MENÜ

Megtalálta a választ a szélsőségek szorítására a KITE

2021.10.12.

A KITE idén is megszervezte Dalmandon és Nádudvaron a hagyományos fajtabemutatóját, melyen a napraforgó, a kukorica, a szója és a cirok kultúra volt a középpontban. Azokat az eszközöket és fajtákat vonultatták fel, amelyek segítségével a gazdálkodók hatékonyan válaszolhatnak a különböző időjárási szélsőségek kihívásaira annak érdekében, hogy növeljék a termelékenységet.

 

A Tolna megyei, dalmandi rendezvényre az Agro Napló is hivatalos volt, így részt vettünk azon a szakmai programon, amelyet a Bonafarm Csoport tagja, a Dalmand Zrt. telephelyén tartott a KITE a gazdálkodók számára. Az eseményt Szentpáli Szilárd, a Bonafarm Zrt. általános vezérigazgató-helyettese nyitotta meg, aki többek között arról beszélt, hogy a mostani szántóföldi bemutató immár hagyományosnak mondható Dalmandon, ugyanis ezt a rendezvényt évek óta minden nyár végén megtartják itt.

Megjegyezte, hogy a Dalmand Zrt. 2003-ban csatlakozott a Bonafarm Csoporthoz alapító tagként.

A társaság két fő tevékenységi köre az állattenyésztés, amely kizárólag a sertéstartásra fókuszál, a másik meghatározó ágazat pedig a szántóföldi növénytermesztés, amit 8200 hektáron végeznek.

Ebből összesen 1000 hektár az öntözhető terület nagysága. Ez utóbbi részen főként vetőmagokat termesztenek, de a cégnek van még halászati ágazata és mintegy 2000 hektár erdőt is művel, továbbá 4000 hektáron vadászattal is foglalkoznak. A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az utóbbi 1,5 év kihívásaival a magyar agráriumhoz hasonlóan a Dalmand Zrt.-nél is sikerrel megbirkóztak.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján, amelynek során nem csak a pandémia által támasztott nehézségekkel, de az időjárási szélsőségek kihívásaival is meg kellett küzdeni, a szakemberek úgy döntöttek, hogy olyan precíziós technológiákat kívánnak bemutatni a gazdálkodóknak, amelyek segítségével kiküszöbölhetőek vagy jelentős mértékben csökkenthetők a szántóföldi növénytermesztés kockázatai. A mostani szakmai rendezvényen ezt mutatták be a termelőknek. A Dalmandon ismertetett technikák és technológiák hatékonyan alkalmazhatóak a szántóföldi növénytermesztés különböző munkafázisaiban. A vezérigazgató-helyettes szerint az, aki a fejlett technológiai eszközöket nem alkalmazza a jelenlegi körülmények között, jobb, ha felhagy a tevékenységével.

Szentpáli Szilárd kiemelte: a Dalmand Zrt. élen jár a precíziós technológiák és az ehhez tartozó technikai eszközök alkalmazásában.

Példaként említette a különböző talajtérképezési rendszerek használatát, ennek alkalmazásával ugyanis optimalizálni lehet például a műtrágya-felhasználást, ami jelentős költségmegtakarítást jelenthet a termelés finanszírozását tekintve. A tápanyag-visszapótlás ugyanis általában rendkívül drága, ha nem optimális módon történik – magyarázta. Ugyancsak figyelmet kell fordítani a vízgazdálkodás hatékonyságára az elkövetkező években, mert ezzel lehet a szántóföldi növénytermesztés további hatékonyságát növelni. Ennek jelentősége igen nagy, mivel a vízkészletek a Kárpát-medencében is fogynak.

Megemlítette, hogy a gabonafélék előállításának vízigénye 1 kilogrammra vetítve mintegy 1600 liter, 1 kilogramm olajos növény termésének előállításához pedig mintegy 2300 liter víz szükséges. Azonban például 1 kilogramm tojás előállításához is mintegy 3200 liter vizet kell felhasználni. Egy kilogramm sertéshús előállásának vízszükséglete pedig több mint 6 ezer liter körül van.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója arról beszélt, hogy a vállalat innovációs központja azon dolgozik, hogy a magyar agráriumban tevékenykedő gazdálkodók az előttük álló kihívásokra hozamcsökkenés nélkül, de inkább hozamnövekedés mellett tudjanak megfelelő válaszokat adni a nehezedő körülmények ellenére is. Példaként említette, hogy betarthatóak legyenek azok a szabályok, amelyek folyamatosan csökkentik a hagyományos inputanyag-felhasználást az agráriumban.

A nehézségek közül kitért arra is, hogy az idei hűvös tavasz próbára tette a gazdálkodókat, mert el kellett dönteniük, hogy a tavaszi vetésű növények mikor is kerüljenek földbe úgy, hogy a legjobb hatékonysággal fejlődhessenek.

