MENÜ

Miért kell több kén, ha aszály van/lesz?

2022.08.17.

Az egyre szárazabb éghajlatunk hosszan tartó stresszt okoz a termesztett növényeinknek. A védekezés egyik fontos eleme a tápanyagok harmóniája. Ebben különös szerepe van a kénnek, mint másodlagos makroelemnek.

 

Az egyre kevesebb és kénhiányos csapadék és az egyoldalú, főleg makroelempótláson alapuló trágyázás, hosszan tartó kénhiányt okoz a növényekben. A kén nem mobilis elem a növényben, tehát hiába van egy-egy levélszint kénben jobban ellátva, a fiatal hajtás kénhiányossá válhat. Ezért fontos, hogy a növény szája (a gyökérzete) mindig kénben jól ellátott legyen, és kénhiány ne tudjon kialakulni. Ma már olyan mennyiségű ként kellene pótolni, ami lombtrágyázással nem megoldható. A ként a talajba kell juttatni, akár az indító NPK-val vagy kénes műtrágyákkal.

 

kukorica-hajduhadhaaz_webre

Felsült kukoricák Debrecen határában

 

A kénhiány visszafogja a növény növekedését a föld felett és alatta is. Így a gyökérzet kisebb talajszelvényt hálóz be, ahonnan kevesebb vizet és tápanyagot tud felvenni. Az ízközök lerövidülnek, a növény világossá válik, „kanalosodik” a levél, és egyéb tápanyagokat (pl. nitrogén) sem tud eleget hasznosítani.

 

takacs-adam-kukorica 2_webre

Az aszály tüneteket mutató, de még közepes terméssel kecsegtető kukorica Takács Ádáméknál Kisvárda határában

 

A kénhiány biotikus és abiotikus stresszt okoz, vagyis a kórokozókkal szemben és az időjárás okozta kihívásokkal nem tud megbirkózni a növény. Csökken a viaszréteg a levélzeten, a visszavert napfény mennyisége sokkal kisebb. Erőteljes lesz a vízvesztés, amit a levélzet hűtése okoz.

Mindezek ismeretében nagyon hasznos, ha a talaj kéntartalmát növeljük. Ezt megtehetjük kénes meszezőanyaggal, granulált kénnel vagy kénes és szervetlen folyékony NPK-val is.

 

gs_es_s-max akcio_200x100mm_2022aug

 

Állományba, ha folyékony nitrogént juttatunk ki, mindig magas kéntartalmú keveréket használjunk. Erre kimondottan alkalmas az ammónium-tioszulfát mikroelemes változata (Profi S35 család).

 

va_elovasarlasi akcio_folyekony npk_2022aug_10ekupon_200x100mm

 

Ha pedig lombtrágyázunk, az első kezelés elemi kénes termékkel történjen. Ilyen magas kéntartalmú termékek a Profi S80 és a Magma család.

 

va_s80_magmas csalad_2022aug_200x100mm

 

 

A kén az egyik leginkább limitáló elem. A talajból, főleg a felső nedves rétegből teljesen ki tud ürülni. Hiába teszünk ki sok-sok NPK‑t, nitrogént, veszünk világbajnok vetőmagot vagy alkalmazunk talajkímélő agrotechnológiát, a kénhiány súlyos növényvédelmi és aszályproblémát tud okozni.

 

[email protected]

www.vulcanagro.hu

vulcanagro-logo vegleges_50