Takarmányozási és növénytermesztési szempontból is sok előnyt hordoznak a BMR silócirok hibridek

Agro Napló2020. szeptember 15. 20:48

A cirok takarmányozási és növénytermesztési tapasztalatairól szervezett közös rendezvényt az Agroszemek Kft., az Euralis Kft. és a Vital-Feed Kft. a Pest megyei Nagykőrösön. A cirokhibridek szántóföldi bemutatóján és a szakmai tanácskozáson sok érdeklődő gazdálkodó vett részt.

 

Az Euralis a piacvezető cirkok fajtatulajdonosaként, az Agroszemek vetőmag-előállítóként járult hozzá a hármas együttműködéshez, a Vital-Feed pedig évek óta tömegtakarmány vetőmagok előállításával, kereskedelmével és szaktanácsadással foglalkozik. A 3 stratégiai kereskedelmi partner idén fejezte be a 3. közös szezonját és most jutottak el oda, hogy egy közös rendezvényen osszák meg a fajtákkal kapcsolatos hazai tapasztalataikat a közönséggel. A bemutatón 3 silócirok fajta, az Arigato BMR, a BMR Gold X és az ES Rhodes BMR, valamint szemes cirokból az ES Monsoon szerepelt.

Az új típusú silócirok hibridekkel 3-4 év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztői és állattenyésztői véleményt, hogy a cirok csak seprűnek való. Ezt az is jól mutatja, hogy bár a tavalyelőtti év tökéletes, a tavalyi pedig a késő ősztől a kora tavaszig tartó rekord csapadékszegény időjárás ellenére kedvező volt a kukorica számára, tovább nőtt a cirok vetésterülete Magyarországon. 2020-ban körülbelül 35 ezer hektáron került szemes és 15 ezer hektáron silócirok a hazai földekbe. Szakmailag jelentős előrelépés, hogy a legkorszerűbb BMR típusú silócirkokat már közel 5 ezer hektáron termesztik a hazai gazdák. Sokak számára egyértelmű előny, hogy a silócirok önmaga után is vethető, sőt, melegigényes növényként a kukoricát követő vetési időpont az ideális számára, így az őszi vetésű takarmánynövények után is kiválóan megél – mondta Szabó Béla, a Vital Feed Kft. kereskedelmi igazgatója.

Ugyan sok állattenyésztő veti el a ma divatos rozs, vagy egyéb gabonaszenázst, mert korán le tudja hozni a tábláról és utána május elsején már el tudja vetni a kukoricát, de bármit is csinál velük, a gabonakeverékek emészthetősége nem éri el a 70 százalékot. Ráadásul ezeket összesen csak egyszer lehet kaszálni egy évben. Az intenzív hibrid füveknél viszont az emésztési együttható 80 százalék feletti, másrészt ezeket legalább kétszer lehet kaszálni. A munkák május közepére befejezhetőek, így biztonsággal vethető utánuk a silócirok. A második kaszálással együtt hektáronként 17-18 tonna száraz anyagot jelent és ehhez jön még hozzá a cirok, ami így nem másodvetésűnek, hanem teljes értékű, klasszikus fővetésű növényként szerepel a vetésforgóban. Ezen számok tudatában tény, hogy a festuloliumok az őszi vetésű takarmánynövények között így mind hozamban, mind beltartalom tekintetében utcahosszal vezetnek.

A cirok, mint takarmánynövény további előnyei

Balogh László, az Euralis Kft. termékmenedzsere szerint a jelentős területen vetett tavaszi kultúrák közül a csapadékszegény időjárás leginkább a kukorica biztonságos termesztését veszélyezteti. A növénytermesztők számára egyre többször jelent komoly kihívást, hogy az előre tervezett tömegtakarmány-bázist csak silókukorica vetésével biztosítsák.

Sokan tették fel a kérdést: van-e olyan növény, ami a kedvezőtlen körülmények között biztonságosabban termeszthető, mint a silókukorica, és egy új takarmányforrásként tudja biztosítani az elvárt mennyiségű és minőségű tömegtakarmányt?