Szerinte három dolog lehet segítségére a termelőknek abban, hogy az aszály okozta nehézségeket kezelni tudják.

Az első az okszerű, talajnedvességet védő és megőrző, a forgatásos talajművelést mellőző technológia; a második az öntözés alkalmazása, és amennyiben erre nincs lehetőség, a harmadik megoldáshoz kell folyamodni, és a gazdálkodónak a szárazságtűrő növényfajtákat kell választania.

Mint mondta: erre a KITE megoldása például a cirok, ami fehérjetartalmát tekintve jó takarmánynövény-alternatíva lehet a gazdák számára. Mindez azért fontos, mert Magyarországon egyre több aszályos periódus van az évben. Ezek főként az alföldi térségeket sújtják, a Dunántúlon mindez kevésbé tapasztalható. Ám emiatt a tervezés igen nehezen valósítható meg, ami nem csak a gazdálkodónak, de sokszor a növényeknek is igen nagy stresszt jelent. Ezért az évtizedes gyakorlatokat meg kell változtatni, amit már Dalmandon meg is tettek – mondta az innovációs főigazgató. Hadászi László hozzátette: emiatt növekszik meg az úgynevezett starter készítmények használatának és a mechanikai gyomirtásnak a jelentősége a szántóföldi növénytermesztésben. A különböző munkafolyamatokhoz pedig ennek alapján is kínál a precíziós műveléshez szükséges eszközöket a KITE, amelyeket működés közben tekinthettek meg a szakmai rendezvény résztvevői.

 

kite-img_6529-k

 

Az Agro Napló munkatársa a rendezvényen három szakembert is megkérdezett arról, hogy mit tart fontosnak elmondani a jelen nem lévőknek a KITE dalmandi szakmai rendezvényéről.

Honti László fejlesztőmérnök arról beszélt, hogy a szántóföldi növénytermesztésben alapvetően fontos a talajelőkészítés, mert meg kell őrizni a talaj nedvességtartalmát. Ehhez megfelelő talajlazító eszközöket kell alkalmazni – hívta fel a szakember a gazdálkodók figyelmét. A másik igen fontos szempont a folyamatban a vetéstechnológia megfelelő használata.

Ennek két fontos eleme van: az egyik a vetőmag minősége, a másik pedig a vetőgép alkalmazásának módja.

Ez utóbbi azért fontos, mert a vetés eredménye legalább annyira függ a vetőgéppel végzett munkától, mint a vetőmag minőségétől.

Ahhoz, hogy a nedves magágyba – mert mindig nedves magágyba kell elhelyezni a vetőmagokat –megfelelő minőségben kerüljön a vetőmag, és az jól is érezze magát ott, olyan vetőgépeket kell használni, amelyek felszerelhetők olyan elemekkel, amik a talaj felső, száraz rétegét eltávolítják a vetőcsoroszlya elől. Így nem szükséges nagyon mélyre vetni a vetőmagot, mert a 2-3 centiméteres száraz réteg már nincs a talaj felszínén, ezért például az optimális 4-5 centiméteres kukorica vagy a 3-4 centiméter mélyre kerülő cirok vetőmag biztonsággal lehelyezhető. Ezek a vetőgépek ugyanis szemenkénti vetőgépek, általában 76 centiméteres sortávval rendelkeznek, ez pedig lehetőséget biztosít a későbbiek során arra, hogy ne vegyszerrel történjen a gyomirtás, hanem egyre több mechanikai megoldás alkalmazására legyen lehetőség a technológiai folyamatban. Így egyrészt levegőztetni lehet a talajt, másrészt viszont a haszonnövényeket meg lehet szabadítani a gyomok kártételétől.

A másik igen fontos kérdés a minőség.

Ezért a KITE a saját márkájú termékeit úgy forgalmazza, hogy méretazonos magok kerüljenek egy zsákba, alak és méret szerint is. Ez ugyanis elősegíti a fészkes vetőtárcsákkal történő munkavégzés kívánt pontosságát. Ezáltal biztosítható a homogén kelés, ami a homogén növényállomány garanciája. Alapvető cél ugyanis a homogén állomány létrehozása, mivel így biztosítható a robbanásszerű kelés, valamint a vetésnek nem csak időben, hanem térben is homogénnek kell lennie. Vagyis az egy sorban lévő növények távolsága egyforma kell, hogy legyen egymástól, nem lehet tőkihagyás, illetve csokros vetés. A különböző, alapvetően gabona sortávú kultúráknál, így például a ciroknál vagy a szójánál a KITE elsősorban a kapás sortávot javasolja a gazdálkodóknak. Ez biztosítja a korábban felsorolt előnyöket.

