MENÜ

Megkétszerezte adózás előtti eredményét a Takarék Faktorház

Agro Napló 2020.07.16.

A Takarék Faktorház eddigi legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte – közölte a Takarék Csoport lapunkkal

 

A tájékoztatás szerint idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a koronavírus-világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.

Kiemelkedő év volt a tavalyi a Takarék Faktorháznál, mivel faktoring forgalmát 10 százalékkal, nettó bevételeit 12 százalékkal, adózás előtt eredményét 86 százalékkal növelte 2018-hoz képest. A Takarék Csoport faktorálásra szakosodott cége úgy tudott bővülni, hogy tavaly nem emelte a díjait. Új ügyfeleket akvirált, és meglévő ügyfélkörének forgalma is nőtt. Emellett a kezelt portfolió minősége is kedvező irányba változott, mert több, a korábbi években veszteségként elkönyvelt tételt is sikerült behajtani.

A Takarék Faktorház 2019-ben a legnagyobb növekedést elsősorban budapesti és Pest megyei székhelyű szolgáltató cégek (például a takarítás, őrzés-védelem, munkaerő-kölcsönzés) körében, valamint az agrárium területén érte el.  

Magyarországon a vállalatközi kereskedelem több mint 70 százaléka halasztott fizetésen alapul, amely sokkal magasabb arány, mint a térségben máshol. A 30, 60 vagy akár 90 nappal halasztott fizetés átlagos körülmények között is gondot jelenthet egy beszállítónak vagy szolgáltató cégnek, azonban a világjárvány miatt kialakult válsághelyzet még jobban felszínre hozta a halasztott fizetésből adódó likviditási problémákat.

A Takarék Faktorház tapasztalatai szerint a mostani, bizonytalan helyzetben számos cég a fizetési határidő előtt pénzéhez szeretne jutni, illetve tart attól, hogy vevői nem tudnak majd fizetni, ezért előfinanszírozza kintlévőségeit. Emiatt az elmúlt hónapokban nőtt a szolgáltatást igénybe vevők száma. A Takarék Faktorház a finanszírozás mellett adminisztrációs szolgáltatást is nyújt, hitelbiztosítást kínál a vevők nemfizetése esetére és a követelésbehajtásban is segít.

„A faktoring egyre ismertebb, de még mindig nem megszokott finanszírozási eszköz. Pedig a faktorálás gyors és rugalmas lehetőség a vállalkozások likviditási problémáinak megoldására, sikerrel alkalmazható a vevők által kikényszerített hosszabb fizetési határidők kezelésére” – idézi a tájékoztatás Garamszegi Tamást, a Takarék Faktorház vezérigazgatóját.

A társaság vezetője azzal számol, hogy idén is erős éve lesz a faktorcégnek, várakozásai szerint a válság ellenére meg tudják ismételni a tavalyi, minden korábbi évet meghaladó teljesítményüket, bár érzékelhető az államilag támogatott hitelek elszívó hatása.

A faktorcég összefoglalója felidézi: faktorálás teljesített szállítások ellenértékének a megelőlegezése. A faktorház megvásárolja az árut vagy szolgáltatást halasztott fizetéssel értékesítő szállító (például egy élelmiszeripari készterméket gyártó cég) számlakövetelését és azonnal fizet neki. Amikor pedig a kötelezett (például egy kiskereskedelmi áruházlánc) hetekkel vagy hónapokkal később kifizeti a szállítmány értékét – már a faktorház felé –, akkor a faktorház és a szállító elszámol.

A Takarék Csoport Magyarország egyik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. A Csoport tagjai az MTB Zrt. mint integrációs üzleti irányító szervezet, a Takarékbank Zrt. mint univerzális kereskedelmi bank, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. mint szakosított hitelintézet, valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, alapkezeléssel, informatikával és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok. A Takarék Csoport szabályszerű és prudens működését a külön jogosítványokkal rendelkező Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) ellenőrzi és felügyeli.

A Takarék Faktorház jogelődje 2004 őszén alakult, a társaság 2012 tavaszán került a Takarékbank tulajdonába. A társaság a Takarék Csoport vállalati hitelezésben aktív tagjaival együttműködve az elmúlt években dinamikus fejlődést mutatott, faktoring forgalma az elmúlt két év alatt 86 százalékkal nőtt, adózás előtti eredménye ebben az időszakban megduplázódott – ad áttekintést az ismertetés a bankcsoport működésdéről.