Bayer stratégia a jövő mezőgazdaságáért

Agro Napló2021. április 1. 09:49

A 2020 áprilisától egységes vetőmag- és növényvédőszer-kínálattal piacra lépő Bayer széles termékportfólióját a kiemelkedő terméspotenciálú, stressztűrő, és gyors vízleadású DEKALB hibridek és a termésbiztonságot előtérbe helyező növényvédelmi megoldások fémjelzik. A Bayer stratégiáját Vajda Beáta, a cég marketingigazgatója vázolta fel a közelmúltban megrendezett online termelői konferencián.


A Bayer növényvédelmi kutatásairól szólva elmondta, hogy fejlesztéseik az új hatásmechanizmusú hatóanyagokra irányulnak. Évente 30–60 molekulát tesztelnek szántóföldi körülmények között, s ennek eredményeként az elkövetkező évtizedben 100 új formuláció bevezetését tervezik. A biológiai növényvédelem is fontos szegmens a Bayernél; évről évre mintegy 10 ezer mikroorganizmust vizsgálnak labor- és szántóföldi körülmények között. Világszerte immár 32 millió hektáron alkalmazzák készítményeiket, amelyek a közeljövőben a hazai termelők számára is elérhetővé válnak.

Hangsúlyozta, a világ egyik meghatározó vállalatának mezőgazdasági üzletága évente 2,4 milliárd eurót fordít kutatás-fejlesztésre, amely 20 kutatási központjuk innovatív munkájának eredménye. Kiemelte, hogy a hazai szatymazi kukoricanemesítő állomás Európa egyik legsikeresebb nemesítő programját tudhatja magáénak, ahol hozamnövelő, és a megváltozott időjárási viszonyoknak jobban ellenálló, növekedő stressztoleranciával rendelkező hibridek nemesítése folyik, erősen fókuszálva a vízleadó képesség javítására. A Bayer a nemesítés területén kiemelkedő genetikai bázissal rendelkezik nemcsak kukorica- és repce-, hanem szója-, gyapot- és a zöldségkultúrákban. Hozzátette, a digitalizáció a nemesítésben is forradalmi áttörést jelentett, az eddigi 8–10 éves nemesítési procedúrát 6 évre tudják csökkenteni. Az újdonságok kapcsán megemlítette Vajda Beáta, hogy idén tavasszal öt új kukoricahibrid tesztelését kezdik meg, valamint három új repcéjük már ősszel elvetésre került.

A neonikotinoidok betiltása nagy érvágást jelentett a cég, illetve a felhasználók számára. A Bayer válasza egy új, flupiradifuron hatóanyagú inszekticid csávázószer, a Buteo Start, amely védelmet biztosít a repce korai kártevői; a földibolhák, a repcebolha és a káposztalégy ellen. A flupiradifuron a Bayer saját, butenolidok csoportjába tartozó, új fejlesztésű hatóanyaga. Hasonló nehézséget jelent az azolok uniós felülvizsgálata, ezen a területen tebukonazol-mentes, új termékek bevezetésére összpontosít a Bayer – hangsúlyozta a marketingigazgató.

Az inputok otimalizálását segíti és a terepi adatkezelést egyszerűsíti a Climate FieldView™ digitális Bayer platform, amelyet a sikeres bevezetést követően már több mint 200 ezer hektáron alkalmaznak országszerte. A szolgáltatás lényege, hogy az időjárási adatok, a műholdas képek és terepi adattérképek segítségével értékelhető a vetőmag teljesítménye, lehetővé válik a szántóföldi viszonyok szemléje és a termés­eredmény nyomonkövetése. Az alkalmazás segítségével vetéskor, a növényvédelmi kezelések során és betakarításkor adatokat nyerhetünk a területről, az egészségtérképeken keresztül táblaszinten nyomon követhetjük a termesztési folyamatot és azonnali beavatkozásokra nyílik lehetőség. Az üzemi gyakorlatban ez azt jelenti, hogy betakarításkor az eredmények analizálása során az erre alapozott döntésekkel – például változtatható tőszámok alkalmazásával – akár 2–6% terméstöbbletet érhetünk el.

Az online tanácskozáson Csorba Csaba, a Bayer termékmenedzsere a kalászos, repce, napraforgó és cukorrépa védelmére ajánlott megoldásokat. Repcében a már említett, közelmúltban engedélyt kapott Buteo Start csávázószer mellett a Decis Mega, Tilmor, Folicur Solo, Propulse és Lamfix készítményekről tájékoztatott, míg napraforgóban a Propulse és Sfera gombaölő szereket, a Decis Mega rovarölőt és a Lamfix készítményt ajánlotta. Cukorrépában a Betanal Energy gyomirtó szer csomagot emelte ki.

Kalászos kultúrákban két új gyomirtó szer kerül bevezetésre ez évben: a Huszár Aktív 7,5 g/l tienkarbazon-metil molekulával kiegészült „utódja”, a Huszár Aktív Plusz, valamint a Sekator Plusz, mely főleg a kétszikű gyomok elleni védekezésben használható. A kalászos gombaölő szegmensben a Falcon Pro, az Ascra Xpro, a Zantara és a Prosaro készítmények jóvoltából a Bayer ütős kalászos fungicid technológiával vértezi fel a termelőket a várható kihívásokkal szemben. Csorba Csaba utalt arra, hogy két új, bixafén hatóanyag-tartalmú fungicid, a zászlóslevél védelmére ajánlott Siltra Xpro és a kalászvédelemre bevethető Input készítmény üzemi tesztelése kezdődik el az idei szezonban.

Kukorica gyomirtásában széles hatásspektrumot felölelő portfólióval rendelkezik a Bayer, originális hatóanyagok, innovatív formuláció és a széfener technológia garantálja a készítmények unikális jellegét (Adengo, Capreno, MonsoonActive, Laudis). Nagy dobás ez évtől a Bayertől a kukoricakultúrában alkalmazható több növényvédelmi feladathoz is hatékony megoldást biztosító technológiai csomag, a Laudis Smart, amelyet Görcsös Gábor régióvezető ismertetett. A technológiai csomag 7,5 ha kukoricamagról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni posztemergens gyomirtásra, valamint 5 ha kukorica (vagy más, okiratban engedélyezett kultúra) kórokozók és rovarok elleni védelmére szolgál. A gyomirtásért a Laudis, az egészséges kukoricaállományért a Propulse, a kártevők elleni védelemért a Decis Mega készítmény a felelős e sikervárományos csomagban. 

A termelők körében rendkívül népszerű Gazda Haszna Programról Horváth Boglárka operatív marketingvezető adott tájékoztatást. Kihangsúlyozta, hogy több ponton is megváltozott a program feltételrendszere: az egyik legfontosabb, hogy az eddigi résztvevőknek is szükséges újraregisztrálni. Bővült a programban szereplő termékkínálat és a szolgáltatások köre, illetve újdonság a kertészeti termékvonal bevonása. További információt ezzel kapcsolatban a www.gazdahaszna.hu oldalon talál.

  -ga-  

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címkék:
kukorica, dal-bo, sy bacardi, kelet-európai műtrágya konferencia és kiállítás, magyar szója egyesület, fendt 900 vario mt, turbó pk, cultivating new frontiers in agriculture, bodza, gallus domesticus, magazin-2021-04,