MENÜ

Sikeresen szerepeltek az FM ASZK végzős gépésztechnikusai az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen

2018.04.09.

A 2017/2018-as tanévben is a Mezőgazdasági Gépésztechnikus képzést folytató iskolák számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta ki az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Az idei tanévben két végzős gépésztechnikus osztály van az intézményünkben. Érettségi után a 2016-ban beiskolázott tanulók még kétéves képzésben, a 2017-ben a beiratkozott gyerekek csak egyéves szakmai képzésben vesznek részt.

 

Az FM Agrárszakképzési Főosztály főosztályvezető-helyettese, Botka-Kovács Judit az első helyezett Kiss Ádámnak, iskolánk tanulójának, átadja az első helyezettnek járó kupát.

A jánoshalmi FM ASZK végzős technikusai közül hét tanulót lehetett nevezni a versenyre. Az írásbeli elődöntőre 2018. január 26-án került sor Gödöllőn a Szent István Egyetemen. A megoldandó feladatok teljesen megfeleltek a vizsga követelményeknek, a feladatok kiértékelése után három tanulónk jutott az országos döntőbe.

A döntő helyszíne az ország egyik kiválasztott mezőgazdasági gépészképzést folytató iskolájában kerül megrendezésre. Az idei tanévben a tavalyi sikeres rendezésnek és magas színvonalú szakmai feladatoknak köszönhetően Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jánoshalmi iskolát kérte fel a verseny megszervezésére, amelyet a szaktanárok már novemberben elkezdtek.

A megmérettetésre 2018. 03. 26. és 28. között került sor. A döntőbe jutott tizennyolc tanulóknak gyakorlatból feladatok végrehajtásával és az elméleti tantárgyakból pedig szóban kellett számot adni. Az értékelés követelmények teljesen megegyeztek a szakmai és vizsgakövetelményben kiírtakkal. A szóbeli feleleteket és a gyakorlati vizsgatevékenységeket az iskolánktól független szakmai versenybizottság értékelte: Dr. Hentz Károly a versenybizottság elnöke, Dr. Nagy Béla, Nagy László versenybizottság tagjai.

osztv-1

Gyakorlati feladatotokat három témakörben kellett megoldani:

1. Mezőgazdasági erő és munkagépszerelés, beállítás témakörből, ahol CLAAS ARION traktor és a hozzá kapcsolt CLAAS Variant 460 hevederes bálázóból álló gépkapcsolatot kellett beállítani és előkészíteni üzemeltetetésre.

osztv-5

2. Fémmegmunkálás témakörben, a beállítandó bálázó egy alkatrészét kellett elkészíteni.

osztv-2

3. Munkagép üzemeltetés témakörben, az idén is a szántóversenyre készültünk, de a tavaszba jött tél közbe szólt és így a versenykiírásnak megfelelően a műbarázdás eke beállításra került sor.

osztv-6

A verseny utolsó napján a gödöllői elődöntőben és a jánoshalmi döntőben nyújtott teljesítmények értékelése és összegzése után, iskolánk 14.T osztályos tanulója Kiss Ádám teljesítményével az abszolút első helyezést szerezte meg. Ádám az írásbeli és a szóbeli tevékenységével is az első helyezést érte el. Intézményünk másik diákja Miskolczi Dániel Márton 13.T osztályos tanuló összesítésben a 4. helyezést szerezte meg. Dániel a részfeladatok közül a gépszerelés beállításban szerezte meg az első helyezést. Intézményünk harmadik tanulója Szegedi János (14.T) összesítésben a 7. helyet szerezte meg. A versenyen elért teljesítményükkel mind hárman megszerezték a jeles Mezőgazdasági Gépésztechnikus bizonyítványt. Az erős mezőnyt jelzi, hogy a tizennyolc tanuló közül az első kilenc jeles technikus bizonyítványt szerzett.

A tanulók felkészítését a szaktanárok már decemberben elkezdték és egészen versenyig folytatták.

