MENÜ

Őszi teendők a repcében

Idén is a rovarkártevők elleni védelemé a főszerep

2016.09.27.

Az inszekticidet tartalmazó csávázószerek kényszerű mellőzése miatt elkerülhetetlen a repcetáblák rendszeres, akár napi szintű bejárása, főként a kelő, szikleveles és néhány lomblevélpáros állapotban.

A repcebolha éppen ekkor tud komoly károkat okozni az asszimilációs felület csökkentésével, továbbá a sebzésekből adódó vízveszteség által. A károsított táblák növényzete a fejlődésben visszamarad, súlyos esetben tőpusztulás is előfordulhat. A kártevő folyamatos betelepülése – és a rovarölő csávázószerek folyamatos védelmének hiánya – miatt többszöri védekezésre lehet szükség. Célszerű felszívódó, hosszabb hatással rendelkező készítményt választani kombinációs partnerként a szokásos piretroid hatóanyag mellé.

A kis káposztalégy lárvái a repce gyökérzetét, jellemzően a gyökérnyakat és a főgyökeret károsítják. A repcenövények a fejlődésben visszamaradnak, a rágások nyomán rothadási folyamatok indulhatnak be, de akár tőpusztulás is lehet a károsítás eredménye. Mivel a nyüvek a talajban, a gyökér belsejébe rágják be magukat, tökéletes vegyszeres védekezési lehetőség – a rovarölő szeres csávázáson kívül – nemigen van ellenük. A kártevő elleni védekezéshez mindenesetre felszívódó, lehetőleg gázosodó készítményt válasszunk!

A repcedarázs kora ősszel megjelenő álhernyói a szikleveles vagy néhány lombleveles növényeken táplálkoznak. Mivel a kártevő fénykedvelő, a kezdetben szürke, később fekete lárvákat könnyű észrevenni a leveleken. Jellegzetes kárképéről, a karéjozó rágásnyomról is felismerhető jelenléte. Védekezni ellene a fiatal lárvák megjelenésekor, a repce fejlődését még nem veszélyeztető, alacsony kártételi szintnél javasolt.

Sumi Alfa 5 EC

A Sumi Alfa egy bevált, széles hatásspektrumú rovarölőszer-márka. Megbízható, ugyanakkor költségtakarékos megoldás a repce rovarkártevői ellen. Dózisa repcedarázs és repcefénybogár ellen 0,2 l/ha, repcebecő-ormányos ellen pedig 0,3 l/ha.

Kaiso Plusz technológiai csomag

A jól ismert piretroid és szerves foszforsav-észter kombináció tankkeverékben. A lambda-cihalotrin hatóanyagot tartalmazó Kaiso EG és a klórpirifosz hatóanyagú Cyren EC együtt még megbízhatóbb védelmet nyújt a repce legveszélyesebb rovarkártevői ellen, imágók és lárvák ellen egyaránt. A kombinációban a Cyren EC biztosítja a tartós hatást. Igen jól gázosodik, aminek köszönhetően olyan helyekre is eljut, ahova a kontakt piretroid hatóanyag esetleg nem. A két rovarölő szer együtt is beszerezhető, így áruk még kedvezőbb. A technológiai csomag tartalma 5 kg Kaiso EG + 20 liter Cyren EC, ami 33 hektár kezelésére alkalmas.

 

Termelők mondták…

„Mészáros Ádám vagyok, Tenken élek. Családi gazdálkodást folytatunk, a földjeink kilencven százalékban Tenk és Átány határában helyezkednek el. Javarészt szántóföldi növénytermesztést folytatunk a területeinken. Kuriózumként van tizenhét hektár meggyültetvényünk is. Kultúráink 65-70 százalékát őszi vetésű növények – őszi gabonafélék és repce – alkotják. Tavasszal a megfelelő talaj-előkészítés után napraforgót és kukoricát termesztünk. Ahhoz, hogy a növények termesztése gazdaságos legyen, vallom, hogy a maximumot kell nekik megadni. Ennek tudatában végezzük a tápanyag-utánpótlást és a növényvédelmet is. Idén a repcét szeptember 5-én vetettük, Clearfield Impression hibridet. Azért döntöttünk a Clearfield mellett, mert a gyomirtásnál a legtökéletesebb eredményt adja. Kelés után folyamatosan figyeltük az állományt. Amikor szükség volt rá, a bolhák és álhernyó ellen a Nufarm Repce Plusz csomagját használtuk, amelyből a Cyren EC és a Kaiso EG megfelelő védelmet nyújtott. A Mystic 250 EC-t, ha szükség lesz rá, gombaölő szerként idén vagy jövőre használjuk fel.”

Mészáros Ádám családi gazdálkodó, Tenk

 

Repce Plusz technológiai csomag

A repce technológiai csomag a Kaiso Plusz mellett egy fungicid és regulátorhatású készítményt, a Mystic 250 EC-t is tartalmazza. A Repce Plusz technológiai csomag 5 kg Kaiso EG + 20 liter Cyren EC mellett tartalmaz még 30 l Mystic 250 EC-t is, ami 33 hektár kezelésére alkalmas.

Mystic 250 EC – regulátor és gombaölő szer egyben

Amennyiben hosszan tartó, enyhe és csapadékos ősz következik, a repce már az ősz folyamán szárba indulhat, ami a kifagyás esélyét ugrásszerűen megnöveli. A repce biztonságos átteleléséhez szükséges a 8–10 leveles tőlevélrózsás állapot, a 25–30 centiméteres gyökérhosszúság és az 1 centiméteres gyökérnyakvastagság. Az állomány szárba indulásának szabályozása ezért – a többi technológiai elem mellett – szintén kulcskérdés.

