MENÜ

K&H: mit keres mézontófű és olajretek egy bankban?

Amikor a géplízing segíti a méheket

2023.05.04.

A természeti sokféleség fenntartását és a növénytermesztés fenntarthatóságát egyaránt segíti a K&H Csoport kezdeményezése, amely az új mezőgazdasági géplízing-szerződések mellé zöld vetőmagot is ad.

 

Május a sokszínűség hónapja – a természet esetében pedig az egyik legfontosabb fenntarthatósági célkitűzés a biodiverzitás, az élőlények sokféleségének védelme. Kiemelten fontos ez a rovaroknál – németországi kutatások szerint ugyanis a repülő rovarok száma negyedére csökkent az elmúlt 25 évben.

„A K&H Csoportnak, mint pénzintézetnek is komoly felelőssége van a jövő fenntarthatóságának biztosításában, az élőlényekben gazdag természet megóvásában, megteremtésében. Fenntarthatósági stratégiánkban vállaltuk, hogy aktívan teszünk a saját és elősegítjük, ösztönözzük ügyfeleink karbonlábnyomának csökkentését és fenntartható működését” – mondta el Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője.

 

kh-fenntarthato-1

 

kh-fenntarthato-2

kh-fenntarthato-3

 

Egy zsák zöld vetőmag

„A K&H a magyar mezőgazdasági termelők egyik legfontosabb pénzügyi partnere, évente mintegy 3,5 milliárd forint értékben kötünk új finanszírozási szerződéseket, és ügyfeleink a növénytermesztésre használt területek jelentős részét művelik. Velük együtt ezért a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításában és a hazai élővilág gazdagságának megőrzésében nekünk is komoly felelősségünk van” – hangsúlyozta ki Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője. „Ezért is döntöttünk úgy, hogy a mezőgazdasági eszközöket lízingelő ügyfeleink tudatosságát szerződéskötéskor környezet- és talajvédő vetőmag-keverékkel köszönjük meg. Minden 25 millió forintnyi szerződésérték után egy 25 kilogrammos vetőmag-csomagot biztosítunk, amely körülbelül 2 hektár bevetésére elegendő. Az elvetett magokból kisarjadó növények nem csak védik a termőföldet, de hozzájárulnak a biodiverzitás fenntartásához is”- tette hozzá Demeter Zoltán.

Kevesebb műtrágya több biomassza

„A fenntartható földművelés a talajvédelmet okszerű növényvédelemmel és műtrágyázás oldja meg, egyre nagyobb mértékben alkalmaz talajtakaró másodvetést” – emelte ki Demeter Zoltán. „A K&H vetőmag-csomagban mézontófű és olajretek magjait keverik össze, amelyek gyors növekedésük, jó életképességük és fagyállóságuk miatt a legnépszerűbb köztes növények. Segítik a nitrogén megkötést, valamint a tápanyag feltáródást és mivel lazítják a talajt ezért talajművelési költségeket is lehet vele csökkenteni. Rövid tenyészidejük alatt nagy mennyiségű zöldtakarmányt adnak, amely állatok takarmányozására is alkalmas. Mivel növekedésük során nitrogént és kalciumot halmoznak fel, elhalásuk után lebomló gyökérzetük nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag, így a biomassza kiváló zöldtrágyaként is szolgál”.

 

kh-zold-2

 

A mézontófű (Phacelia) aszálytűrő növény, ami vonzza a méheket. A növény enyhén illatos virágai negyedrészben nektárt tartalmaznak, hektáronként 4-6 méhcsaládot képesek eltartani, amelyek akár öt-hat hétig is gyűjthetik a virágport, így 600-800 kilogramm mézet adnak a méhészeknek. Az olajretek elpusztítja a talajban lévő káros fonálférgeket. Előveteményként jelentősen csökkenti egyes növények betegségeit. A gyomirtásban betöltött jótékony szerepe bizonyított, egyben kiváló tápanyagfeltáró képességgel rendelkezik.

 

kh-zold-3

 

„Természetesen az egyes iparágaknál nemcsak célszámokat állítunk fel, hanem iparágspecifikusan segítjük a szektor szereplőit így például a K&H „zöld vetőmag” kezdeményezésünkkel is fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy minden magánszemély, vállalkozás és pénzintézet kézzelfogható tettekkel képes hozzájárulni a környezeti fenntarthatóság ügyéhez, az élhető jövő érdekében” – tette hozzá Suba Levente.