MENÜ

A sikeres uniós pályázatig több akadályon kell átjutniuk a vállalkozóknak

2014.09.17.

Várhatóan néhány héten belül megjelennek az első új, a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseit segítő, európai uniós pályázatok. Azonban csak azok a vállalkozások jelentkezhetnek eséllyel a kiírásokra, amelyek időben képesek a pályázatokhoz szükséges önrész előteremtésére. Az önerő előteremtése mellett a kkv szektorban számos cégnek okoz gondot az is, hogy a pályázati kifizetések utófinanszírozás formájában történnek. A likviditási problémák kezelésére, s így a pályázati önrész biztosítására ma már számos pénzintézet kínál megoldást. Továbbá megtalálható a piacon olyan, államilag támogatott konstrukció is, amely a tervezett projektek költségeinek előfinanszírozására biztosít segítséget – hívják fel a figyelmet az OTP Business szakértői.

Ideje felkészülnie azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a régóta várt új európai uniós pályázatok forrásaira támaszkodva kívánnak új fejlesztéseket indítani. A 2014-2020 közötti időszakban összesen mintegy 7480 milliárd forint európai uniós forrás nyílik meg Magyarország számára. A 2014 őszétől megjelenő pályázatokat tekintve a legjelentősebb változás, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a rendelkezésre álló források több mint 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre lehet majd felhasználni, szemben a 2007–2013-as időszak 16 százalékával.

A pályázati források fogadása a kiemelt célcsoportnak tekintett kis- és középvállalkozások részéről is alapos felkészülést igényel. A szakértői vélemények szerint ugyanis az elmúlt időszak legnépszerűbb gazdaságfejlesztési pályázatai esetén a tartalmi vagy formai okokból elutasított pályázatok aránya elérte a 30 százalékot.  Ahhoz, hogy egy vállalkozás az európai uniós pályázatokon elinduljon, számos előfeltételnek kell megfelelnie. Például az adminisztratív jellegű előírásokon túl fontos elvárás, hogy az adott vállalkozásnak ne legyen meg nem fizetett köztartozása, vagy például ne álljon felszámolási eljárás vagy végelszámolás alatt.

„Ugyanakkor a fejlesztésekre készülő vállalkozásoknál ennél fajsúlyosabb problémát jelent, hogy kellő mértékű önerőt legyenek képesek biztosítani a tervezett fejlesztések megvalósításához” – közölte Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója. A pályázatok többségénél a vállalkozásoknak a projektérték 50-70 százalékát kell önerő formájában biztosítani. Igaz, például a kisvállalkozások körében az elmúlt időszakban rendkívül népszerűnek bizonyult, hogy a mikrovállalkozások fejlesztését célzó GOP 2.1.1/M pályázat esetében a kötelező önrész mértéke csupán 10 százalék volt. A 45 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett, 45 százalékos visszatérítendő támogatást is lehetett igényelni, kedvezményes mikrohitel formájában.

„Szintén gyakori, hogy a vállalkozásoknak az elnyert európai uniós források megelőlegezésére van szüksége, hiszen a kifizetések rendszerint utófinanszírozás formájában történnek” – mondja el tapasztalatait Csonka Tibor. Ezekben az esetekben nyújthat segítséget a vállalkozásoknak a bankszektor. Az OTP Banknál pl. a saját konstrukcióktól a különböző kedvezményes hitelekig több lehetőség is van az önerő kiegészítésére, a támogatás hitelből történő megelőlegezésére vagy faktorálására. A kedvezményes források közül a legnépszerűbb az MNB Növekedési Hitelprogramja, amely december végéig még igénybe vehető. Ha a támogatás megelőlegezésére vonatkozó szerződés december végéig megkötésre kerül, az MNB legújabb döntése alapján a lehívásra 2015. június 30-ig lesz lehetőség. Ugyancsak az uniós támogatások lehívását segíti a Széchenyi Önerő kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel, amely konstrukciókat a hozzájuk kapcsolódó kamattámogatás teszi vonzóvá.

Csonka Tibor ugyanakkor felhívta a figyelmet: időben indítsák a vállalkozások a hitelkérelmet, hogy a pályázat elnyerése esetén a fejlesztések minél előbb megkezdődhessenek.  

Mindezek mellett jelentősen növeli a pályázat sikerének esélyét, ha az európai uniós forrásokra jelentkező cég professzionális szakemberekre bízza a pályázati dokumentumok összeállítását, vagy a már kész anyagok teljes körű átnézésével és ellenőrzésével bíz meg szakértőt. „Az európai uniós támogatások igénybevételéhez a vállalkozásoknak összetett pályázati dokumentáció keretében kell képet adniuk a tervezett beruházásáról, cégük működéséről és a teljesítendő indikátorokról” – hívta fel a figyelmet Boros Áron, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezető igazgatója. A beruházás lebonyolítása során az elnyert támogatások lehívása érdekében a pályázónak különböző monitoring feladatokat is el kell látnia és előrehaladási jelentéseket kell készítenie annak érdekében, hogy biztosítsa a projekt sikerességét. „Ezen adminisztratív feladatok ellátásában segíti a vállalkozásokat, ha felelősségbiztosítással megerősített projektmenedzsment szolgáltatást vesznek igénybe egy erre szakosodott tanácsadó cégtől” – tette hozzá az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezető igazgatója.

 Otp Business logó