MENÜ

Kánikulában a tehenek is fáradtabbak és tejet is kevesebbet adnak...

2021.08.17.

Az Árpád-Agrár Zrt., Szentes melletti Szegi tanyáján is számos újítást, korszerűsítést hajtott végre és az évtizedes működés során megtapasztalható volt, hogy a beruházások miben és milyen arányban járulnak hozzá a hozamok növekedéséhez. A tehenek ugyanis hálásak a kényelmükért azzal, hogy több tejet adnak és a beltartalom is kedvezőbb értékeket mutat. A hőséget azonban ők is nehezen viselik, ezért hosszú távon ez ellen is védekezni kell, megtenni a szükséges lépéseket. Tervezni, fejleszteni mindig szükséges, véli az ágazat vezetője, Kellerné Mencser Mária, aki egy aktuális beruházásról is tájékoztat.

 

A jelenlegi állomány gazdaságos fenntartásához milyen aktuális és remélhető beruházások várhatóak?

Egy silótér építésére pályázunk, mert jelenleg nem rendelkezünk a telepen elegendő tároló kapacitással az állomány erjesztett takarmány készletének tárolásához. Egy új silótér biztonságossá teszi majd az éves tömegtakarmány szükséglet betárolását. Ezzel lehetőség lesz áthúzódó készlet betárolására. Most nem tudunk tartalékot képezni, pedig jó lenne, ha nem kellene azonnal elkezdeni pl. az új kukoricaszilázs etetését, meg tudnánk várni az optimális erjedést.

Az idei időjárás is számos területen károkat okozott. Mi várható a takarmányellátásban?

Az aszály negatívan befolyásolja a takarmánytermesztést is. A lucerna kaszálása után nem hajt újra, így kevesebb alkalommal lehet lekaszálni. A kukoricaszilázs kevesebb szemet tartalmaz, a kiesését morzsolt kukoricával kell majd pótolni.

Az Árpád cégcsoport életében fontos szerepet tölt be a növénytermesztés, a takarmánygyártás és az állattenyésztés integrációban történő együttműködése. Összesen több mint 4700 hektárnyi területen, három gazdasági társaság kezelésében termesztenek búzát, kukoricát, napraforgót, szóját, csemegekukoricát, hibridkukoricát és takarmánynövényeket a szarvasmarha ágazat részére.

 

kellerné-mencser-mária

Kellerné Mencser Mária

 

A hőséget hogyan viselik az állatok, mit lehet ez ellen tenni?

Az állatok rosszul viselik a hőséget, az étvágyuk csökken, és mivel kevesebbet esznek, így a napi tejtermelés is kevesebb. Fejésenként 2-3 literrel is kevesebb a fejt tej mennyisége. A hőség ellen párásítással és ventilátorokkal védekezünk. A takarmányozás terén pedig ilyenkor könnyebben emészthető tritikálé szenázst etetünk nagyobb mennyiségben.

A korszerű állattartó telepek kialakítása egyre nagyobb prioritást élvez. Van-e lehetőség férőhelybővítésre, mire lenne igazán szükség?

Az istállóink az 1980-as évek elején épültek, mélyalmos kialakításúak. Az elmúlt 40 évben sokat változott a tartástechnológia. A mai korszerű istállók szigeteltek, pihenőboxosok, ahol vízzel töltött matracon pihennek az állatok. Ezekben az istállókban kevésbé vannak kitéve az időjárási körülményeknek az állatok, tisztább a fekhely, kevesebb a tőgygyulladás.

Az ágazat idei éve nyereséges lehet-e a jelenlegi számok tükrében?

Bízom benne, hogy az ágazat ebben az évben is eredményes lesz még a növekvő termelési költségek ellenére is. A tej értékesítése a SOLE Zrt.-nek történik, több éves megállapodásunk van az átvételre. A tej felvásárlása zavartalan.

A piacon elérhető tejtermékekhez képest mennyiben más vagy jobb a tej összetétele, fehérjetartalma?

Amit mi előállítunk, az teljes tej, csaknem 4% zsír, és 3,4% fehérje tartalommal. Az áruházak polcain ezzel, ilyen formában nem találkoznak a vevők.

Számos iparág átalakul, ezen a téren milyen változások várhatóak és lehet-e hozzájuk alkalmazkodni?

A szarvasmarha tartás terén is megjelentek az elmúlt években a különböző automatizált rendszerek, a fejő és- takarmányrendező robotok. Bizonyos állományméret esetén ezek nagyszerűen segítik a gazda munkáját, de nem váltják ki az élőmunkát, sőt kvalifikáltabb munkaerőt igényelnek.

 

Szerző: Both Ildikó; Fotó: Arany Sándor Gábor
Portréfotó: Mészáros Mariann
Kapcsolat: [email protected]; Web: arpad.hu

arpad-agrar-logo-2021