 

kite-img_6543

 

Ehhez azonban úgy kell átalakítani a vetési technológiát, hogy az optimális tőszám helyett egy kicsit kevesebbet vessenek a gazdák, mert így elegendő lesz még a növényi állomány, de költséget lehet megtakarítani, például a John Deere vetőgép alkalmazásával, amivel egy munkaművelettel elvégezhető a vetés. Ebben a technológiai folyamatban még a sorközművelő kultivátort is alkalmazni lehet. A kultivátorozás során ugyanis még különböző tápanyagok is kijuttathatók a vetési területre egy menetben.

>>A KITE Zrt. vetőmagajánlatát elolvashatja cikkünk végére görgetve, vagy ide kattintva!<<

Batto Bátor, a KITE fejlesztőmérnöke, a tápanyaggazdálkodásról mondott néhány hasznos tanácsot a gazdálkodóknak. Az első és legfontosabb elem, hogy amikor lekerül az elővetemény a területről, akkor precíziós eszközök segítségével mielőbb talajmintákat kell venni az adott helyről, és ezeket feldolgozva, valamint kiértékelve adatokat kel kérni táblára, illetve zónára osztva. Ennek nyomán kaphatnak a gazdák tápanyagpótlási javaslatokat. A szakember őszi trágyának javasolta például az NPK 7-21-21-es készítményt, amit kénnel és cinkkel is ki lehet egészíteni. Megemlítette még a 10-26-26-os műtrágyát is, ami 10-40 arányban tartalmaz nitrogént és foszfort, és emellett még cinket is. De a KITE ezen a területen képes az egyéni igények szerint is teljesíteni a gazdák kérését. Így gyakorlatilag bármilyen növényre bármit ki tudnak keverni, amire igény van.

A szakember beszélt még a fejtrágyázásról és a starterekről is. Ezek azokat a nitrogén- és foszformennyiségeket adják meg a növényeknek, amire azoknak szükségük van a fejlődéshez. Ez főként a szójánál, a napraforgónál és a kukoricánál fontos. De azok a starterek is igen hasznosak lehetnek, amelyek a nitrogén és a foszfor mellett ként is tartalmaznak. Mindez azért célszerű, mert így a tápanyagutánpótlás megoszlik és a szükséges tápanyagok nem mosódnak ki a talajból. A gondos gazda figyel még a kukorica cinkigényére és a napraforgó extra bórigényére is. A szójánál pedig arra érdemes figyelni, hogy kifejezetten kalciumigényes növény – tájékoztatta a termelőket Battó Bátor.

Kecskés István fejlesztőmérnök a növényvédelemmel kapcsolatban arról beszélt, hogy a rovarölő szerek portfóliója az unióban rohamosan szűkül. Az Európai Unió ugyanis nem hosszabbította meg a szerves foszforsavésztereket tartalmazó készítmények forgalomba hozatali engedélyét, ami a talajfertőtlenítési piacot megrengette. Így a megmaradt hatóanyagok közül kell válogatniuk a gazdálkodóknak. Ennek alapján kell megoldani például a kukoricabogár, illetve a drótférgek elleni védekezést. Így a szakemberek a védekezésre a szóban forgó kártevők ellen szinte minden esetben a felső dózist javasolják.

 

kite-img_6555

 

A drótféregnél gondot jelenthet a különböző fejlettségű lárvák elleni vegyszeres védekezés, mivel itt a dózisok aránya más és más lehet. Ezért a gyérítési hatékonyság érdekében nem maradt más lehetőség, mint a tetraklionos csávázás lehetősége. Ez a készítmény a talajfertőtlenítő piac zászlóshajója – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a másik szegmens, ami az őszi kultúrákat jelentősen érinti, az a deszikáló szerek kivonása. A dikvát már csak szükséghelyzeti engedéllyel használható a napraforgóállomány gyors szárítására. A gyomos területekre a glifozátot javasoljuk – mondta Kecskés István. Ezért ezen a területen a KITE folyamatos fejlesztő és kutatómunkát végez, hogy megtalálja a megfelelő helyettesítő termékeket, technológiai elemeket és hatóanyagokat a különböző növényfajták esetében. Ilyen a karfentrazon is, ami Aurora néven kalászos kultúrákban már bevált. Ezt az FMC engedélyezni fogja egy másik néven, ezt szeretnénk a piacra bevezetni a Reglone és a glifozát jövőbeni alternatívájaként. Igyekszünk előre gondolkodni, és minden nehezítő körülmény ellenére a gazdáknak egy kész növényvédelmi technológiát szolgáltatni – mondta a fejlesztőmérnök.

Köckerling gépek Dalmandon

A bemutatón ezúttal is szerepeltek a KITE Zrt. által forgalmazott gépek. Ezúttal a német Köckerling gyártotta talajművelő eszköz, vetőgép, kultivátor és tárcsás borona gyakorlati alkalmazását kísérhették figyelemmel a termelők. Sojnóczki István fejlesztőmérnök és Jens Michels a Köckerling magyarországi értékesítési vezetője válaszolt a mozgógépbemutató alatt a  résztvevők szakmai kérdéseire.

