Aprómagvetés a legkedveltebb Horsch vetőgéppel – Pronto

Agro Napló2020. november 5. 00:17

Az elmúlt napok, hetek csapadékos időjárása egy picit késleltette az aratást, így sok helyen a vetést is. A repcék mindenütt nagyon szépek, van, aki már kétszeri regulátorozáson gondolkodik.

Még néhány éve nagyon sok termelő úgy volt az új gép beruházásnál, hogy a vetőmag éppen csak legyen bent a talajban, és a rögös körülmények között is, minél többet kibírjon! Aztán az idő előrehaladtával, előjöttek az agronómiai kérdések és ezek megválaszolása, és változott az igény, azt a vetőgépet kezdték preferálni, amelyik az apró magvakat, mint pl. repce, mák, nagyon precízen veti.

A Horsch portfóliójában nagyon sok vetőgép megtalálható, mindezek a termelői igények legjobb kiszolgálása érdekében.
A NoTill Avatartól, a sávos talajművelésben remeklő Focuson és a mulcsos Sprinter, Pronton keresztül, az egész intenzív forgóboronás KR vetőgépekig mindenki megtalálhatja a neki leg megfelelőbbet.

A Pronto család, amelyet hazánkban is a legjobban kedvelnek, ezért is ez a vetőgép az elmúlt 10 év folyamán nagyon sok fejlesztést kapott.

 

Pronto TurboDisc csoroszlya szemenkénti adagolóval és magfogó kerékkel

 

Egyik legérdekesebb, és a növény fejlődése szempontjából is a szemenkénti adagoló és csoroszlya. Ha belegondolunk, kukoricavető-gépet manapság már senki nem vásárol magfogó kerék nélkül. A Pronto vetőgépben a Horsch az első, aki tényleges magfogó kereket épített a vetőgépbe. Azon termelők, akik ezt használják, már tapasztalták az előnyét, a robbanásszerű kelésben. A szemenkénti vetőegység erre már csak hab a tortán, mindamellett, hogy kalibrált vetőmagra van szükségünk.

A pontos mélységtartás azért is előnyös, mert így a sekélyebb 2-3 cm vetést el tudjuk végezni, ami azért fontos, mert az alacsony csíraszámmal vetett állomány ekkor bokrosodik a legjobban. A magfogó kerék ezenfelül biztosítja a tökéletesebb mag-talaj kontaktust, és még szárazabb körülmények között is biztonságosabb a kelés.

 

Pronto szemenként vetett búza kelése

 

A Pronto DC, AS vetőgépekben a rövidtárcsa magágynyitást végez, kever és porhanyítja a talajfelszínt, amit a gumikerekes henger lezár. Erre az úgynevezett autópályára jön a vetés. Minél egyenletesebb a talajfelszín annál precízebb a vetés. Azonban vannak olyan talajok, ahol a termelők vagy nem tudnak, vagy nem akarnak jobb felszínt csinálni, így a nagyon rögös talajokon is jó vetést kellene biztosítani.

A Horsch néhány éve megalkotta a Serto vetőgépet, amelynél a gumikerekes henger előtt nincs talajkészítő eszköz, így a csoroszlyák jóval nagyobb talajellenállás-legyőzésnek vannak kitéve. A PowerDisc csoroszlya nagyon robusztus paralelogramma felfogatású, így az igen kemény, rögös talajokkal is nagyon jól elbír. Igény szerint ezzel a csoroszlyával is kérhetők a Pronto vetőgépek.

 

PowerDisc csoroszlya

 

A termelői igények egyre csak nőnek, és a termelők nemcsak a kombájnra vagy a traktorra hajlandók többet áldozni, hanem a vető és a növényvédelem gépeire is.

Így egyre többen érdeklődnek a forgóboronás Pronto KR vetőgép iránt is. A vetőgép felépítése hasonló, mint a Pronto DC, azonban itt a rövid tárcsa helyett forgóboronát találunk, amelyet különböző hengerek követnek. A lehengerezett felszínre kerül a vetés. A Pronto KR területteljesítménye nem sokkal marad el a DC-től, ugyanis itt is lehet 12 km/h sebességel is vetni. Természetesen, minél többet kell dolgozzon a forgóborona, arányosan csökken a haladási sebesség, de az aprómorzsás talaj így biztosítható.

 

Pronto 6 KR

 

A kapás növények szemenkénti vetőgépei már majdnem mind sorelzárósak. A Pronto vetőgépnél is megtalálható ez a rendszer.
A RowControllal soronként tudjuk lezárni a vetőgépet, bármilyen művelőút-ritmus is megvalósítható, amennyiben több apró parcellán dolgozunk, pl. a Pronto 6 DC-nél 10% vetőmagmennyiség spórolható meg.

 

RowControl sorelzárós elosztótorony

 

A Horschnál a technológiánknak megfelelő bármelyik vetőgépet választjuk, a legmagasabb minőséget kapjuk!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

 

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címkék:
terrasea, solis, lazító, magister cerealiae, grillhús, magazin-2020-11,