MENÜ

Új lehetőség a nagyüzemi- és a hobbikertészek kezében a Benevia® rovarölő szer

2021.04.01.

Az FMC-Agro új hatóanyagú terméke, a Benevia® rovarölő szer a hazai tapasztalatok alapján kikerülhetetlen tagja lett a kertészeti rovarkártevők elleni védekezéseknek.

 

Piaci pozícióját jól jelzi, hogy már az első teljes évben sikerült az engedélyezett kultúrák körét kibővíteni, immáron a kelkáposzta- és karalábétermelők is eredményesen használhatják ezt az unikális terméket. Széleskörű használatát segítette, hogy az 1 literes kiszerelés mellett a hobbikertészek és a kis területen gazdálkodók számára elérhető lett az 50 ml-es kiszerelés is, melyre a visszajelzések alapján nagy szükség volt.

A készítmény hatóanyaga a Cyazypyr®, mely a diamid csoport (IRAC: 28) második tagja és az első a csoportból, mely a rágó- (lepke- és bogárlárvák) és szívókártevők (tripszek, levél- és molytetvek) ellen egyaránt hatásos. Az új hatóanyag révén a Benevia® egy új hatásmechanizmust képvisel az engedélyezett kultúrnövények többségében, használatával a rezisztenciát meg tudjuk előzni, vagy ha már kialakult, meg is tudjuk törni azt.

Legfontosabb tulajdonságai:

  • A kertészeti termesztés során előforduló leggyakoribb kártevők széles skálája ellen védelmet nyújt.
  • Hatását kontakt, illetve felszívódó módon is kifejti, erősen transzlamináris, a növényben jól szállítódik.
  • A kultúrnövénybe felszívódva sokáig megőrzi biológiai aktivitását, így hosszú hatástartamot biztosít.
  • Hatását az izomösszehúzódás gátlása révén éri el.
  • A célkártevők táplálkozását a kezelés után pár perccel leállítja, ezáltal a kártevők által terjesztett vírusok átvitele is ellehetetlenül. A kártevők elpusztulásához fajtól függően 1-2 nap, a dohánytripsz esetében 5-6 nap szükséges.
  • Rövid élelmezésügyi várakozási idők jellemzik. Burgonyában, hagymafélékben, gyökérzöldségekben 14 nap, káposztafélékben 7 nap, szamócában 1 nap.

benevia collage 2020

Burgonyában a Benevia® valódi vérfrissítés a burgonyabogár elleni védekezésben. Hatását a tojás, a lárva és az imágók ellen is kifejti. Hatékonysága és hatástartama kiemelkedő, hazai eredmények alapján akár 19 nap.

Hagymafélékben (vöröshagyma, mogyoróhagyma, fokhagyma) a jelenleg engedélyezett készítmények közül a Benevia® az egyetlen, amely véd a hagymafélék két legjelentősebb rovarkártevője (dohánytripsz, hagymalégy) ellen, ráadásul felszívódó hatásával magas hatékonyságot és hosszú tartamhatást biztosít.

A gyökérzöldségek (sárgarépa, gyökérpetrezselyem, gumós zeller, pasztinák, retek, karórépa) termesztése során a sárgarépalégy és az egyéb lepkefajok legkisebb károsítása is eladhatatlanná, piacképtelenné teheti termésünket. A jó minőségű, károsítóktól mentes, piacosabb termés érdekében érdemes alkalmazni a Benevia® rovarölő készítményt.

A káposztaféléket (fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, bimbós kel, karalábé) termesztő gazdálkodókat egyre nagyobb mértékben sújtják a sorozatos hatóanyagkivonások, aminek következtében nem maradt elegendő és hatékony készítmény a rovarkártevők ellen. A Benevia® új hatóanyaga (Cyazypyr®) révén egyszerre nyújt hatékony megoldást szinte az összes káposztát károsító kártevő ellen, mint pl. tavaszi káposztalégy, közönséges liszteske, fehér lepkék, bagolylepkék, káposztamoly. A Benevia® valódi tojásölő hatással is rendelkezik, a molykártevők tojás, lárva és báb alakját is elpusztítja, míg a liszteske minden fejlődési alakja (kivéve pupárium) ellen hatékony.

További termékinformációk és felhasználási javaslat az FMC-Agro weboldalán és termékkiadványában érhető el.

A megfelelő hatékonyság érdekében a Benevia® rovarölő szerrel történő kezelés során a zöldségfélék többségét borító viaszos levélfelület miatt növényi olaj hozzáadása szükséges.

A tenyészidőszak kezdetén történő alkalmazásával a rovarkártevők elpusztításán túlmenően ki tudjuk használni a Benevia® rovarölő szerben található Cyarypyr® hatóanyag termésnövelő, vigornövelő hatását is, mely tovább emelheti nyereségességünket. Termesztési kísérletek igazolták, hogy a Benevia® készítményre alapozott termesztéstechnológiák 74%-ában növekedett a hozam, egységesebb, piacosabb termést takaríthattak be.

Bízunk Benne, hogy az az Ön kertészetének is hasznos együttműködő partnere lehetünk újdonságunkkal, mely tavaly már sokaknál bizonyított. Szakmai kérdéseivel forduljon bizalommal az FMC-Agro területi képviselőihez!

További információk:
www.fmcagro.hu

 

 

fmc_logo 

 

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.