Magyarország agrár- és környezetügyi programokkal támogatja Szerbia EU csatlakozási felkészülését

Agro Napló
A szerb európai integrációs felkészüléshez nyújtott magyar segítség volt a fő témája Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Snežana Bogosavljević Bošković szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter asszony közötti kétoldalú egyeztetésnek.

Az európai integrációs csatlakozásra történő szerb felkészülést egyrészt Twinning és TAIEX projektek, másrészt közös munkacsoportok keretében kívánja a földművelésügyi tárca segíteni.


Fotó: Francz Ilona
 
A szakértői együttműködések kiemelt témái a kistermelői támogatások, a halászati politika, a nemzeti méhészeti program, az élelmiszervédjegyek, az EU integrációs folyamatok.

A földművelésügyi tárca folytatni kívánja a magyar és szerb egyetemek közötti sikeres együttműködést is, új közös kutatási-fejlesztési témák megjelölésével.

Az egyeztetés során Fazekas Sándor kiemelte a FM-FAO ösztöndíj program sikeres működését is, amelynek keretében a 2015/2016-os tanévben 4 szerb hallgató kezdheti meg tanulmányait mezőgazdasági mesterképzésen.


Fotó: Francz Ilona
 
A földművelésügyi tárca a Duna menti szója nyilatkozat keretében tovább kívánja erősíteni az együttműködést Szerbiával, a GMO-mentes termékek előállítása területén. Az állattenyésztés területén Magyarország részéről szaporítóanyag exportban vannak újabb lehetőségeket a szerb piacon. A természetvédelem tekintetében kiemelt témaként került szóba a Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátum bővítésének kérdése, amelyben Szerbia is partner országként résztvenne. Fazekas Sándor hangsúlyozta, Magyarország részéről minden segítséget megadunk Szerbiának, hogy csatlakozási kérelmét elfogadják.

(Forrás: kormany.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Magyar agrársegítség Boszniának

Magyar agrársegítség Boszniának

A mezőgazdaság minden országban a legfontosabb ágazatok közé tartozik, ezért mind az uniós tagállamoknak, mind pedig az EU-tagságra pályázóknak kiemel...

Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki a kormány Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési, valamint fö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!