2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Magyarország is támogatta a FAO főigazgató újraválasztását

Agro Napló
Főigazgató választást tartottak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetében (FAO). A résztvevő 182 tagország közül 177 támogatta José Graziano da Silva FAO főigazgató újraválasztását. A FAO Európai Regionális Csoportjának 48 tagállama nevében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondott gratuláló beszédet a Konferencia plenáris ülésén.

José Graziano da Silva főigazgató 2012. január 1-je óta vezeti a szervezetet, és most újabb 4 évre kapta meg a tagállamok széleskörű támogatását. Magyarország sikeres együttműködést folytat a FAO-val számos területen – FAO hivataloknak ad otthont Budapesten, fejlesztési projekteket és ösztöndíjprogramot finanszíroz – és támogatta a jelenlegi főigazgató újraválasztását.

Fazekas Sándor immár másodjára gratulálhatott személyesen José Graziano da Silva főigazgató megválasztásához. Először 2011-ben a magyar EU elnökség ideje alatt az EU 27 tagállama nevében mondott gratuláló beszédet, majd idén a 48 országot számláló FAO Európai Régiós Csoport soros elnökeként szólalt fel. A miniszter beszédében elismerően szólt a főigazgató szerepéről a szervezet reformjának véghezvitelében, és elismerte a FAO átszervezése és megújítása érdekében tett erőfeszítéseit. Emellett kiemelte, hogy a jövőben is számítunk a FAO aktív szerepvállalására a Fenntartható Fejlesztési Célok megvalósításában.

A FAO Konferencia alkalmával a magyar földművelésügyi miniszter kétoldalú megbeszélést is folytatott José Graziano da Silva FAO főigazgatóval, Fabio Hissa Vieira Hazin úrral a brazil Halászati és Akvakultúra Minisztérium államtitkárával, valamint Tabaré Aguerre úrral Uruguay állattenyésztési, mezőgazdasági és halászati ügyekért felelős miniszterével. A magyar és az urugayi miniszterek áttekintették a két ország mezőgazdaságának jellegzetességeit és a lehetséges együttműködési területeket – legfőképp a GMO-mentes szójatermelés és kutatás területén.

A FAO az ENSZ legnagyobb szakosított szervezete, 194 tagországgal és egy tagszervezettel (Európai Unió). A kétévente tartott Konferencia a FAO közgyűlése, amelyen a tagállamok többek között döntenek a FAO következő két évre szóló munkaprogramjáról és költségvetéséről, valamint áttekintik az előző két év eredményeit.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?