MENÜ

Tandem ékgyűrűs henger vagy tüskés henger a talajlazítóra?

2020.07.17.

Videón a hazai összehasonlítás!

 

quivogne-20200717-1

 

 

quivogne-20200717-2

 

 

quivogne-20200717-3

   

A talajlazító választásnál sokan sokféle szempontot vizsgálnak. Ilyen például a vázszerkezet, a vázmagasság, a lezáró henger és a kiegészítő lehetőségek listája.

Beruházás előtt fontos megnézni a kiszemelt lazítónál, hogy mennyire erős kivitelű, hiszen lehet 5 késes lazítót 150 és 350 LE-s traktor után is ajánlani. Normális esetben az adott kereskedő nem ugyanazt a gépet ajánlja ehhez a kettő erőgép kategóriához, mert akkor az egyiknél komoly problémák merülnének fel. Nálunk a Quivogne-nál az SSDR lazítók 6 csoportba vannak sorolva, így Ön biztosan tud megfelelően robusztus lazítót választani.

Fontos kérdés a vázmagasság, így az átömlési keresztmetszet. Néhány gyártó úgy ajánlja a lazítót, hogy milyen mélyen lehet vele dolgozni. Ez az adat kissé félrevezető, hiszen 80 cm-es vázmagasságnál is lehet (elméletileg) 55 cm munkamélységet elérni, de nagy az esélye az eltömődésnek. Nem mindegy, hogy ha 50-55 cm mélyen dolgozunk, akkor még mekkora szabad rész van a vázig. 30 vagy 50 vagy 65cm? A Quivogne SSDR S lazító vázmagassága például 80 cm, az SSDR XL már 95, míg a BIG már 115 cm vázmagassággal rendelkezik.

Nagyon fontos kérdés a talajlazítóknál a lezáró henger. Lehet akármilyen geometriájú a kés, akármilyen elrendezésű a keret, ha a felszín lezárása nem optimális, akkor a lazítással sok vizet tudunk a talajból elveszíteni és több lesz a kár, mint a haszon. A Quivogne SSDR lazítók felszerelhetők tandem ékgyűrűs hengerrel. A kettő sorba, átfedéssel elrendezett, egymást tisztító hengerek sokkal jobb felszínlezárást tesznek lehetővé, mint a hagyományos tüskés henger. A kialakított felszín mentes a nagy hantoktól és egyenletesen lezárt, amely csökkenti a nedvesség vesztés. Az egyenletes felszín további előnye, hogy a következő munkamenet során a traktor és munkagép kevésbé pattog be, nagyobb munkatempó érhető el.

A tandem ékgyűrűs henger nem csak optimális körülmények között dolgozik megfelelően. A hazai próbák során dolgoztunk már nagyon nedves talajon – ami nem jó, de kényszerből előfordul – és a henger nem ragadt. Dolgoztunk már igen laza, szinte homokos talajon is – amely előfordulhat, ha például többször ment a lazító előtt tárcsa vagy grubber  a forgóban – és a henger mindig forgásban volt. Amíg a henger nem tolja meg a földet, addig tudunk dolgozni. És ha a gép nem áll, akkor termeli a pénzt és megéri az árát!

Győződjön meg Ön is a Quivogne SSDR talajlazítók munkájáról személyesen!

Bővebb információ:

Gazsi Zsolt: 06/30 558 4918
Szeredai Jenő: 06/70 385 7891

 

ÍME NÉHÁNY HAZAI VIDEÓ A TANDEM ÉKGYŰRŰS HENGERREL SZERELT LAZÍTÓK MUNKÁJÁRÓL (kattints a képre):

ÉKGYŰRŰS HENGER VAGY TÜSKÉS HENGER? NÉZD MEG A VIDEÓBAN:

ÉKGYŰRŰS HENGER SZÉLSŐSÉGES VISZONYOK KÖZÖTT:

 

További ajánlataink:

quivogne-tovabbi-ajanlataink-20200717

 

GAZSI Zsolt
Quivogne Magyarország Kft.
+36 30 558 4918
www.quivogne.hu
www.opall-agri.cz/hu