MENÜ

Reneszánszát éli a vitamindús és hasznos táplálkozás…

2021.04.01.

A vitamindús és hasznos táplálkozásból nem maradhat ki és naponta fogyasztandó a paradicsom és a paprika, amely zöldségek ősidők óta immunerősítő hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.

 

A kis piros, vagy nagyobb testű paradicsom rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, – ami túl azon, hogy nagyon finom, főleg, ha friss és hazai –, preventív hatással is lehet a különböző betegségek kialakulásában. A paradicsom ugyanis többféle antioxidánst is tartalmaz, köztük a karotinok, a flavonoidok, a C-vitamin, amiből napi egy db paradicsom elfogyasztásával 10% fölötti mennyiséget is adhatunk a szervezetünknek.

A likopin, ami a növény piros színét is adja, csökkentheti a daganatos megbetegedés kialakulását, védekező hatása van az idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, továbbá jelenléte a szervezetben megvédhet az UV-sugaraktól is. A szuperélelmiszerek kategóriájába sorolandó paprika és paradicsom fogyasztása életformává is válhat, de nem árt, ha az áruházakban, piacokon alaposan megvizsgáljuk a származási helyét és ez alapján lehetőleg a hazait válasszuk, ami itt érik, nem utazik, friss, egészséges és nyomon követhető a termesztése is.

Az Árpád-Agrár Zrt. legkorszerűbb, patika-tiszta üvegházaiban jártunk, ahol a termés minőségét és mennyiségét még a vezető kertészek is csodálják, pedig ők ezt tanulták, ebben élnek és évtizedek óta gyakorolják az egyik legszebb és értékteremtő szakmát.

Elsőként Berényi Imre üvegházvezetővel beszélgettünk, aki az idei terméssel nagyon elégedett.

 

arpad-agrar-0331-2

 

A szentlászlói területen vagyunk, ahol több fajta paradicsom is terem. Melyek ezek, és milyen mennyiségben?

Ennek a háznak ez a harmadik kultúrája, Climstar fajta található benne és alapterületét tekintve 23 500 m2 a termesztő felület. Ami látható, az a január első hetében kiültetett növény, itt már ott tartunk, hogy a hetedik fürt virágzik. A jövő héten és azt követően elindulnak az első szedések.

Ha süt a nap, akkor addig beérik?

Igen, a napsütés nagyon kellene hozzá, bízunk benne, hogy meleg időjárás lesz és minden a terveink szerinti ütemben történhet.  Legvégső esetben húsvét utáni héten elkezdhetjük a szedést.

Nagyon szépek és egészségesek a fürtök, elégedettek vagytok a mostani állománnyal?

Múlt évhez képes fejlettebbek, egységesebbek a bogyók, eddig nagyon jónak mondható ez a kultúra és szép képet is mutat.

A múlt évhez képest miért van különbség?

Tavalyi évben az ültetési időpontunk volt más, most a fényszegény időszak nehezítette a dolgunkat, de klimatológiát, öntözéstechnikát nagyon precízen kezelve jobban sikerült összerakni idén ezt a növényt. A területkiosztásunk és a dolgozó létszámunk állandó, ez is számos dolgot befolyásol. A járvány is elkerült bennünket, hála a jóistennek és mindez együttesen támogatta a munkavégzést, a telepítést és a növények további kezelését.

Tudható, hogy az év folyamán mennyi paradicsom terem majd négyzetméterenként?

Az eddigi években már szereztünk tapasztalatokat erről és ez alapján is úgy gondoljuk, hogy, amikor elindulnak stabilan, májustól a szedések, akkor legalább 2,5 kg-ra számítunk, négyzetméterenként hetente.

 

arpad-agrar-0331-3

 

Éves szinten ez mit jelent?

