Az ENSZ FAO nem hagyja magára a kelet-ukrajnai állattartókat

Agro Napló
Kramatorszk (Ukrajna), 2015. augusztus 25. – A mai naptól kezdődően összesen 7000 három hetes baromfit osztanak szét kistermelők között az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkatársai Donyeck és Luhanszk megyékben. A program a konfliktus sújtotta Kelet-Ukrajnában élő leginkább rászoruló családok élelmezési helyzetén igyekszik javítani.

Kép: ©FAO/Antoine E. R. Delaunay

350 Artemovszk (Donyeck megye)  és Popasznyanszkij (Luhanszk megye) járásokban élő család helyzete válik valamelyest könnyebbé a FAO segítsége révén, amely áll egyrészt a vegyes hasznosítású csirkékből (tojás- és hústermelésre egyaránt alkalmasak), másrészt 200 kiló speciális takarmányból, három hónapra biztosítva az ellátásukat. Ezen időszak letelte után a család választhat, hogy elfogyasztja az állatokat vagy tovább neveli őket a tojásaikért, amire további két hónap után lehet számítani.

Az elhúzódó fegyveres konfliktus komoly károkat okozott Ukrajna mezőgazdaságában. Tavaly sok gazdálkodó veszítette el őszi gabonájának egy részét, miközben az intenzív harcok miatt a tavaszi gabona vetése is akadályozva volt. A rakétatámadások során károsodtak a gyümölcsültetvények és a mezőgazdasági gépek is, ez utóbbiak gyakran lopás áldozatai lettek.

Hogy elkerüljék állataik elvesztését a harcok vagy taposóaknák miatt vagy mivel a legeltető állattartás lehetetlenné vált, takarmány hiányában sok állattartó család számára nem maradt más lehetőség, mint a kényszervágás.

„Ezzel a mezőgazdasági támogatással azt szeretnénk elérni, hogy biztosítva legyen a leginkább rászoruló családok élelmiszerellátása és megélhetése, javuljon a táplálkozásuk és a konfliktus gazdasági hatásainak továbbgyűrűzése is elkerülhető legyen,” foglalta össze Farrukh Toirov, a FAO ukrajnai katasztrófa-elhárítási koordinátora a projekt céljait.

Hozzátette, a harcok intenzívebbé válása érezhető, a pufferzónájában élők életkörülményei, élelmiszer és táplálék-ellátottsága egyértelműen rosszabbodnak.

Az elmúlt héten az ENSZ szervezet 500 tonna állati takarmányt juttatott a konfliktus pufferzónában élő mintegy 5000 rászoruló család számára Donyeck és Luhanszk megyékben. Az év elején 100 tonna kiváló minőségű vetőburgonyát osztottak szét 1000 rászoruló háztartás között.

A FAO segítségéből részesülő családokat a helyi hatóságokkal együttműködésben választották ki. Sokan közülük jelenleg is nemzetközi és helyi szervezetek támogatására szorulnak.

„Azért dolgozunk, hogy a rászorulók képessé váljanak önmagukon segíteni. Igyekszünk a lehető legtöbb ember számára támogatást biztosítani, de a mezőgazdasági eszközökre váró családok száma a harcvonal menti településeken szinte végtelen. A FAO projektje csak egy kis részüket tudja lefedni,” mondta Toirov. „További donorok bevonására lenne szükség tevékenységünk kibővítéséhez, hogy többeket tudjunk elérni.”

 

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK:

Takarmányhoz jutnak a rászoruló ukrán gazdák a FAO révén [EN]

http://www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/287695/

Ukrajna: pénzügyi likviditás az aratás előtt álló gazdáknak [EN]

http://www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/293280/

A tudatosság a kulcs az afrikai sertéspestis ellen [EN]

http://www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/283129/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58