 

kite-img_6560

 

Magágykészítés, talajelmunkálás és sekély tarlóhántás egy géppel

Az egész termelési ciklusban használható univerzális eszköz a Köckerling Allrounder Flatline, ami tavasszal alkalmas az őszi alapművelés elmunkálására, illetve a magágy elkészítésére, nyáron pedig a kalászosok tarlójának sekély tarlóhántását is el lehet vele végezni. A gép újdonsága a korábbi 4 helyett 6 gerendelyes felépítés. Ennek köszönhetően a 6 méteres munkaszélességű gépen az eddigi 36 helyett 47 darab kapa található, így a 16 centiméteres kapaosztás 13 centiméteresre változott. Ezáltal a gép a nagyobb mennyiségű szármaradványt is képes a talajjal összekeverni.

Az Allrounder Flatline-on megtalálható a hidraulikus Levelboard simító, de újdonságként megjelent egy késes aprítóhenger is a kínálatban. Ezt a hengert a hidraulikus simító helyére lehet felszerelni. Ez az opció szintén a nagyobb szármaradvány egyenletesebb eloszlatását szolgálja egy előzetes aprítás segítségével. A csak ezen a típuson elérhető duplarugós kapaszárak a nagyobb igénybevétel miatt kerültek a gépre. A kapasorok mögött továbbra is a már jól bevált dupla STS henger található, ami egy kiváló rögtörő és felszín alatti visszatömörítő hatással bíró művelőelem. Az Allrounder Flatline 6 és 7,5 méteres munkaszélességben érhető el, 250-300 lóerőig terjedő teljesítményigénnyel.

 

 

kite-img_6495

 

Egyre jobb minőségű a nehezebben kezelhető növényi maradványok leforgatása

Munka közben lehetett megnézni a Köckerling Rebell kompakt tárcsás boronát is. A sokoldalúan felhasználható Rebell gépcsalád függesztett (Classic) és félig függesztett (Classic-T és Profiline) gépekből áll, és 3-tól 8 méteres munkaszélességig érhető el. Használatukkal az olyan problémás növényi maradványok, mint a nagy tömegű kukoricaszár, a megdőlt gabona, vagy a magas növésű köztes növény bedolgozása is hatékonyan elvégezhető. A Classic kivitel az 510 milliméter átmérőjű tárcsáknak, valamint a kisebb tömegnek köszönhetően a tarlóhántás és a szántáselmunkálás kiváló eszközei. A Profiline változatokat pedig a 620 milliméter átmérőjű tárcsák és a 9-10 ezer kilogramm tömeg a nehéz tárcsás boronák előnyeivel ruházzák fel, miközben a talajt azoknál kíméletesebben művelik. A nagy tömeg segíti a szerszámok talajba jutását 16 centiméteres munkamélységig. A tárcsalapok közti távolság egy gerendelyen 300 milliméter (két sorban 150 milliméter), amely garantálja az eltömődésmentes munkát. A Rebell alapfelszereltsége a dupla STS öntisztuló henger, amely a bolygatott felszín optimális visszazárásáért és tömörítéséért felelős. A gépek EasyShift rendszere pedig lehetővé teszi a munkamélység traktorfülkéből történő, azonnali hidraulikus állítását.

Nehéz szántóföldi kultivátor, komoly előnyökkel

A mulcsművelésre szakosodott német gyár alapművelésre is alkalmas nehéz szántóföldi kultivátora a Köckerling Vector. A Dalmandon működés közben látható gép munkaszélessége 4,6 méter, ami a piacon egyedülálló módon egy könnyen és gyorsan felszerelhető szárnybővítéssel 6,2 méterre bővíthető. Ezzel a megoldással mindig összhangba lehet hozni a munkamélység, munkaszélesség párosát a rendelkezésre álló vonóerővel. A gépen 4 gerendelyen összesen 17 rugós biztosítású merev száras kapa található, 27 centiméteres osztásközzel. Ez a rugós biztosítás 550 kilogrammos terhelésnél old, de ha ez kevés lenne, opcióként rendelhető hidraulikus biztosítás is, aminél ez az érték 720 kilogramm. A gép szárnyas késes művelőelemekkel felszerelt, melyekkel megvalósítható a 10-12 centiméteres tarlóhántás, de a késszárnyak levétele után az akár 30 centiméteres alapművelés is. A kopócsúcsok edzett keményfémből készültek. Ezek a Betek kapacsúcsok, melyek jellegzetessége, hogy a kopás mértékétől függetlenül teljes élettartamuk alatt megtartják hosszúságukat.

