MENÜ

Készen az új kihívásokra

2021.01.22.

A KRONE csoport 1,9 milliárd eurós árbevétellel zárta az évet.

 

A 2019/2020-as pénzügyi év (2019. augusztus 1. és 2020. július 31. között) viszonylag jó kezdete után a Covid-19 minden üzleti tevékenységet befolyásolt 2020 elejétől kezdődően. A járvány középpontba kerülésével más aktuális kérdések, mint például a Brexit-tárgyalások és a különféle protekcionista importvám-intézkedések háttérbe szorultak, bár ezek is jelentős hatással voltak a KRONE csoport nemzetközi működésére.

Míg a mezőgazdaságigép-üzletág tovább növekedett, a haszongépjármű-üzletág teret vesztett. Az elmúlt pénzügyi évben a Krone csoport 1,9 milliárd euró árbevételt ért el (az azt megelőző év mintegy 2,2 milliárd eurójához viszonyítva).

A belföldi értékesítés mintegy 32,9%-át a mezőgazdaság, 66,8%-át a haszongépjármű üzletág adta*. Az összes értékesítés mintegy 29,3%-a származik a hazai piacról (az előző évben 30,9%), míg a KRONE árbevételének 70,7%-a Németországon kívüli piacokról származott (az előző évben 69,1%).(* A 0,3%-os különbséget egyéb áruértékesítés fedi le.)

Létszámadatok

A KRONE csoport 5375 alkalmazottat foglalkoztatott az elmúlt pénzügyi évben több mint 15 országban az előző évi 5292-höz képest. Ez a szám átlagosan 293 gyakornokot tartalmazott (korábban 270 fő).

Pénzügyi helyzet

A 2019/2020-as pénzügyi év mérlegfőösszege 1333,6 millió eurót tett ki (előző évben 1305,5 millió eurót). A 60,2 millió euró értékű beruházások (az előző évben 92,9 millió euró) ellensúlyozták a 37,2 millió eurós értékcsökkenést. Ez a növekedés elsősorban a különféle gyártási és irodai telephelyeken végrehajtott beruházásoknak tudható be.

A likviditás 69,6 millió euróval 205,0 millió euróra nőtt. Ezt a leszállított árukkal, a nyújtott szolgáltatásokkal és a készletekkel kapcsolatos követelések csökkenése magyarázza. A saját tőke a mérleg fordulónapján 585,1 millió euróról  588,7 millió euróra nőtt. A 44,1%-os sajáttőke arány nem változott jelentősen az előző évhez képest (44,8%).

A közép- és hosszú lejáratú adósságtőke 424,4 millió euróról  426,4 millió euróra nőtt a 2019/2020-as pénzügyi évben. A csoport közép- és hosszú távú tőkével rendelkezik 1 015,5 millió euró értékben (előző évben 1 010,0 millió euró). Ez magában foglalja mind az állóeszközöket, mind a teljes készleteszközöket, valamint a követelések jó részét.

Befektetés a jövőbeni növekedésbe

A termékminőség és a termelési kapacitás további növelése érdekében a KRONE  szinte az összes gyártási helyszínen folyamatosan befektetett a digitalizálásba, az automatizálásba,  összekapcsolhatóságba és a telematikába. 2020 nyarán működésbe lépett az új validációs központ Lingenben.

A Future Lab néven ismert tesztlétesítmény különféle csúcstechnológiás eljárásokat használ az alkatrészek élettartamának, minőségének, működésének és működőképességének tesztelésére, amelyek pozitív hatással lesznek a termékek minőségére. Emellett magában foglal egy 1,2 km-es tesztpályát is az autonóm járművek tesztelésére.

Bernard Krone, a Krone Holding Felügyelő Bizottságának elnöke így összegezte a csoport teljesítményét:

„A világjárvány ráirányította a figyelmet az igazán fontos gazdasági ágazatokra. A mezőgazdaság és az áruszállítás egyértelműen ezek közé tartozik. A 2019/2020-as pénzügyi évre visszatekintve örömmel tapasztaltuk, hogy a Krone üzleti tevékenységének területein bővítette piaci részesedését. Ezt tükrözi az eladások újabb növekedése 732 millió euróra a mezőgazdasági gépek piacán és az 1,16 milliárd eurós értékesítés a kereskedelmi pótkocsik jóval ingatagabb piacán. Összességében a KRONE csoport 1,9 milliárd euró értékben tekintélyes eredményt ért el.

Noha a világjárvány jelenlegi hatásai éghajlati, politikai és gazdasági tényezőkkel kombinálva megnehezítik a jövőre vonatkozó becsléseket, a jelenlegi pénzügyi évben az eladásokat az előző évi szintre tervezzük. Hosszú távon azonban a KRONE csoport továbbra is két fő trendet fog szolgálni.

A Föld lakossága 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárdot. Mindezeket az embereket etetni kell, és ehhez korszerű mezőgazdasági berendezésekre és optimálisan összehangolt logisztikára van szükségünk. Ezek a kilátások optimizmusra késztetnek minket.”

 

krone machines at work-1200

 

Mezőgazdasági ágazat

A 2019/2020-as pénzügyi évben a zöldtakarmány-betakarító felszerelések iránti globális kereslet körülbelül 3 százalékkal csökkent. Ebben a környezetben a KRONE minden termékcsoportban átlagon felüli növekedést tudott elérni, és növelte piaci részesedését.

Az árbevétel 34,2 millió euróval (4,9%-kal) növekedett 731,9 millió euróra (a korábbi 697,7 millióhoz képest). A német piac a teljes értékesítési volumen 25,1%-át adta (az előző évben 28,0%), a nyugat-európai piacok 36,2%-át (az előző évben 35,6%), Kelet-Európa 8,4%-át (az előző évben 8,9%), Észak-Amerika 15,2%-át (az előző évben 15,9%), a többi ország pedig 15,1%-át (korábbi 11,7%).

A rugalmasság, a termelékenység és a termékminőség növelése érdekében a KRONE  továbbra is a modern megmunkálási technológiába (pl. robot által támogatott CNC-feldolgozó gépek) fektetett be a spellei gyárban.

Ezenkívül, a KRONE új áruátvételi rendszert épített a beérkező áruk fogadására és optimalizálta az új termékek bevezetési folyamatát a gyártósoron. A másik hangsúly a mezőgazdasági gépek digitalizálásán van. A KRONE ezen a területen is folyamatosan befektet, az elmúlt évben is új megoldásokat mutatott be a gép hatékonyságának optimalizálása érdekében. Végül, de nem utolsósorban új termékeket is felvettünk portfóliónkba, pl. új speciális zöldtakarmány-betakarító gépeket domboldalon történő gazdálkodáshoz, új bálacsomagolót körbálákhoz és a Big Pack szögletes nagybálázók új generációját.

 

KRONE termékpaletta hivatalos magyarországi importőreként a VALKON Kft. a gépek minőségének megfelelő, magas színvonalú szervizszolgáltatást és alkatrészellátást is biztosítja partnereinek!
www.valkon.hu

valkon-logo 

-an-