MENÜ

Huminisz technológia tavaszi eredményei napraforgóban

2018.04.23.

A napraforgó olyan növény, amely minden szükséges anyagot (tápanyag, víz, fény) agresszív módon megszerez magának. A termésnövelő és biostimulátor kezelésekre emiatt is igen jól reagál.

 

Az elmúlt években végzett fenometriai méréseink a már korábban leírtakat támasztották alá, azaz a jobb tápanyaghasznosítás miatti tömegnövekedést igazolták vissza, de a többi növénytől eltérően sokkal nagyobb mértékben:

huminisz-napraforgo-2018-1

A grafikonból látható, hogy a már korábban leírtak igazolódnak, azaz a tömegnövekedés szignifikánsan jobb a Huminisz technológiával (huminsavak) kezelt területen. A napraforgó esetében meglátásunk szerint még fontosabb, hogy pl. a bór-tartalmú lombtrágya kezelést feltétlenül ki kell egészíteni olyan készítményekkel, amelyek a növény intenzívebb tápanyagfelvételét kiszolgálják. Az eredmények azt is igazolták, hogy a huminsavak a tápanyagok felvételét, hasznosulását (hozamfokozó keláthatás) is nagymértékben segítik.

A partnereinknél 2017-ben beállított ún. hozamkísérletek bizonyították, hogy közgazdaságilag is jó döntés a Huminisz technológia alkalmazása. A Huminisz-technológia megtérülésének értéke 2-11 között változott.

A 2011 és 2016 között beállított üzemi hozamkísérletek eredményei azt mutatják, hogy a Huminisz technológia hat év és közel húsz termőhely átlagában 10%-kal magasabb elérését tette lehetővé a partner gazdaságok számára. A vizsgált tesztekben az általunk javasolt kezelések megtérülése 6,7-szeres volt.

huminisz-napraforgo-2018-2

huminisz-napraforgo-2018-3

2017-ben Héderváron a Lajtamag Kft-nél beállított tesztben a vizsgált paraméterek közül a tápanyagfelvétel minőségét jelző zöldtömegen mérhettük le a Huminisz technológia hatását. A kezelt részről gyűjtött minták (virágos hajtáscsúcs) tömege 10%-kal volt magasabb, mint a kezeletlen területről szedett minták esetében (lásd fotó).

huminisz-napraforgo-2018-4

További információ:
www.huminisz.hu