Fendt 700 Vario új kezelői filozófiával – FendtONE

Agro Napló2020. április 5. 14:25

Tökéletes összjáték

A Fendt 700 Vario motorja és hajtóműve tökéletes egységet alkot a nagy forgatónyomatékú meghajtás és a fokozatmentes vezetési élmény érdekében. A Fendt 700 Vario jól bevált, nagy teljesítményű hathengeres motorja robbanékonyságával, fordulékonyságával és a 240 LE maximális teljesítményével nyűgözi le a felhasználókat. Az új motoralkatrészek növelik az élettartamot és csökkentik az üzemanyag-fogyasztást. A továbbfejlesztett SCR füstgáz-technológia eleget tesz a Tier 5 károsanyag-kibocsátási szabványnak.

A megújult széria egyik legnagyobb újdonsága a FendtONE kezelőrendszer.

FendtONE

Kifejezetten egyénre szabható gépkezelés, egyénre szabható vezérlőkarfa: szabadon programozható nyomógombok. Logikus és dinamikus színkódrendszer az egyes funkciócsoportok számára. Mindez úgy került kialakításra, hogy a gépkezelő önállóan képes legyen megtalálni az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges menüpontokat és megtanulni a traktor kezelését.

A FendONE az első gyári kezelőrendszer a piacon, amelyben a traktorterminálok és a traktor központi számítógépe egy egységet alkotnak és ahol a termináltartalmak online szinkronizálásra kerülnek. Nincs szükség hozzászokásra a különféle médiumok (terminál, PC, tablet, telefon) esetében, mivel a formátum azonos.

3 terminál - 3 joystick

A 10”-os terminál szolgál műszerfalként: közúti és szántóföldi adatmegjelenítéssel, nappali és éjszakai megvilágítással, mely megjeleníti az üzeneteket, figyelmeztetéseket és a riasztásokat is.

Megtalálható még két darab 12”-os terminál, amelyek mindegyikén egyidőben legfeljebb 6 csempén jeleníthetők meg különböző, a gépkezelő által beállított információk. Ezzel a munkagépek termináljai kvázi „feleslegessé” válnak. A kijelzők tetején illetve alján megjelenített információk (láb és fejlécként) rögzíthetők.

Az új „Fendt ISOBUS” lehetőséget teremt 40 különböző ISOBUS-funkció egyénre szabott vezérlésére: ezek közül 8-at a multifunkcionális joystickon, 27-et a 3L-Joystickon és további 5 funkciót a karfán keresztül.

A Fendt SectionControl segítségével a munkagép munkaszélessége 36 szakaszban vezérelhető, kizárhatók a megművelésből a terepakadályok és szabadon eldönthető, hogy először a tábla belsejét vagy a „szegést” (táblahatárt) műveli-e meg a gépkezelő.

„Kábelmentes” és helyfüggetlen adatátvitel traktor és iroda között.

A Smart Farming megoldások komplexitása nő, ezért szükségesé vált az egyes funkciók csoportba (nyomvonalvezetés, agronómia, telemetria, gépvezérlés) foglalása. Ettől függetlenül azonban az alapfunkciók részei maradnak az alapfelszereltségnek, a kiegészítő funkciók pedig – hasonlóan más kiegészítőhöz – külön kérhetők. A bővülő tartalommal párhuzamosan a funkciók is átnevezésre kerülnek (pl. VarioGuide-ból → Fendt Guide; Variotronic TI AUTO-ból → Fendt TI Auto).

A telemetria csomag lehetővé teszi, hogy az egyes traktor vagy a traktorpark műszaki paramétereit központilag figyelemmel kísérhessük és online értesülhessünk az esetleges hibajelzésekről, így meggyorsítva a gép szervizelését.

A Fendt Smart Farming Modul és a FendtONE kezelőrendszer a családi gazdák, bérvállalkozók vagy nagyüzemek igényeit is messzemenően képes kiszolgálni.

Az új FendtONE kezelőfelület nemcsak a fülkén belül, hanem kívül is megjelenik annak új dizájnjában.

Ergonómia, kényelem, teljesítmény

A gépkezelő számára talán a legfontosabb a traktorban a vezetőülés és a rádió. Ebben is kínál bőséges választékot a Fendt! A 6 féle vezetőülés mindegyike légrugós, melyekhez a levegőt a traktor kompresszora biztosítja, hogy a vezetőfülke csendjét ne zavarja még az üléskompresszor zaja sem. Van köztük bőrbevonattal, ülésklímával és -fűtéssel felszerelt ülés, illetve oldalsó és hosszanti dinamikus lengéscsillapítással, csigolyatámasszal szerelt vagy épp elforduló ülésháttámlával rendelkező kivitel is.

A csendes vezetőfülke ellenére a telefonkihangosító alapesetben 8 mikrofonnal rendelkezik. Bármerre forduljon is munka közben a traktoros, minden irányban előtte van egy mikrofon. Négy prémium hangszóró, illetve egy 4.1-es hangrendszer mélynyomóval kérhető opcióként, amivel a munkavégzés könnyebb ugyan nem lesz, de biztos élvezetesebb.

A Visioplus kabin óriási, 6,5 m2 üvegfelületén keresztül remek a rálátás akár a kiemelt homlokrakodó kanálra, akár a traktor környezetére. A nagy látószögű, elektromosan állítható és fűthető visszapillantó tükrök vagy a nagy látószögű belső visszapillantó tükör nagyobb biztonságot garantál a kisebb holtterek miatt.

Ezt növelhetik a terminálokhoz csatlakoztatható analóg vagy digitális kamerák. A szélvédőt az egyedülálló, 300 fokban müködő ablaktörlő tartja tisztán.

A kabinbelső tisztaságáért elsősorban a traktoros felel, de a túlnyomásos kabin, illetve az egyedülálló fendtes kábelbevezetés a hátsó ablakkereten keresztül ugyancsak hozzájárul a környezet tisztán tartásához.

www.axial.hu

Címkék:
folyékony műtrágya, eu-s pályázat, irányadó ár, cselekvési terv, magazin-2020-04,