MENÜ

Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben

2013.12.09.

A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 „Családi gazdaságunk legjelentősebb növénye a kukorica. Így számomra és gazdatársaim számára is nagyon fontos, hogy megismerjük a legújabb kukorica hibrideket és gyomirtási technológiákat. Ezért területemen évről-évre a legjelentősebb nemesítőházak által legjobbnak tartott hibridekből állítok be fajtasort. A 2013-as évben a Nufarm Zeagran Nico N gyomirtó szer csomagját próbáltam ki, ami a kukorica 4-6 leveles állapotában kijuttatva a betakarításig tisztán tartotta az állományt. Mind az egyszikű (vadköles, kakaslábfű), mind a kétszikű (szőrös disznóparéj, fehér libatop, csattanó maszlag, szerbtövisfajok) gyomokat és az árvakelésű napraforgót is elpusztította. Ez a gyomirtási technológia gazdatársaim figyelmét is felkeltette. Jövőre nagyobb területen fogom alkalmazni.”

Sántha_Ferenc

Sántha Ferenc családi gazdálkodó, Szabadegyháza

 

„Szövetkezetünk mintegy 1.000 hektáron gazdálkodik, Tolna megye északi részén. Talajaink könnyen művelhető, barna erdőtalajok. Minden évben 500–600 hektáron termesztünk kukoricát, hogy a szarvasmarha telep takarmány igényét kielégítsük, illetve Tolnában a kukorica mindig is egy jól jövedelmező növény volt. Általában alapgyomirtást végzünk, de mindig van olyan terület, ahol az évelő fenyércirok ellen is védekezni kell. Itt általában posztemergens szerekkel dolgozunk. A Zeagran Nico N csomagot immár két éve használjuk, idén 150 hektáron dolgoztunk vele. Látványos, gyors hatása van a kétszikű gyomnövények ellen, amelyek közül nálunk legfontosabb a parlagfű, a csattanó maszlag, a fehér libatop és az árvakelésű napraforgó. Ezeket teljes biztonsággal, rövid idő alatt elpusztítja. Az egyszikűek közül különösen a magról kelő és évelő fenyércirok jelentős. A csomagban található, emelt dózisú nikoszulfuronnak köszönhetően itt is nagyon megbízhatóan „takarít”. Jövőre is számítunk a csomagra, annak kedvező hektárköltségével együtt.”

Boros_Gyula

Boros Gyula növényvédelmi szakirányító, Haladás Szövetkezet, Németkér

 

Ahogy idén, úgy 2014-ben is bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Számoljon velünk!

 

Salamon György

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu