Ukrajna „peren kívül” is hajlandó lenne megegyezni Magyarországgal

agrarszektor.hu2023. szeptember 19. 16:02

Nem mondott le Ukrajna arról, hogy jogi eljárásban bizonyítsa álláspontját, amely szerint törvénytelennek tartja a három tagállam, köztük Magyarország által bevezetett importkorlátozásokat, de kompromisszumos javaslatcsomaggal is igyekszik megoldani a kialakult helyzetet. Ennek keretében exportellenőrzési tervet tárna a fogadó országok elé, akikkel egyeztetne is a kivinni szánt tételekről - írja a Reuters.

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország pénteken jelentette be az Ukrajnából származó import korlátozását, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az Ukrajnával szomszédos öt uniós tagállamba - köztük Romániába és Bulgáriába is - irányuló értékesítési tilalmat.

A lengyel, a szlovák és a magyar kormány közölte, hogy intézkedéseik célja, hogy megvédjék gazdáikat és nemzeti gazdaságaikat az Ukrajnából származó gabona- és élelmiszerimport megugrásától, amely az ország tavalyi orosz inváziója óta tapasztalható.

Már benyújtották a panaszt

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szóvivője megerősítette, hogy Ukrajna megtette az első lépést a kereskedelmi vitában azzal, hogy panaszt nyújtott be a szervezethez.

Megerősíthetjük, hogy hétfő este érkezett egy konzultációs kérelem. További tájékoztatást akkor adunk, ha a kérelmet eljuttattuk tagjainkhoz

- mondta a szóvivő a Reuters megkeresésére küldött e-mailben küldött válaszában. Nem nevezte meg az országokat, bár Kijev korábban azt közölte, hogy a panasz Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot célozza.

Denis Shmyhal ukrán miniszterelnök később a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül kommentben fejtette ki Kijev álláspontját.

Válaszlépéseket is terveznek

Shmyhal elmondta, hogy Kijev javaslatot tett az Európai Bizottságnak, az EU végrehajtó testületének és a szomszédos országoknak a mezőgazdasági termékek négy csoportjára vonatkozó exportellenőrzési tervre, hogy megakadályozza a piaci torzulásokat - ezt a tervet kompromisszumos forgatókönyvnek nevezte.

"Ismételten felszólítjuk szomszédainkat, hogy hagyjanak fel a káros és törvénytelen korlátozásokkal, a politikai populizmussal, és lépjenek a konstruktív párbeszéd útjára, amelyből valójában mindenki profitál" - mondta.

Új eljárási rendet javasolnak

Az ukrán kormány kedden jelezte a kompromisszumos javaslat továbbvitelének szándékát, és jóváhagyta a kiviteli engedélyek bevezetését számos mezőgazdasági termékre vonatkozóan, amelyeket Ukrajna öt uniós szomszédos országába exportálnak.

Az ukrán kormány jóváhagyta az új eljárást bizonyos terméktípusok egyes uniós tagállamokba történő kivitelére

- áll a mezőgazdasági minisztérium közleményében.

Ez előírja, hogy négy terményt - kukorica, repce, napraforgómag, búza, amelyeket öt országba exportálnak - a gazdasági minisztériumnak kell engedélyeznie a mezőgazdasági minisztériummal egyetértésben.

Egyeztetnének az exportengedély megadása előtt

A minisztérium szerint Kijev a termékek listájáról és mennyiségéről egyeztet az importáló országokkal, amelyek viszont meghatározzák, hogy készek-e fogadni ezeket az árukat, milyen mennyiségben és milyen határidőn belül.

Csak ezután adunk ki engedélyt vállalatainknak bizonyos termékek exportjára. Ukrajna ellenőrzi az exportját, és egyeztet a fogadó országokkal

- tette hozzá.

Oroszország Ukrajnával szembeni háborúja nagyban gátolja az ukrán exporttevékenységet a fekete-tengeri kikötőkön keresztül, ami az Európai Unió öt szomszédján keresztül közúti, vasúti és uszályos szállítás megugrását eredményezte.

Az említett országok mezőgazdasági termelői szerint ezek a szállítmányok torzítják a helyi piacokat, ezért az EU szeptember 15-ig kereskedelmi korlátozásokat hagyott jóvá - miközben továbbra is engedélyezte a tranzitot.

Az EU múlt pénteken nem hosszabbította meg ezeket a korlátozásokat, de Varsó, Pozsony és Budapest bejelentette saját importkorlátozását. Spanyolország mezőgazdasági minisztere hétfőn azt mondta, hogy a tilalmak törvénytelennek tűnnek, míg francia kollégája szerint azok megkérdőjelezik az európai szolidaritást.

Címkék:
gabona, ukrajna, import, importtilalom, ukrajna mezőgazdasága,