2024. június 25. kedd Vilmos

750 milliárd forinttal több forráshoz jut a magyar mezőgazdaság

Agro Napló
A következő hét éves európai uniós költségvetési időszakban 750 milliárd forinttal több forrás áll rendelkezésre a magyar agrár- és vidékfejlesztésre, mint az előző ciklusban - jelentette be az agrárgazdaságért felelős államtitkár Cegléden, egy szakmai rendezvényen.

Czerván György kiemelte: az Európai Unió 2014 és 2020 között mintegy 570 milliárd forint többletforrást biztosít a magyar agrárgazdaságnak, a Kormány ehhez 180 milliárd forintos nemzeti költségvetésű forrást nyújt az állattartással foglalkozó gazdálkodóknak a következő hét évben. Kifejtette: bár az uniós költségvetésben 11 százalékkal csökken az agrárium kerete, de a 28 tagállamból nagyobb szelet jut Magyarországnak. Az összköltségvetésből a részesedésünk 2,4 százalékról 3,2 százalékra emelkedik, ami egyértelműen javítani fogja a versenyképességünket.

Az államtitkár megerősítette, az új rendszer 2015. január elsejétől lép életbe, a gazdák a jövő évi egységes kérelem benyújtásakor már az új feltételek alapján igényelhetik a támogatásokat.

A jelenlegi SAPS (egységes területalapú támogatás) elvén alapuló alaptámogatási rendszer 2020 végéig alkalmazható, ez azt jelenti, hogy egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki rendelkezik legalább 1 hektár jogosult területtel és az adott évben támogatási kérelmet nyújt be. A termelők az alaptámogatást kiegészítve a zöld komponens forrásaival a mostani területalapú támogatással közel megegyező mértékű összeghez, mintegy 226 euróhoz - 67 800 forinthoz juthatnak hektáronként. A pontos összeg évente változik a hivatalos árfolyam függvényében– hangsúlyozta Czerván György.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a Magyar Kormány élt azzal az EU adta lehetőséggel, hogy a vidékfejlesztési támogatásokból 15%-os mértéket kihasználva csoportosított át forrást a közvetlenül adható támogatásokhoz, 12 euróval növelve az alaptámogatás és a zöldítés hektáronkénti összegét.

Mivel a Kormány célja továbbra is a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok fellendítése, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése, ezért 2020-ig összesen 212 milliárd forint – ebből 180 milliárd forint nemzeti forrás - munkahelyteremtést segítő plusztámogatás biztosít az állattenyésztés (tej, húshasznú szarvasmarha, sertés, baromfi, juh) javára. Ezzel ellentételezve az alaptámogatás-átcsoportosítással érintett állattartó nagygazdaságok kieső bevételét.

Fontos továbbra is hangsúlyozni, hogy az alaptámogatásra épülő zöldítési forrásokat, a fiatal gazdák kiegészítő támogatását, a termeléshez kötött támogatásokat, valamint a kisgazdaságok egyszerűsített támogatását egyáltalán nem érinti a degresszivitás – erősítette meg Czerván György.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?