 • Felkészítő elméleti szaktanárok: Berta László, Éder János, Juhász Zoltán, Zámbó Gábor.
 • Felkészítő gyakorlati szaktanárok: Dénes Gábor, Kasziba Gábor, Kozla Krisztián, Szakál László, Szalma István.

Helyezések:

III. helyezés: Cseh Bence, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium, és Szakközépiskola,Csorna
II. helyezés: Gaál Ernő, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, Csorna
I. helyezés: Kiss Ádám, FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium és Kollégium, Jánoshalma

A versenyzőknek és a felkészítőiknek is gratulálunk az elért eredményekért! 

A jánoshalmi országos döntő magas szintű megszervezéséhez és a tanulók sikeres szerepléséhez külső vállalkozások is hozzá járultak.

Iskolánk a bajai székhelyű Axiál Kft-vel régóta jó kapcsolatot ápol. A tulajdonosok, Harsányi Zsolt és Harsányiné Fodor Gyöngyi az alkalmazottaikon keresztül támogatják iskolánkat segítve ezzel gyakorlati oktatás színvonalának az emelését és a versenyekre való felkészülést. Az idei évben is a mezőgazdasági erő és munkagépszerelés, beállítást az Axiál Kft bajai központjában valósítottuk meg. A feladathoz a vállalat hét darab teljesen új CLAAS ARION 400, 500 és 600-as sorozatú traktort és a hozzá kapcsolt szintén vadonatúj CLAAS Variant 460 típusú hevederes bálázót biztosított, így ezen feladat részt is maximálisan meg tudtuk szervezni. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Harsányi Zsolt és Harsányiné Fodor Gyöngyi tulajdonosoknak a támogatásért, amellyel hozzá járultak az eredmény eléréséhez és a versenyzők értékes díjazásához. Köszönjük az Axiál Kft dolgozóinak Büksi János szervezetfejlesztési igazgatónak, Rittgasszer Péternek, szervizüzletág igazgatóhelyettesének, Major Vilmos szervizmérnöknek, Lakics Levente szervizszerelőnek a sok segítséget és támogatást.

Köszönjük az Axiál Kt.-nek a Mezőgazdasági Gépésztechnikus Verseny mindenkori győztes tanulójának és felkészítő tanárának felajánlott és átadott vándorserleget, amely a versenyzőt és iskolájának munkáját tünteti ki.

osztv-3

A RENNER Bt. a jánoshalmi AGROPRODUKT Kft. erőgépek átadásával és értékes díjakkal segítette a verseny nívós megrendezését. Köszönjük!

A versenybizottság elnöke Dr. Hentz Károly és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara verseny koordinátora, Orosz György szakreferens, elismeréssel szóltak a verseny szervezéséről az iskola dolgozóinak összehangolt munkájáról a színvonalas verseny feladatókról. Megköszönték Taskovics Péter főigazgatónak, hogy két tanévben is felvállalta a házigazda feladatit. Köszönték a szervezők munkáját, kiemelték Zadravecz György gyakorlati oktatásvezető előkészítő és irányító munkáját.

Köszönjük a műsorokban közreműködő szereplőknek, tánccsoportnak, a fellépést és ismételten köszönjük minden támogatónknak, hogy hozzájárultak a sikerhez.

Támogatóink:

 • AXIÁL Kft. (BAJA)
 • AGROPRODUKT Kft. (JÁNOSHALMA)
 • NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA (BUDAPEST)
 • HERMAN OTTÓ INTÉZET (BUDAPEST)
 • RENNER BT. (JÁNOSHALMA)
 • WÜRTH SZERELÉSTECHNIKAI KFT. (BUDAÖRS)
 • FEBAGRO ZRT. (FELSŐSZENTIVÁN)
 • FELSŐBÁCSKAI MŰMALOM MALOMIPARI Kft. (JÁNOSHALMA)
 • KUNVIN Kft. (JÁNOSHALMA)
 • KIRÁLY LOVASTANYA (KISRÁTA)
 • MAGYAR SZÁNTÓVERSENY EGYESÜLET
 • AGRO NAPLÓ