MENÜ

Már csak egy hétig igényelhető a támogatott mezőgazdasági biztosítás

2013.05.11.

A Generalinál május 24-re hosszabbították a biztosítás kötésének határidejét

Már csak néhány napig igényelhetnek a gazdák maximális, 65%-os támogatást a mezőgazdasági biztosításaikra. Akik május 15. után nyújtják be kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, naponta 1-1%-kal csökkentett támogatási összeggel számolhatnak, aki pedig a határidőn túl kötné meg a biztosítást, eleshet az egész támogatástól. Ennek elkerülése érdekében a Generali meghosszabbította a biztosítás kötési határidejét, így május 24-ig fordulhatnak hozzá a szerződni kívánó gazdák. Tavaly mintegy 600 támogatott mezőgazdasági biztosítást kötöttek a társaságnál, melyekre 120 bejelentés érkezett, és több mint 110 millió forint kártérítést fizetett a Generali.

 

Évente átlagosan közel 130 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, mégis az országban található mintegy 4,5 millió hektáros termőterületnek csupán kb. 40%-a van biztosítva. Egy jégeső, aszályos időszak vagy éppen tűzkár akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhat, ami akár évekre nehéz helyzetbe hozhatja a gazdálkodókat. Idén több mint 3 milliárd forint az a díjtámogatási keret, melyből a gazdálkodók biztosítási díjaik támogatására pályázhatnak, a mezőgazdasági biztosítások pedig már akár hektáronként 2300 Ft-os éves díj mellett köthetők. Ráadásul azon termelők számára, akik a támogatási programban meghatározott önrész vállalására nem képesek, a Generali lehetővé teszi, hogy önrész-csökkentő kiegészítő biztosítást is kössenek.

 

A támogatásra május 15-ig van lehetőség pályázni, eddig a napig kell beérkezzen az igénylés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, valamint a biztosítási szerződést is ekkorra kell megkötni. Aki az igénylést elmulasztja, még 25 napig naponta 1-1%-kal csökkentett támogatási összegre továbbra is beadhatja a kérelmet, de a biztosítást a legtöbb helyen a határidő után már nem tudja megkötni. A Generali azonban a gazdák érdekében meghosszabbította saját kötési határidejét, így aki május 24-ig fordul a társasághoz, továbbra is részesülhet a támogatásból.

 

A megszokottnál hidegebb és csapadékosabb tavasz miatt a gazdák is később kezdtek hozzá a mezőgazdasági munkálatokhoz és így a biztosítások kötése is eltolódott, eddig mintegy 400 szerződést kötöttünk, de úgy gondolom, hogy az utolsó napokban nagyon sokan fordulnak majd hozzánk. Azoknak a gazdáknak egyébként, akik a határidőkből kifutnak, érdemes utána is beadni igénylésüket, és legalább a csökkentett támogatás mellett biztosítást kötni. Tavaly a támogatott mezőgazdasági biztosítások körében 120 bejelentést kaptunk, amire összesen 110 millió forint kártérítést fizettünk ki a gazdáknak. Ugyanakkor már idén is nagyon komoly károkat jelentettek be hozzánk, így például a március 15-i hófúvásos hétvégén 8 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelőnek összesen 77 millió forintot fizettünk ki a fóliasátraikban keletkezett károk után” – nyilatkozta Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

 

A támogatási programban részt venni szándékozó gazdálkodók idén is háromféle csomagból választhatják ki a számukra leginkább megfelelőt. A 11 növényre és a kockázatok közel teljes körére kiterjedő komplex „A” csomag mellett, a 79 féle növényt és a kockázatok választható körét tartalmazó „B”, illetve az abban nem szereplő növényeket magában foglaló „C” csomag is elérhető a gazdák számára. Újdonság idén, hogy a „C” csoportos növényekre már téli fagy ellen is köthető biztosítás, míg a gazdák valamennyi csomag esetében a nem természeti eredetű tűzkárra is automatikusan védelmet szereznek a Generalinál.

 

Fontos határidők:

május 15. – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz beadandó egységes kérelem benyújtásának határideje

június 10. – eddig lehet pótlólag beadni kérelmet, de ebben az esetben naponta 1%-kal csökken a támogatási összeg

május 24. – a Generalinál a biztosításkötés határideje

augusztus 31. – adatszolgáltatás határideje az Hivatalnak a megkötött biztosításokról (a Generali ezt átvállalja a gazdáktól)

október 31. – a biztosítási díj befizetésének végső határideje 

Bővebb információ