 

img_6498

 

Mint minden Köckerling gépen, ezen is egy 530 milliméter átmérőjű dupla STS henger végzi a kíméletes visszatömörítést. Lényeges, hogy száraz talajnedvességi viszonyok között, amikor az „U” profilok nem tudnak megtelni földdel, inkább a rögtörő, aprító hatása kerül előtérbe. A hengereket egy sor állítható rugóelőfeszítésű szalmaterítő fésű követi, melynek használata egyenletes talajfelszínt eredményez. A gépekhez 4,6 – 8 méteres munkaszélességben elérhető az „Easy Shift” ISOBUS-os mélységszabályozás. A rendszer képes 3 előre beállított mélységben manuálisan, illetve a betakarítás során felvett hozamtérkép alapján automatikusan fokozatmentesen szabályozni a munkamélységet – tudtuk meg Dalmandon.

 

 

Az őszi kalászosok és a repcék profi vetőgépe

A Köckerling Vitu kombinált vetőgép a hagyományos és mulcsvetéses technológiába egyaránt beilleszthető. A gép talajművelő része egy kétsoros tárcsás boronából, illetve egy sor simítóból áll. A tárcsalapok száma, osztása és elhelyezkedése megegyezik a vetőcsoroszlyákéval. A 450 milliméter átmérőjű, pozitív szögállású tárcsalapok segítségével kiváló minőségű magágy készíthető a vetéssel egy menetben. A talajművelő szekciót az eltolt elrendezésű tömörítő kerekek, majd a 2 sorban elhelyezkedő dupla tárcsás csoroszlyák követik. Ez az elrendezés garancia az egyenletes vetésmélység megtartására magasabb sebességnél is 3, 4 és 6 méteres munkaszélességben. A 6 méteres munkaszélességű Vitu combi kivitellel, osztott magtartálya révén megoldható a vetéssel egyidejű műtrágya-kijuttatás is. E célból a Vitu combi rendelkezik egy sor műtrágyatárcsával, amivel a műtrágya a tömörítő keréksor elé a 2 vetési sor közé juttatható ki. A géphez opcionálisan töltőcsiga és elektro-hidraulikus csoroszlyanyomás is elérhető.

 

kite-img_6572

 

A KITE szakemberi szerint a tárcsás művelőelemek miatt ez a gép elsősorban repce, illetve őszi kalászosok vetéséhez javasolt. Mivel a magágy előkészítése és a vetés egy menetben történik, jelentősen nagyobb területteljesítmény érhető el vele, mint egy hagyományos függesztett mechanikus vetőgéppel. A pneumatikus magadagolás jóval pontosabb mechanikus társánál, a központi adagolóhenger gyors állításával pedig jelentősen könnyebb az átállás a különböző vetőmagvak között. Ezért a gép igazi előnyét ott mutatja meg, ahol sokféle vetőmagot kell elvetni rövid idő alatt – hangzott el a Köckerling Vitu egyik legjobb tulajdonsága.

 

-an-

kite-logo-k

www.kite.hu

 


A KITE szemescirok-technológia ajánlatának fontosabb elemei

A szemes cirok termesztését azoknak a termelőknek ajánljuk, ahol a szemes kukorica termesztése már nem rentábilis, intenzív technológiával termelve 10 t/ha feletti átlagtermésre is képes.

Jó előveteményei a korán lekerülő növénykultúrák (kalászosok, borsó, repce után is vethető). 7-9 t/ha termésszinthez 60-100 kg/ha nitrogén, 60-70 kg/ha foszfor, 70-90 kg/ha kálium hatóanyagra van szüksége, de ne feledkezzünk el a cink, a mangán, virágzáskor esetleg a bór mikroelem pótlásáról sem.

Vetését 76 cm sortávra, szemenkénti vetőgéppel 11-13 oC talajhőmérséklet mellett (április vége - május eleje), 300 ezer mag/ha vetőmagnormával, 3-4 cm mélyen (nedves magágyba) javasoljuk.

A KITE Zrt. hibridajánlata szemes cirokra

Minden szemes cirok hibridet 76,2 cm sortávra vetettünk, 200-250-300 ezer mag/ha vetőmagnormával, tápanyagban jól és gyengébben ellátott parcellákon.

RGT Ggustav: középkései érésű, szemes hasznosítási irányú cirok hibrid

Terméspotenciálja jóval 10 tonna/ ha fölötti. Könnyen betakarítható, pergésre nem hajlamos, félig nyitott bugával rendelkező, alacsony termetű hibrid. Szemszíne vörös, jellemző ezermagtömege 28-32 g között van, termése tanninmentes. Kiemelkedő alkalmazkodóképességgel rendelkezik a különböző adottságú termőhelyekhez. Aszály-, illetve szárazságtűrése kitűnő. Szárszilárdsága kiváló, melynek köszönhetően megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. Ajánlott termőtőszám 70 cm-es sortáv esetén 200-220 ezer tő/ha, míg 50 cm-es sortávnál 240-250 ezer tő/ha.

