Mivel, mit és hogyan

Agro Napló2020. március 9. 11:11

A tavaszi munkálatok elindultak. A műtrágyázás az eső előtt nagy ütemben folyik, így a vetések hengerezése, gyomfésűzése is. A szántott földeket simítózzák, az időjárás túl kellemes, a méhek is kidugták fejüket a kaptárból, azonban a nagy viharos szél „visszafújta” őket. Egy új szezon indul. Sokan olyan állapotban vannak, mint az atléta a startpisztoly eldördülése előtt.

Az őszi vetésűek nagy átlagban jól néznek ki. A forinttal egy kicsit gúnyt űznek, de aki euróban értékesíti a terményeit, annak nem kell, hogy fájjon a feje, esetleg még jól is jöhet ki a gyengélkedő forintból.

A tavaszi szezon tényleges beindulása előtt a termelőknek van még idejük a következő őszi vetésekkel is foglalkozni, ugyanis akik új vetőgép-beruházás előtt állnak mostanában döntik el a gép színét.

A gabonavetőgépek, vagy mondhatni aprómagvetőgépek, nagyon széles skálán mozognak, úgy a szín, mint a minőség szerint. Vannak termelők, akik mákot is vetnek, vannak olyanok, akik 300 kg/ha búzát, mások borsót (itt a legnagyobb a szórás a vetőmagdózisok terén), van olyan termelő, aki a napraforgót is elveti a Pronto vetőgéppel és a területi adottságokból kifolyólag nem arat kevesebbet mintha drága szemenkénti vetőgéppel vetette volna.

A vetőgépek egyre nagyobb kihívás elé vannak állítva, amelyeket különböző gyártók másképp és másképp oldanak meg, és ez így jó, mert a termelőnek a nagy kavalkádból egyre nehezebb választania.

A Horsch azáltal, hogy folyamatosan szoros kapcsolatban áll a mezőgazdászokkal, első kézből kapja az információkat, tudja az igényeket, így a legmegfelelőbb és szélsőségekre a legalkalmasabb gépet tudja összerakni.

Pronto DC a szemenkénti adagolóval

A Pronto vetőgéppel azon termelők, akik alacsony csíraszámmal dolgoznak, és ezt még precízebben szeretnék elhelyezni, a szemenkénti vetőegységet is választhatják. Igaz sokan ez ellen úgy érvelnek, hogy, na de nincs kalibrált vetőmag. – mintha olyan ördöngös lenne búzából kalibrált magot előállítani? Ha kukoricából, napraforgóból elő lehet állítani minőségi anyagot, akkor búzából miért ne lehetne? Vannak már nemcsak külföldön olyan vetőmag-előállítók, akiknél ez működik. A szemenként vetett búza egyenletesen fejlődik, a tápanyagot jobban hasznosítja a talajból, a vegetáció alatt önmagától egészségesebb, nem nyurgul meg, stabilabban áll, kevesebb növényvédő szerre lehet igény! Az összes paraméter a mellett szól, hogy szemenként vessük a búzát!

Szemenként vetett búza

A kis parcellák következtében sokszor nagyon sok a rávetés. Ez egyfelől többletvetőmagot jelent, másrészről a kétszeres vetőmagmennyiség olyan sűrű állományt jelent, ahol pl. a gombabetegségek sokkal hamarabb előjönnek. Ennek a kiküszöbölésére a Horschnál a Pronto vetőgépekhez egy olyan elosztótornyot fejlesztettek ki (RowControll), amelyik egyenként le tudja zárni a sorokat, és közben csökkenti a kijuttatott magmennyiséget is. Ezen elosztótorony előnye még, hogy bármilyen művelőutat és nyomszélességet egyszerűen tud végezni.

HORSCH RowControl

Sokszor elgondolkodunk, hogy lehetne növelni a hektáronkénti jövedelmet. Ennek megoldása lehet az évi kétszer aratás ugyanarról a tábláról. Mit is értünk ez alatt?

