MENÜ

Mit tehetünk a repce tavaszi fejlődéséért?

2021.02.25.

A tavasz beköszöntével aktuálissá válnak a repce tavaszi növényvédelmi teendői. A növekvő felmelegedéssel megjelennek a rovarkártevők, melyek súlyos károkat okozhatnak az éppen fejlődésnek induló repceállományban.

 

Ezek közül időben az elsők a repce szárát károsító szárormányosok. A védekezést megnehezítő tényezők közé tartoznak: az enyhe tél (mely segíti a rovarok áttelelését), a tavaszi hektikus, felmelegedésekkel és hirtelen lehűlésekkel tarkított időjárás, valamint a szárat károsító kártevők együttes megjelenése (nagy repceormányos, repceszár-ormányos), és azok eltérő ökológiai igénye.

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvái által odvasított repce szára (1. kép) kevesebb tápanyagot képes továbbítani a virágzat, majd a termés felé, így jelentős terméscsökkentő tényezőként kell számolni vele. Kártételének súlyosságát növeli, hogy a betelepülés és a betakarítás között eltelt idő hosszú. Ez kihatással van a repce állóképességére, hiszen a károsított növények szárának rostjai a nyári melegek hatására hamarabb szétesnek, így a növényállomány megdőlhet, ami további betakarításkori veszteségeket okozhat.

 

img_6111-k

1. kép: nagy repceormányos szárkártétele

 

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) valamivel később, az igazi tavaszi felmelegedés időszakában keresi fel a repcét és szintén a szárat károsítja. Tojásait a repce levelének nyelébe rakja, a kikelt lárvák odvasítják a levél főerét, előidézve a levélzet pusztulását, csökkentve az aktív asszimiláló felületet. A szárba igyekezve végleges kártételeként a 2. képen látható tünetet okozza.

 

repcetarló,ormányos kártétel,lenti,2018júl03-k

2. kép: A repceszár-ormányos lárvák által odvasított repceszár

 

Fontos hangsúlyozni az előrejelzés fontosságát mindkét kártevő esetében. A kártevők elleni védekezési küszöbérték csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos fogási egyedszámban állapítható meg. A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelése, összevetése az adott körzet időjárási adataival és a növényállomány napi szemrevételezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal hajthassuk végre a védekezéseket. Hatékony védekezést mindkét kártevő esetében csak a tömeges tojásrakás előtt, az imágók ellen tudunk kivitelezni. A rovarölő szeres védekezés ideje március közepe-vége felé esedékes.

Ezen kártevők ellen az FMC ajánlatából a legegyszerűbb és leghatékonyabb védekezési lehetőséget adja Rapid® CS, mely a hullott csapadéktól, a hőmérséklettől, az UV erősségétől függetlenül képes kifejteni rovarölő hatását. Ezen előnyökért a hatóanyag (gamma-cihalotrin), és annak speciális mikrokapszulázott formulációja a felelős. A tavaszi 10-20 Cº-os nappali hőmérséklet és esti fagyok esetén is biztosít 4-5 nap tartamhatást. További előnye, hogy a Rapid® CS repcében az AKG integrált programban is alkalmazható.

Tavasszal az áttelelt repcelevelek fertőzési forrásai az újonnan képződött növényi részeket megbetegítő fómás levélfoltosságnak.

 

foma-p1380598-k

3. kép: A fómás megbetegedés tavasszal az idősebb levelekről fertőzi a fiatalabbakat. (Kölesd, 2020. 02.01.)

 

A kórokozó ellen szükséges kezelés szerválasztásánál célszerű figyelembe venni a hatékonyságon kívül a „regulátor” hatás meglétét is. A Riza® 250 EW gombaölő szer mindkét kritériumnak megfelel: magas tebukonazol tartalmának köszönhetően egyszerre védi kultúrnövényünket és ezzel párhuzamosan segíti az elágazások képződését is. A készítmény továbbra is kedvező áron szerezhető be a kereskedőknél, így felhasználása különösen megtérülő befektetés lehet.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a repce ki van téve számos abiotikus stresszfaktornak (pl. extrém csapadék, szárazság, szél), melyek komoly megpróbáltatást jelenthetnek a növény fejlődésében. A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, valamint stresszoldó készítmény segíthet a stresszhatások kivédésében. Jelentős szervesanyag, tengerialga-kivonat, L-aminosav, makro-, mezo- és mikroelem tartalmának köszönhetően biztosítja a fejlődés során az optimális tápanyagellátottságot. Dózisa tavasszal a regulátorozás idején 2 l/ha, mely segít a növényfejlődés újraindulásában. Akár 2-4 alkalommal is felhasználható a tenyészidőszak végéig.

A repce olajtartalmának alakulásában meghatározó szerepe van a kénnek és a bórnak. Kén hiányában a növény akár 30 %-os termésveszteséget is elszenvedhet. A bór hiánya súlyos anyagcserezavarokat, termékenyülési problémákat okozhat, és szerepet játszik az olajtartalom alakulásában is. Ezért fontos, hogy a növények a termékenyülés előtti időszakban megfelelő mennyiségű és könnyen felvehető bórhoz és kénhez jussanak.

Megoldásunk a Komplex Kénesbór™, amely a repce által könnyen felvehető bórkomplex és kén-trioxid tartalmú, molibdénnel és egyéb mikroelemekkel dúsított nitrogénműtrágya-oldat. Kiemelkedő mikroelem tartalma (Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) tovább erősíti a növényben a tápelemarányok fenntartását, elősegítve ezáltal a megfelelő termésképződést és az olajtartalmat.

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

fmc_logo

 

 
A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.