ES Foehn közép-korai szemes cirok

Szemes hasznosítási irányú, középkorai éréscsoportba tartozó SC cirok hibrid, mely átlagos és gyenge termőhelyeken is kiemelkedő stabilitású. Termőképessége intenzív körülmények között akár 12 t/ha is lehet. Nagyon jó alkalmazkodóképesség jellemzi. Alacsony, generatív jellegű növény, könnyű betakaríthatósággal. Átlag feletti kelési erélyű. Termésstabilitása száraz körülmények között is kiemelkedő, megdőlésre és pergésre nem hajlamos. Szemszíne vörös, termése tannin mentes.

Kukorica parcellák:

Vizsgálataink során mértük a kukoricahibridek legfontosabb paramétereit a kritikus fenofázisokban: a vetés, a hatleveles és 12 leveles állapot, a nővirágzás, a fiziológiai érés és a betakarítás. Ezen több éves vizsgálatok lehetővé teszik az adott hibrid minél jobb megismerését.

Azok a hibridek, melyek ebben a vizsgálatban bizonyítottak a jövőben „SMART HIBRID” védjegyet kapnak, mely igazolja, hogy a hibrid vizsgálva lett és bizonyított precíziós technológiai környezetben. Ezek a jól bevált hibridek közül az Armagnac, Fornad, Loupiac és a Sushi.

A KITE kukoricaajánlatában szereplő hibridek felölelik a Magyarországon termelhető tenyészidő FAO 330 elejétől FAO 500-ig terjedő intervallumát. Minden tenyészidő csoportban rendelkezünk versenyképes hibriddel. Bemutatósorunkban találhatók olyan új bevezetés előtt álló hibridek, mint a Merida, az Inteligens, a Fidencio, a Corasano, a Kalabre, melyek a legközkedveltebb FAO 400-500 tenyészidővel rendelkeznek.

Kalabre: FAO 540-550 kettős hasznosításra alkalmas ÚJ hibrid

Mind szemes, mind siló hasznosításban kiemelkedő termésekre képes. A 2020. évben a KITE kisparcellás 10 helyes kísérletei átlagában 14,8 t/ha -t termett, alacsony 21,7-es szemnedvesség mellett. 6 helyen termett 15 t/ha felett és a legmagasabb termés Dalmandon érte el 16,4 tonnával. Magas növény, erőteljes levélzettel rendelkezik csöveit betakarítás szempontjából optimális magasságban hozza. Nagyon tetszetős megjelenésű hibrid, erős szára és erős gyökérzete van. Kifejezetten jó kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik. Zöld száron érő típus. Ajánlott termőtőszám: 70 ezer tő/ha.

Corasano: FAO 480-510, kettős hasznosítású

Új szemes hasznosítási irányú, közép-kései éréscsoportba tartozó hibridkukorica. A Corasano a többi, magas FAO számú hibridkukorica közül is kimagasló terméspotenciállal rendelkezik, mely által figyelemre méltó terméseredményeket tudhat magáénak a hibrid több kísérleti rendszerből is. A KITE kisparcellás kísérleteiben 2019-ben, Debrecenben 16,5 tonna/ha-os termés ért el, a NÉBIH vizsgálataiban Gyulatanyán 16,93 tonna/ha-os termés adott (2017.), míg a GOSZVSZT- NAK posztregisztrációs kísérletében 2019-ben Szombathelyen adta a legmagasabb termést 15,04 tonna/ha-os eredménnyel. Magas FAO számának köszönhetően a szemes kukoricaként történő hasznosítása mellett a Corasano silózásra is kitűnően alkalmas, illetve kiegyenlített szemnagysága és jó beltartalmi értékei miatt keményítő gyártásra is kiválóan megfelel. Kezdeti fejlődési erélye átlagos, hidegtűrése igen jó. Magas növésű, jó szárszilárdságú, megdőlésre nem hajlamos hibrid. Golyvásüszög és helmintospóriumos fertőzésnek jól ellenáll, Fuzárium ellenállósága átlagos. Vízleadása jó, egyenletes levélszáradás jellemzi. Az intenzív termesztési körülményeket meghálálja, termesztését Magyarországon főleg a déli területeken ajánljuk, 68-75 ezer tő/ha-os állománysűrűséggel.

Fidencio: FAO 450-500, szemes hasznosítású

Új szemes hasznosítási irányú, közép-kései éréscsoportba tartozó hibridkukorica. Kimagasló terméspotenciállal rendelkezik, mely által figyelemre méltó terméseredményeket tudhat magáénak az elmúlt években. A KITE kísérleti rendszerében a kisparcellás kísérletekben 2020-ban 10 helyszín átlagában 15,3 t/ha termést ért el 20,5% szemnedvesség-tartalom mellett. Öt helyszínen 16 t/ha felett termett. Magas növésű, jó szárszilárdságú, megdőlésre nem hajlamos hibrid. Kiváló kezdeti fejlődési erély jellemzi, kísérleteinkben kezdeti vigorára maximális pontszámot kapott. Erőteljes levélzettel és szárral rendelkezik: kísérleteinkben nem regisztráltak növénydőlést a Fidencio parcelláin. Az intenzív termesztési körülményeket meghálálja, termesztését Magyarországon főleg a déli területeken ajánljuk, 65-75 ezer tő/ha-os állománysűrűséggel.