A cirok kiváló szárazság- és stressztűrő képessége miatt jóval nagyobb biztonsággal termeszthető, így tökéletes alternatíva a silókukorica részbeni kiváltására az aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken. Szárazságtűrő képességét rendkívüli módon fejlett bojtos gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a levelei feleannyi vizet párologtatnak el, mint a kukoricáé és emellett az aszályos körülmények között a növényen megjelenő viaszréteg kiválasztásával is csökkenti a párologtatását. Ezért az egyik legfőbb erőssége a ciroknak, hogy egységnyi száraz anyag előállításához 30–50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. A takarmányozásra szakmailag javasolt silócirkok 35–65 t/ha zöldtömeg elérésére képesek és emellett az optimális betakarításra alkalmas időszaka tágabb, mint a silókukoricáké.

Szabó Béla arról is beszélt, hogy a BMR cirok fajták rostemészthetősége a kukoricáénál magasabb, általában 70 százalék feletti, de sok esetben a 80-at is eléri, így a növény kiválóan alkalmas a rostbevitel fokozásához. A hagyományos silócirokhoz képest a BMR fajtákra jellemző, hogy lignintartalmuk alacsonyabb és emellett a lignin összetétele is eltér a hagyományos silócirkokhoz képest, ennek köszönhetően az emészthetőségük sokkal jobb. Érdemes kiemelni a BMR Gold X fajtát, ami átlag feletti értékeket mutat. A silócirok vetőmagköltsége hektáronként pár ezer forinttal alacsonyabb a kukoricánál, termesztése nem igényel speciális munkaeszközt. A gyom­irtása a Concep III antidótumos csávázás miatt alapvetően megoldott. A cirok esetében állati kártevő és gombás betegség csak elvétve fordul elő, de a Vital-Feed munkatársai természetesen a vetéstől a siló készítéséig szaktanácsadással segítik a termelőket – mondta a szakember.

Balogh László azt is hozzátette, a silócirok további előnye, hogy termesztésével a silózási munkacsúcsot szét lehet húzni és könnyebb az optimális időszakban betakarítani a tömegtakarmány alapját képező növényeket. Ráadásul a silóciroknál nem kell számolni a kukorica esetében gyakorlatilag minden évben előforduló, a kukoricaszemek állati kártétele nyomán megtelepülő kórokozók által termelt toxinok jelenlétével. Takarmányozási szempontból ez egy óriási előny.

Feczák Gábor, az Agroszemek Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a köztermesztésben lévő cirok vetőmag-előállítása, termesztéstechnológia szaktanácsadás, termelőknek és partnereknek személyre szabottan hibrid ajánlása során rendkívül jó tapasztalatokra tettek szert az elmúlt 3 évtizedben Magyarországon. A hazai növénytermesztésben van helye a ciroknak, ma már az egyik legjövedelmezőbb kultúrának számít, a silócirkok pedig nagyon magas beltartalmú, kiváló tömegtakarmányként szélesítik az állattartó gazdák takarmányozási lehetőségeit.

Balról jobbra: Farkas Ferenc (Euralis Kft. ügyvezető igazgató), Feczák Gábor, Balogh László, Szabó Béla

Dr. Orosz Szilvia, az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. takarmányozási igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy egyre fontosabb a korszerű silócirok szerepe a takarmányozásban. A hazai állattartó gazdák között egyre népszerűbbek a BMR fajták, főleg a szárazabb területeken: ott, ahol kisül a kukorica, egyre nagyobb számban termesztik eredményesen. Míg korábban a növény nagy hozama mellé gyenge emészthetőség és energiatartalom párosult, ma a nemesítőházak már ott tartanak, hogy a legjobb hibridek táplálóértéke és rostemészthetősége vetekszik a kukoricaszilázséval. Az Egyesült Államokban lévő nagytejű tejelőtehén állományokban elvégzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a korszerű silócirok hibridek rostemészthetősége messze felülmúlja a kukoricáét, és fokozatosan bevezetve legalább 50 százalékban ki tudják váltani a kukoricaszilázst a tehenek adagjában.

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címkék:
dal-bo, opticorn premium, ecotronicplus, szürkerothadás, arbos 6000, nógrádi györgy, agrárgazdsági kutató intézet, részesedés, halfőző verseny, karbonlábnyom, magazin-2020-09,