Azon területeken, ahol a szóját biztonságosan lehet termeszteni érdemes elgondolkodni és kipróbálni, milyen lenne, ha a búza közé vetnénk? Erre is van példa. A Pronto vetőgépnél búzában minden harmadik sort elzárjuk és tavasszal ezekbe a sorközökbe vetjük a szóját, így 45 cm-es a szója sortáv. Ez a művelet természetesen akkor éri meg, ha az egész technológia összeáll. Egyenes sorok, tavasszal a traktor ugyanoda visszatalál, ahol ősszel elment. A kombájn nyomtáv úgy van beállítva, hogy nem tapossa szét a vetést.

Szójavetés a kihagyott sorokba

Az így vetett szóját akár teljes gyomirtás nélkül is meg tudjuk termelni. Azonban ez a technológia is csak akkor áll meg a lábán, ha szójából legalább 1 t/ha termést el tudunk érni.

A növényvédelem egyre érdekesebb terület lesz, és egy olyan felület, ahol a termelők a legjobban támadhatók lesznek. Egyre kevesebb növényvédő szer áll a rendelkezésre – nem kell megijedni maradnak még, és lesznek újak is. Azonban nem mindegy, hogy ezt milyenképpen szórjuk ki. Van, aki a növényvédelemmel úgy számol, hogy a tartályból kifogyott az anyag, akkor ki van pipálva és kész. Van, aki profi munkát végez és néhány ezer vagy millió forintot megspórolt az előzőhöz viszonyítva.

Mindenki ismeri a saját költségeit, ha abból csak 20%-ot tudnánk megspórolni, mekkora is lenne ez az összeg? A LEEB egy olyan szórókeret-vezérlést fejlesztett ki, amely a beállított magasságot stabilan tartja minden körülmény között! Jóval kisebb az elsodródás, így a kijuttatott hatóanyag nagyobb százalékban hasznosul! Itt sem kell megmagyarázni, hogy miért tudunk nagyobb mennyiségeket spórolni, mindamellett hogy a növényállomány egészséges maradjon.

Minél közelebb annál kevesebb veszteség

Amennyiben a Profi mechanikus gyomirtás jön szóba, a Transformer sorközművelő és a Cura gyomfésű egy igen okos és precíz megoldás. A Transformer 25 cm-es sortávolságtól bármilyen sortávolságban tud dolgozni! Egy elegáns megoldásnak köszönhetően, ugyanazon a vázon bárhová tehetjük a sorközművelő elemeket, még a csuklópontokhoz is. A kameravezérelt sorkövető rendszer a gép vázába van integrálva, így közel van a traktorhoz és nem billegteti azt.

A Transformer 12 VF - A búza sorközművelése

A Cura gyomfésű fésűfogaira ható súlyt 250 g és 5 kg között fokozatmentesen lehet állítani. Ez akkor fontos, ha vakboronálást végzünk, vagyis kelés előtt végezzük a gyomirtást ill. a gyomirtó szert így is be lehet keverni a talajba. Hogy működik ez: 2-3 nappal  a kukorica vetése után a gyomfésűt be lehet állítani úgy, hogy 1-2 cm mélyen haladjon a talajban, és a csírába szökött gyommagvakat kiforgassa. Természetesen az őszi kalászosok tavaszi gyomfésűzése is megoldható, a gép magasságának az állításával állítjuk a fésű agresszivitását, és ami fontos, hogy a sebességre is oda kell figyelni.

Cura 12 ST gyomfésű

A Horsch olyan intelligens megoldásokat nyújt a termelőknek, amelyek használatával a jövő technológiája már ma elérhető!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címkék:
terrasea, solis, lazító, trelleborg, magister cerealiae, management, élelmiszerveszteség, műisz iskolaszövetkezet, sdf group, kurgán, pusztaszer, magazin-2020-03,