KWS Inteligens: FAO 400-450 szemes hasznosítási irányú, középérésű hibridkukorica.

Az igazi újdonságként megjelenő KWS Inteligens érésidejének és rekordszintű termőképességének köszönhetően Dél-Kelet Európa meghatározó hibridje. A hibrid terméspotenciálja 17-18 tonna/ha közötti, melyet kitűnően bizonyítanak a KWS tőszámbeállításokkal kombinált fejlesztői kísérleteiben elért eredményei (17,37 tonna/ha, Békéscsaba, 2020). A KITE kisparcellás kísérleteiben 2020. évben 10 helyszín átlagában 14,9 t/ha termést ért el 20,1% szemnedvesség-tartalom mellett. Öt helyszínen 16 t/ha felett termett. A KWS Inteligens kedvező agronómiai tulajdonságai közé tartozik többek között intenzív korai fejlődési erélye. Az átlagosnál kissé magasabb termetű hibridet igen jó szárstabilitás jellemzi. Csövei 16 szemsorosak, jól termékenyülnek. Növényvédelmi szempontból elmondható, hogy a KWS Inteligens gombás betegségekkel szembeni ellenállósága figyelemre méltó. Érése gyors, vízleadása dinamikus. Termesztését intenzív technológiai körülmények között ajánljuk, ahol a hibrid rendkívüli termőképessége realizálódni tud.

Ajánlott termőtőszáma extenzív körülmények között 68-70 ezer tő/ha, míg intenzív körülmények között 70-72 ezer tő/ha.

Merida: FAO 370-390 szemes hasznosításra ÚJ hibrid

Szemes hasznosítási irányú, korai éréscsoportba tartozó hibrid kukorica. Magas termőképességét az érésidején belüli hosszú asszimilációs élettartamának köszönheti, mely mellett kifejezetten nagy asszimiláló levélfelületet fejleszt. Terméspotenciálját jól mutatja, hogy a KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás teljesítményvizsgálatainak eredménye alapján a Merida akár 16,0 tonna/ha fölötti termések elérése is képes (16,2 tonna/ha, Dalmand, 2019. A KITE kisparcellás kísérleteiben 2020-ban 10 helyszín átlagában 14,6 t/ha termést ért el 19,6% szemnedvesség-tartalom mellett. Négy helyszínen 16 t/ha felett termett.) A termésképződést segíti, hogy a cső feletti levelek száma 5-6 db. Átlagos magasságot (240-250 cm) elérő, jó szárszilárdságú, ugyanakkor rugalmas szárral rendelkező hibrid. A cső a száron technológiailag optimális magasságban (120-130 cm) helyezkedik el. Csövei 16 szemsorosak, jól berakottak, a szemek mélyen ülők. Betegségekre kevésbé fogékony kukoricahibrid. A kukorica hagyományos vetésidejében adja a maximális termést, így vetése ebben az időszakban javasolható. Intenzív tápanyag-ellátásra nagyon jól reagál, mind szárazabb, mind csapadékosabb évjáratban. Ajánlott termő tőszáma: 65-75 ezer tő/h.

A KITE Zrt. szójatechnológia-ajánlatának fontosabb elemei

A tavaszi vetésű, széles sortávú „kapás” kultúrák (kukorica és napraforgó) mellett, a hagyományosan gabona vagy dupla gabona sortávú kultúrákra (szója, cirok) is szemenként történő vetési technológiát dolgozott ki a KITE Zrt. A nagy termésátlagok kulcsa a homogén növényállomány.

Kísérleteinkben fontos szerepet szánunk a Rhizobiumok számának növekedését elősegítő készítmények vizsgálatának.

Két sortávra vetettünk minden szójafajtát, a vetést kukorica vetőgéppel (38 cm és 76,2 cm) végeztük 300 és 400 ezer csíra/ha vetőmagnormával.