A repce 4–6 leveles fejlettségénél kipermetezett növekedésszabályozó készítmények hatására nemcsak a télállóság javul, hanem tavasszal több oldalhajtás is képződik. Az oldalhajtások számának növekedésével növekszik a becőszám, így a termés mennyisége emelkedik.

A Mystic 250 EC az egyik leghatékonyabb felszívódó hatóanyagot, a tebukonazolt tartalmazó gombaölő szer és egyben növekedésszabályozó készítmény. A Mystic 250 EC-t magas koncentráció és jó felszívódás jellemzi. Megbízható, ugyanakkor költségtakarékos megoldás a repce növekedésszabályozására és gombabetegségei ellen történő együttes védekezésre.

Az őszi Mystic 250 EC kezelés hatására az oldalhajtások száma akár 25–30%-kal növekedhet. Az ebből adódó terméstöbblet elérheti a 10–20%-ot is. A tavaszi kezelés tovább erősíti a repce gyökérzetét és növeli oldalhajtásainak számát. A regulátorhatás mellett mindkét esetben számíthatunk a Mystic 250 EC megbízható gombaölő hatására. Ezzel a levélen, száron és becőn károsító gombabetegségek által okozott gazdasági kárt háríthatjuk el eredményesen.

Ősszel a repce 4–6 leveles állapotában, tavasszal az oldalhajtások képződésekor, illetve virágzás idején alkalmazható. Javasolt dózisa 0,75–1,0 l/ ha. Ha a táblán található növények többsége négyleveles állapotban van és a kezelendő fajta vagy hibrid növekedési erélye gyenge, illetve közepes, a Mystic 250 EC alacsonyabbik dózisát használjuk. Fejlettebb állomány és erőteljes növekedésű fajta vagy hibrid esetén a magasabbik dózissal kezeljünk.

 

Termelők mondták…

„Cégünk, a Gaboszár Kft. Békés megye középső részén tevékenykedik. Növénytermesztés száz hektáron, növénytermesztési szolgáltatások 1500 hektáron – a vetéstől az aratásig –, szárítás, tárolás képezi tevékenységünket. Jó néhány éve termesztünk őszi káposztarepcét, és szolgáltatunk növényvédelmet a környéken. Azt tapasztaltuk, hogy a kalászos után vetett repcében körülbelül tíz-tizenöt százalékos tőpusztulást okoz a szalmarendben kikelt búza. Erre a problémára találtuk kiváló megoldásnak a Nufarm egyszikűirtóját, a Gramint. A repcében ősszel megjelenő rovarkártevők ellen a Kaiso Plusz csomagot használjuk egyben vagy a két szert, a Kaiso EG-t és a Cyren EC-t külön-külön. Amennyiben a kedvező időjárás miatt kicsit túlfejlődik a repce, a Repce Plusz csomagot alkalmazzuk, amely tartalmazza a Mystic 250 EC-t is, így minden őszi problémát gazdaságosan oldunk meg.”

Luptovics István ügyvezető, Gaboszár Kft., Medgyesbodzás

 

Gramin – szuperszelektív egyszikűirtó

A csírázó repceállományok víz- és tápanyagfelvételét gátolják, a kelő repcét agresszíven elnyomják a kultúrnövénnyel együtt megjelenő gyomnövények. A gyomokkal versengő, azoknál kisebb egyedszámban kelő, fiatal repcenövények gyengén fejlődnek, a fényért folyó küzdelemben felnyurgulnak, és erőtlen gyökérzetet fejlesztenek. A gyenge állományok kitettebbek a téli időjárásnak, ezáltal megnő a kifagyás kockázata. A tavaszra megritkult, megviselt növények később regenerálódnak, kevesebb oldalelágazást fejlesztenek, ezzel teret adnak a tavaszi gyomosodásnak. Az elágazódások csökkenésével arányosan csökken a becőszám, ezáltal a hozam is.

A korábbinál alacsonyabb vetőmagnorma, a ritkább térállás, a tápanyag-utánpótlás intenzívebbé válása és a hibridekben rejlő magasabb terméspotenciál egyértelműen az őszi gyomirtás mellett szól. A változékony kora őszi időjárás viszont a repce kelése után alkalmazható készítmények javára tolja el a mérleget. Ezekkel képesek vagyunk a legnagyobb termésveszteséget okozó gyomokat kiiktatni. Legnagyobb előnyük, hogy a hatás kialakulásához nincs szükségük bemosó csapadékra, a már kikelt gyomfajok ismeretében tudjuk megválasztani a legmegfelelőbb gyomirtó szert, továbbá a kezelés akkor végezhető, amikor a repce már biztonsággal kikelt.

A magról kelő fűfélék (pl. nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit) mellett a gabona-árvakelés és az évelő egyszikűek (pl. tarackbúza, fenyércirok) ellen alkalmazhatók repcében a szuperszelektív készítmények. Ilyen a Gramin, amely egy gyorsan felszívódó, levélen keresztül ható, rugalmas dózisú termék. Adagja gabona-árvakelés ellen 0,4–0,6 l/ha, magról kelő fűfélék és gyökérváltáson átesett gabona-árvakelés ellen 0,7–1,0 l/ha.

Farkas Ádám
engedélyeztetési és fejlesztési mérnökszakértő
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu/kezdolap

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!