A sárgadinnyével indul a hazai dinnyeszezon június elején

Agro Napló
A sárgadinnyével indul a hazai dinnyeszezon, június első hetében már kereskedelmi mennyiségben lesz a piacon - tájékoztatta Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke az MTI-t hétfőn.

 A görögdinnyeszezon várhatóan július 5-ével indul - tette hozzá.

    Oravecz Tamás kiemelte: a dinnyetermelők egységes véleménye alapján már jelezték a kereskedőknek a szezon kezdetét és várható időtartamát, hogy időben fel tudjanak készülni a magyar szántóföldi gyümölcs fogadására. 

    Az elnök elmondta: a dinnyepiac szereplői megállapodtak arról, hogy a szezon teljes ideje alatt online kapcsolatot tartanak fenn a megrendelt tételek betakarítása, csomagolása és gyors beszállítása érdekében.

    Dél-Békésben a tavalyi szezonhoz hasonlóan kiváló minőségű, zamatos lesz a dinnyetermés, a csapadékos, meleg időjárás a hektáronkénti hozamot is kedvezően befolyásolja. Oravecz Tamás szerint lesz elegendő magyar dinnye a hazai piacon, a termelők a kereskedelmi megrendeléseket folyamatosan tudják majd teljesíteni, a kért ütemben rugalmasan beszállítani.     

    Az elnök megjegyezte: a görögdinnyék az idén a szokásosnál kisebbek lesznek, a termelők a kereskedelmi igényekre reagálva döntően tíz kilogrammnál kisebbeket állítanak elő. 

    Az egyesület adatai szerint a gazdák 2014-ben hatszáz hektáron termelnek sárgadinnyét és hatezer hektáron görögdinnyét. A termésmennyiség ötven százalékát Dél-Békésben, Medgyesegyházán és környékén állítják elő.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jól indul az idei dinnyeszezon!

Jól indul az idei dinnyeszezon!

Hivatalosan is elindul a héten a 2022-es dinnyeszezon. Habár hazai hajtatott termesztésből származó sárgadinnyét már találhatunk a polcokon, a szabadf...

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Minél több magyar dinnye fogyasztására kívánja ösztönözni Nagy István agrárminiszter, a közösségi oldalára feltöltött videóban, mert így a magyar csal...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!