A KITE szójafajta-ajánlata

ES Pallador I., középérésű (135-145 nap)

Generációváltás a szójában: minden eddiginél magasabb terméspotenciállal (5,0-6,0 tonna/ha) rendelkező szójafajta Magyarországon. A KITE Zrt. kizárólagos forgalmazásában álló középérésű (I) ES Pallador szójafajta 2015-2018 között minden évben első helyezést ért el a termésátlaga alapján a középérésű fajtacsoportban a NÉBIH fajta-összehasonlító kísérleteiben, úgy, hogy a standard fajták termésátlagához viszonyítva az évek többségében a 20%-ot is meghaladó termésnövekedést ért el. Az ES Pallador szójafajta esetében az érésig eltelt napok száma 135-145. Az állóképessége kiváló. 14-21 cm-es alsó hüvelymagassága rendkívül biztonságos betakaríthatóságot tesz lehetővé. A termés fehérjetartalma jellemzően 42%, ezermagtömege 150-170 g, a bab köldökszíne barna. Ajánlott vetéskori sortávolság 35-76 cm, ajánlott termőtőszám: 300-550 ezer növény/ha.

RGT Speeda: 0, korai érésű (125-135 nap)

Korai (0) éréscsoportba tartozó (érésig eltelt napok száma: 125-135), francia nemesítésű szójafajta. Termésátlagát tekintve az élbolyban helyezkedik el a korai fajták között (terméspotenciál: 4,0-5,0 tonna/ha), melyet rekord ezermagtömegének is köszönhet. Az RGT Speeda a szójákra jellemző átlagos ezermagtömeget jóval meghaladó értékekkel rendelkezik, méréseink alapján 200-240 g fölötti érték is jellemző a fajtára. Kimagasló ezermagtömege mellett a fajta átlagon felüli állóképességgel rendelkezik. Jellemző növénymagassága 90-120 cm. Az alsó hüvely talajtól mért távolsága 13-18 cm. Termésének köldökszíne barna, fehérjetartalma 43%. Termesztése 24-76 cm-es sortávolsággal, 300-550 ezer növény/ha-os állománysűrűséggel ajánljuk.

ES Professor 0, korai (125-130 nap)

A korai (0) éréscsoportba tartozik. Növekedési típusára jellemző, hogy csokros felső hüvelyekkel rendelkezik. Kitűnő korai szójafajta, mely jó állóképességű, kiemelkedő termőképességű. Növekedési típusa féldeterminált. Átlagos növénymagassága 77 cm. Megdőléssel szemben ellenálló. Alsó hüvelyét átlagosan a talajtól 11-13 cm-es magasságban hozza. Termőképessége: Éréscsoportjából kiemelkedik magas terméspotenciáljával (+5% előny a Mentorhoz viszonyítva) és nagy fehérje tartalmával (40-44%). Sötétbarna köldökszínű. Ezermagtömege: átlagosan 200 gramm feletti. Hazai termesztési körülmények között átlagos tenyészideje 125-130 nap. Az egyöntetű levélvesztés következtében az állomány és a szemek gyorsan száradnak, deszikálásra nincs szükség.

A KITE napraforgó technológiai ajánlatának fontosabb elemei

A napraforgó a termőhelyhez és a talajhoz legjobban alkalmazkodó növényfajok közé tartozik, nagyon jól tudja hasznosítani a talajok víz- és tápanyagkészletét. Termesztésének sikerét a költséghatékony technikai háttér, az intenzív hibridek, az azok igényét kielégítő harmonikus tápanyagellátás és egy feszes növényvédelmi technológia tudja biztosítani. Vetéstechnológiája a kukoricával hasonló.

Két kizárólagos hibriddel rendelkezünk.

Az imidazolinon (IMI vagy CL) ellenálló ES Loris CLP hibriddel. A CLP technológia alkalmazásával a nagymagvú, mélyről csírázó gyomok ellen is szélesebb spektrumban és esetlegesen nagyobb fejlettség mellett is hatékonyan tudunk védekezni. A CL és CLP technológiát tehát elsősorban ezek ellen a nehezen irtható T4-es növények ellen használhatjuk.

A másik ajánlott hibridünk magas olajsav tartalmú, de hagyományos gyomirtási technológiával termeszthető.

SY-Genio HO: Késői érésű, hagyományos gyomirtású, magas olajsavas napraforgó hibrid. A napraforgó nemesítés egyik legújabb vívmánya: 2017-ben regisztrálták Franciaországban és 2018-ban Szlovákiában. Termőképessége kiemelkedő, a KITE kisparcellás kísérleteiben 2020. évben 7 helyszín átlagában 4,3 t/ha termést ért el, (Garán 5,4 t/ha) olajtartalma 52% körüli, mely magasabb, mint a Tutti és az SY Belcanto esetében. Olajsavtartalma jellemzően 85-86% körül alakul. Növénymagassága 160-170 cm (a Tutti-tól alacsonyabb termetű). Virágzási ideje megegyezik a Tutti virágzási idejével. A Phomopsis-sal és a Verticillium-mal szemben igen jó a betegségellenállósága, míg a Sclerotinia-val szemben átlagos ellenállósággal rendelkezik. Plasmopara ellenállóságára jellemző, hogy minden ismert rasszal szemben ellenálló (M9). Szádor rezisztenciája: A-E rasszokra.