Az európai bárányhiány növeli az árakat

Agro Napló2020. szeptember 14. 15:47

A kereslet általában stabil, de a vágóhidak vágási volumene jelenleg nem elegendő az igények kielégítéséhez – azaz a piacon áruhiány alakult ki -, így az árak ezért tovább emelkednek, és azok meghaladták az elmúlt héten rekordmagasság közelében lévő árszintet – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A bárányárak Európa számos részén ismét emelkedtek az elmúlt héten a korlátozott báránykínálat miatt. Az Egyesült Királyság Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testülete a héten jelezte, hogy a juhhús ausztrál exportja az idei évben jelentősen visszaesett a korábbi évek megszokott szintjéhez viszonyítva, mivel a termelők a közelmúltban tapasztalt aszályos időszakot követően megkezdték állománypótlásukat. Mindez igen kismértékű közvetlen hatást gyakorol az európai piacokra, mivel Ausztrália nem exportál sok terméket az EU-ba.

Az ázsiai piacokra irányuló ausztrál export csökkenésének eredményeként azonban előfordulhat, hogy az új-zélandi termékek egy része − amelyeket egyébként az EU-ba szállítottak volna – az ázsiai piacokra kerül átirányításra.

A nehézbárány-átlagár az unióban az augusztus 30-dikával végződő, 35. héten 589,4 eurót tett ki 100 kilogrammonként, ami a korábbi héthez viszonyítva 0,8 százalékos emelkedést jelent. Az EU piaci értékei jelenleg 16,8 százalékkal haladják meg az előző év azonos időszakában rögzített értékeket. Az árak a 35. héten Németországban (+ 2,2 százalékkal), Írországban (+ 1,8 százalékkal) és Franciaországban (1,2 százalékkal) emelkedtek – tartalmazza az összefoglaló.

Címkék:
állattenyésztés, mezőgazdaság, nemzeti agrárgazdasági kamara (nak), állattartás, juhtenyésztés, haszonállat, bárány, bárányhús,