MENÜ

Kirajzolódott a jövőkép a szegedi Gabonakutatónál

Agro Napló 2021.10.07.

Van jövőképe a hazai vetőmagnemesítésnek, hangsúlyozta lapunknak Wágner József ügyvezető igazgató a Gabonakutató táplánszentkereszti nemesítő állomásának fajtabemutatóján.

Wágner József és Csigó György Tamás az Anthemis CLP napraforgó tábla előtt

 

A rendelkezésre álló hazai genetikai háttér, a tudásbázis, a nemesítőkkel való interaktív termelői kapcsolat lehetősége felbecsülhetetlen értékkel bír. Az infrastrukturális háttér fejlesztése és a fiatalok számára vonzó életpálya kialakítása viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy közép- és hosszútávon versenyképes és megtérülő befektetés legyen legyen a hazai nemesítés. Mindezek megvalósításához a Gabonakutató folyamatosan megteszi a szükséges lépéseket egyrészt a piaci igényeknek megfelelő hibridekkel, másrészt a Kutató Intézeten belüli szakterületek, munkakörök racionalizálásával, amely a versenyképesség fenntartása szempontjából elengedhetetlen. A környezeti változások miatt megkövetelt alkalmazkodó képesség, a stressztűrés és a kiegyensúlyozott termés iránt fennálló termelői igény megkövetelte a fajtaszortiment újragondolását is.

Megújuló tavaszi portfóliójukat Csigó György Tamás kereskedelmi igazgató mutatta be, aki kihangsúlyozta, hogy céljuk a versenyképesség megőrzése a biztonsággal termeszthető, magas termésszintet produkáló hibridek és fajták által a legkeresettebb éréscsoportokra fókuszálva.

Kifejezetten az intenzív kukoricatermesztés szempontjai szerint nemesítették a kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező GK Bajnokot, amely a GOSZ-VSZT 2020-as kísérleteiben a FAO 300-399- es korai éréscsoportban 13,35 t/ha szemterméssel átlag feletti teljesítményt produkált. Látványos a megjelenése a nagy zöldtömege okán silónak is alkalmas, intenzív körülmények között nagy termésre képes, kiváló vízleadású Madivo-nak. A Madivo-hoz hasonlóan a Gabonakutató kizárólagos forgalmazásában áll a FAO 400-as Coresco kukoricahibrid, amely rendkívül stabil termést ad stresszes körülmények között is.

Szójában újdonság a középérésű GK Mátka, amelynek ezerszemtömege kimagasló a szójafajták között (203,8 gr.). A Pannónia Kincsénél 2 nappal hosszabb a tenyészideje, így elsősorban az ország déli termőtájaira ajánlják. Másik újdonság a kórokozókkal és kártevőkkel szemben rezisztens, folytonnövő, jól bokrosodó szintén középérésű fajta a GK Spirit, amely már 500 ezer tő/ha beállt állományon nagy termést biztosít.

Megújuló napraforgó kínálatával a Gabonakutató célja egyrészt a Clearfield® szegmens megtartása a már piacon lévő korai GK Milia hibrid jóvoltából, másrészt a Clearfield® Plus szegmens bővítése a középkorai, kimagasló olajtartalmú (50-52%) Anthemis CLP piacra juttatásával, valamint a magas olajsavas szegmens meghódítása, ahol a hibridek tesztelése jelenleg zajlik, s amelyek - a látottak alapján - jól reprezentálják nemcsak a minőségi, hanem a mennyiségi fejlődést is.