikeréhez hozzájárulni.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Boros Szilárd

Címkék:
eurofertil top, mezőgazdasági gépesítési díj, sonkát, talajregenerálás, naturalma zrt., magyar szója egyesület, agricultural tyre, krízistámogatás, magazin-2021-05,