MENÜ

Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben

2014.04.10.

A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Sántha Ferenc
Sántha Ferenc

„Családi gazdaságunk legjelentősebb növénye a kukorica. Így számomra és gazdatársaim számára is nagyon fontos, hogy megismerjük a legújabb kukorica hibrideket és gyomirtási technológiákat. Ezért területemen évről-évre a legjelentősebb nemesítőházak által legjobbnak tartott hibridekből állítok be fajtasort. A 2013-as évben a Nufarm Zeagran Nico N gyomirtó szer csomagját próbáltam ki, ami a kukorica 4-6 leveles állapotában kijuttatva a betakarításig tisztán tartotta az állományt. Mind az egyszikű (vadköles, kakaslábfű), mind a kétszikű (szőrös disznóparéj, fehér libatop, csattanó maszlag, szerbtövisfajok) gyomokat és az árvakelésű napraforgót is elpusztította. Ez a gyomirtási technológia gazdatársaim figyelmét is felkeltette. Jövőre nagyobb területen fogom alkalmazni.”

Sántha Ferenc családi gazdálkodó, Szabadegyháza  

Boros Gyula
Boros Gyula

„Szövetkezetünk mintegy 1.000 hektáron gazdálkodik, Tolna megye északi részén. Talajaink könnyen művelhető, barna erdőtalajok. Minden évben 500–600 hektáron termesztünk kukoricát, hogy a szarvasmarha telep takarmány igényét kielégítsük, illetve Tolnában a kukorica mindig is egy jól jövedelmező növény volt. Általában alapgyomirtást végzünk, de mindig van olyan terület, ahol az évelő fenyércirok ellen is védekezni kell. Itt általában posztemergens szerekkel dolgozunk. A Zeagran Nico N csomagot immár két éve használjuk, idén 150 hektáron dolgoztunk vele. Látványos, gyors hatása van a kétszikű gyomnövények ellen, amelyek közül nálunk legfontosabb a parlagfű, a csattanó maszlag, a fehér libatop és az árvakelésű napraforgó. Ezeket teljes biztonsággal, rövid idő alatt elpusztítja. Az egyszikűek közül különösen a magról kelő és évelő fenyércirok jelentős. A csomagban található, emelt dózisú nikoszulfuronnak köszönhetően itt is nagyon megbízhatóan „takarít”. Jövőre is számítunk a csomagra, annak kedvező hektárköltségével együtt.”

Boros Gyula növényvédelmi szakirányító, Haladás Szövetkezet, Németkér

Ahogy 2013-ban, úgy idén is bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám

termékfejlesztési vezető

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu