MENÜ

Új lendületet vehet a digitális agrárgazdálkodás

2015.12.03.

Nyolc szervezet képviselői írtak alá együttműködési megállapodást a precíziós technológiák elterjesztése érdekében.

A precíziós gazdálkodás széles körben történő terjesztésére és az ezen a területen szerzett tapasztalataik és eredményeik megosztására kötött együttműködési megállapodást nyolc magyar, vagy hazánkban képviselettel rendelkező, külföldi szervezet november 30-án, Budapesten.

DSC00780_k
Az együttműködési megállapodás aláírói (balról jobbra): Prof. Dr. Komlósi István (főigazgató, Debreceni Egyetem), Dr. Deák Csaba (kancellár, Miskolci Egyetem), Dr. Dariusz Przeradzki (BCS Country Head Bayer CropScience), Szabó Levente (vezérigazgató KITE Zrt.), Dr. Erdei Imre (ügyvezető igazgató, DowAgroSciences Hungary Kft.), Reng Zoltán (vezérigazgató, Pannónia Ethanol Zrt.), Akác Balázs (ügyvezető, Holstein Genetika Kft.)

A precíziós gazdálkodás megjelenésével Magyarországon is lehetőség nyílt olyan módszerek alkalmazására, amelyek a műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai megoldások és tudásbázis együttes használatával hatékonyabbá és eredményesebbé teszik a szántóföldi növénytermesztést. Emellett segítik és támogatják a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások figyelembe vételével – mondta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a nyolc cég együttműködését keretbe foglaló egyezmény budapesti, aláírási rendezvényén. Hozzátette, a precíziós gazdálkodás eszközrendszere már elérhető a magyar termelők számára, de a precíziós technológiák elterjedtsége kismértékű. A termelés hatékonyságát és a fenntarthatóságot szolgáló technológiák megismertetése, elterjesztése, szükség esetén szaktanácsadás és szolgáltatás formájában történő támogatása a hazai gazdálkodók együttes érdeke.

A precíziós gazdálkodás magyarországi elterjesztéséről szóló egyezményt a KITE Zrt. kezdeményezésére az Orthman Manufacturing Inc., a Dow AgroSciences Hungary Kft., a Bayer Hungária Kft., a Pannonia Ethanol Zrt., a Holstein Genetika Kft., a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem képviselői érvényesítették aláírásukkal. 

Szabó Levente kifejtette, a KITE Zrt. indikátor szerepet kíván vállalni a mezőgazdaság számára inputanyagokat (Bayer, DOW) és géprendszereket (John Deere, Orthman) biztosító multinacionális cégek, valamint a növénytermesztés outputjait felhasználók (Pannonia Etanol, Holstein Genetika) között. Az együttműködésben részt vevő egyetemek pedig a jövő generációját készítik fel a precíziós technológiák alkalmazására. Az együttműködő felek munkája hozzájárul a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez, támogatja a környezetre is figyelő, fenntartható gazdálkodást.