Greenpeace: újabb vegyszert talált az uniós vizsgálat veszélyesnek a méhekre

Agro Napló
A fipronil nevű, mezőgazdaságban használt rovarölőszer is kiemelten veszélyes a méhekre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb tudományos jelentése szerint - hívta fel a figyelmet kedden a Greenpeace Magyarország.

A környezetvédő szervezet közleménye szerint az idén ez már a negyedik mezőgazdasági vegyszer, amiről ezt állítja az uniós hivatal. Az ügy komolyságát az is mutatja, hogy az Európai Bizottság az első három anyag korlátozásáról szóló jogszabályt sürgősséggel megalkotta.

A fipronil pár nanogrammos mennyiségben is halálos, ennél kisebb dózisban pedig lerontja a méhek táplálékszerző képességét, hajlamossá teszi őket különböző, elsősorban gombás megbetegedésekre - közölte a Greenpeace.

A szervezet szerint, ha a fipronil és más engedélyezett mezőgazdasági vegyszerek méhpusztulást okoznak, akkor az uniós engedélyezési eljárás teljes felülvizsgálatra szorul. A bizottságnak összehangolt stratégiai tervet kell készítenie a beporzók védelme érdekében, amelynek első eleme a fipronil és más méhkárosító vegyszerek teljes tilalma lehet Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint.

A Greenpeace a fipronil mielőbbi tilalmát és a méhek átfogó védelmét követeli a hazai döntéshozóktól is - áll a közleményben.

A környezetvédő szervezet szerint a veszélyes rovarölőszerek egyedi korlátozása az európai beporzók állományának megerősödéséhez önmagában nem elég. Az EU-nak kiemelten támogatnia kell a mezőgazdasági vegyszerhasználat és a méhpusztulás összefüggéseit vizsgáló kutatásokat, illetve a vegyszerintenzív nagyüzemi mezőgazdaság helyett a modern ökológiai gazdálkodást kell előnyben részesítenie.

A méhek és más beporzók kulcsfontosságúak az élelmiszertermelésben. A világ élelmiszernövényeinek harmada függ a méhek és más állatok által elvégzett beporzástól - mutat rá a szervezet.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan óvjuk meg a méheket?

Hogyan óvjuk meg a méheket?

Magyarországon több mint 700 vadméhfaj él, és alapvető hiba összetéveszteni őket a darazsakkal. Nagyon kockázatos egyetlen fajra, a házi méhre bízni a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58