Focus – a sokoldalú vetőgép

Agro Napló2021. április 7. 23:14

Látni a fényt az alagút végén! Lassan felmelegszik az idő, és elindulnak a magágykészítők és ezután nemsokára a napraforgó és a kukorica is a földben lesz. A márciusi hideg hatására nehezen indulnak az őszi kalászosok, sok helyen látni, hogy lehengerezték a vetéseket, és ami ennél még érdekesebb, egyre többen kezdenek gyomfésűvel is mozogni.

A vetések után lassan elgondolkozunk az őszi vetéseken is. A repce termesztése egyre érdekesebb, nehezebb lett a védekezés, így sokan elgondolkoznak a további folytatásról. A Horsch kifejlesztett egy StripTill technológiát, amellyel a repcének a legjobb feltételeket biztosíthatja a termelő, így a biztonságos magas termés alapjai garantáltak.

Focus 3 TD – kisebb farmok tökéletes megoldása

A repce szereti a mélyen lazított földet, hogy a karógyökér akadálymentesen tudjon fejlődni, ne álljon az útjába talajtömörödés. A Focus elején lazító kapákat találunk, TerraGrip kapatartókon, mint pl. a Tigerben. A kapák akár 25–30 cm mélyen tudják lazítani a talajt, és a kapa mögé műtrágyát tudunk kijuttatni.

25 cm mély lazítás és műtrágyázás

A műtrágyát két síkba, a művelési mélység aljára, sekélyen vagy fele-fele arányban tudjuk kijuttatni. Annak függvényében, hogy korai vagy késői vetésről van-e szó, döntjük el az arányt, hogy hova mennyi kerüljön. A Focus 5000 l-es tartálya 40:60 arányban van osztva, így kétfajta műtrágyát is tudunk használni, amelyek a légáramba összekeveredve jutnak ki a kapák mögött a talajba. A 400 l-es MiniDrill tartályból történik a repce vetése. Itt látszik a logisztikai gondolkodása is a Horschnak. Nagy mennyiségű műtrágyát és nagy mennyiségű vetőmagot tudunk egyszerre magunkhoz venni, így a tankolási, állási időket lehet csökkenteni.

Logisztika tökéletesítve

A kapamező mögött jön az 1 m átmérőjű gumikerekes henger, amelyik lezárja a földet, és a vetőcsoroszlyák számára egy utat képez. Azokon a talajokon, ahol relatív kevesebb a szármaradvány, a repce vetését a Prontóban már több tízezerszer bevált TurboDisc vetőcsoroszlya végzi. A direkt vetésnél vagy nagy szármaradvány esetén az újonnan fejlesztett TurboEdge csoroszlya a nyerő. Ez a csoroszlya a szalmát kihúzza a vetősorból, és a vetőmagot pontos mélységbe helyezi, amit a mélységtartó kerék le is hengerel. A kalászosok vetésére a sűrűsoros TurboDisc vetőcsoroszlyát használjuk. Ebben az esetben egy kapa mögött két csoroszlya halad és általában sekély mélységbe kerül kijuttatásra a műtrágya.

TurboEdge csoroszlya – a legnagyobb szármaradvány mellett is tökéletes a vetés

A 6 m-es munkaszélességű Focusra egy három ponton keresztül a Maestro 8/12 RV kukorica vetőgépet is fel tudunk tenni. Azon állattartó farmok, ahol relatív sok szenázs után még cirkot vagy silókukoricát vetnek, egy menetben a betakarítás után el tudják vetni a következő növényt, mély, illetve sekély műtrágyázással egy menetben. A talajt nem kell pluszban bolygatni, így nem is szárad ki.

Rozsszenázs tarlóba direkt kukorica

Azon termelők, akik a repcét széles, 50 cm sortávra szeretnék vetni, ide is tökéletes megoldás a Focus Maestro-kombináció. A műtrágya sekély/mély kijuttatása mellett mikrogranulátumot is tudunk a vetőbarázdába adagolni és a repce szemenként vetése is megvalósul.

Rozstarlóba direkt vetett kukorica

A Focus olyan sokoldalú vetőgép, amellyel a mezőgazdaságból a legtöbbet lehet kihozni. A műtrágya optimális kijuttatása, talajlazítás a gyökerek optimális fejlődéséhez, repce, kalászos és kapásnövények vetésére.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címkék:
terrasea, solis, lazító, terracult, ez pilot, magazin-2021-04,