Tavalyi évben 1 millió ötszázezer kg-ot szedtünk le ebben az üvegházban. A koktél kisebb termésmennyiséget tud produkálni, ezzel együtt nagyobb ár realizálható ezeknél a fajtáknál. Jelenleg Tomagino, Ardiles és van egy harmadik fajta is, a Sweetelle, amit idén először termesztünk ebben az üvegházban. Négyzetméterenként 32-33 kg átlagmennyiséget takarítottunk be, de nem tudjuk még mihez hasonlítani, mert ez volt az első évünk, most lesz a második és ebből már visszacsatolásunk van.

Az állomány nagyon szépnek ígérkezik, ezért most is bizakodóak vagyunk. Nagy az igény rá, szeretik a fogyasztók és ezért kelendőbb is, de tudni kell, hogy telített a piac, ezért további plusz felületeken már nem célszerű termelni.

Hogyan lehet felkészülni a korokozók és kártevők védekezésére?

Mi azt képviseljük, hogy lehetőleg megelőzzük, ezért előre felkészülünk és a technológiát, a növényvédelmet is úgy próbáljuk irányítani, hogy mérsékelhessük a megjelenésüket.

Nagyon sokan maradnak munka nélkül szerte a világban, ami szociális és társadalmi problémákat is felvet. Mekkora értéke van annak, hogy a térségben élők számára biztos és stabil munkát nyújt az Árpád-Agrár Zrt.?

A mezőgazdasági, az üvegházi hajtató kertészet stabil és munkahelyteremtő, hiszen az év 12 hónapjában nyújt munkát és mivel élelmiszer előállító egység is vagyunk, így biztosított a működésünk és az itt dolgozók hosszú távú megélhetése.

 

arpad-agrar-0331-4

 

A szegvári 2,5 hektáros paprikatermesztő új üvegházban paprikafüzérek kápráztatják el a szemet, mert ilyet még nem láttunk 4,5 méter belmagasságban. A roppanós, zamatos, töltenivaló egészséges és C-vitaminban is igen gazdag TV paprika kapható az áruházakban, fogyasszuk minden nap akár nyersen, akár megtöltve, de fantáziadús recepteket is kipróbálhatunk belőle.

Vígh Tibor üvegházvezető boldogan számol be az elvárásaikon is túlmutató termésről.

 

arpad-agrar-0331-5

 

Van olyan paprikatő, amin jelen pillanatban 40 db paprika terem?

38-39 paprikát már könnyedén számoltunk egy-egy tövön, például ezen a tövön nagyon jól látszik a folytonossága, hogy nem csak egy szedésen, hanem az elkövetkező 3-4 héten keresztül is nagyon jó mennyiséget fogunk róla szedni.

Ez volt az elvárás, vagy ti magatok is meglepődtetek rajta?

Ez volt az elvárás, de eddig csak reménykedtünk benne, most már kézzel fogható, hogy a minden technikai elvárásnak megfelelő új termesztő ház körülményei milyen hatással vannak a paprikatermesztésre.

 

arpad-agrar-0331-7

 

Jól látható a különbség a régi házaink és e között, ezért is érdemes fejleszteni, korszerűsíteni.

Ez a terméskultúra mindjárt felkúszik a csúcsig?

A 4,5 méterből van még körülbelül 1,20 méter, éppen akkor éri el a kellő magasságot, amikor terveztük is.

 

arpad-agrar-0331-6

 

Mi kell tennetek ahhoz, hogy újabb és újabb virágok jöjjenek majd?

Szedni kell mindig az érettet, mert minél több érett paprika van, annál lassabban köt újra a tetején, a holnapi szedés során 4-5 paprika is lejön egy-egy szárról.

Milyen mennyiség lesz a holnapi szedés?

210 mázsát jelentettünk a DélKerTész-nél, de reményeim szerint megközelítjük a 300-at is, négyzetméterenként több mint egy kg. Ez azt jelenti, hogy a két alkalommal 500 mázsát fogunk leszedni és ezzel a húsvéti ünnepekre bőven el is látjuk a piacot.

 
Szerző: Both Ildikó; Fotó: Arany Sándor Gábor
Kapcsolat: [email protected]; Web: arpad.hu

arpad-agrar-logo-2021