MENÜ

Hogyan védekezzünk a repce őszi rovar- és gombakártevői ellen?

2020.09.28.

Az őszi káposztarepcét már csírázáskor, kelés idején több kártevő is veszélyezteti. A talajlakó kártevőkön kívül a repcebolha (Psylliodes chrysocephala) és a repcedarázs (Athalia rosea) betelepülése okozhat jelentős kártételt a repceállományokban.

Repcebolha kártétel és repcedarázs álhernyó

 

A fenti rovarkártevők elleni állománykezelésre a Rapid® CS gamma-cihalotrin hatóanyagú piretroid típusú rovarölő szert 80 ml/ha dózisban javasoljuk.

Mikrokapszulázott, olajcseppes formulációjának köszönhetően a Rapid® CS a viaszos levelek felületén kiválóan tapad, ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek és több napig tart fent rovarölő hatást a repceállományban, így szabva gátat a folyamatosan betelepülő egyedek kártételének. Eltérő méretű mikrokapszulái segítségével a hatóanyag folyamatosan szabadul fel, akár 3-5 nap tartamhatást biztosítva.

A repce ősszel fellépő fómás és alternáriás megbetegedéseivel szemben is meg kell védenünk a növényt, mellette pedig érdemes gondoskodnunk a télre való felkészítéséről. A jó kondíció megtartása érdekében érdemes elvégeznünk a regulátorozást. Ehhez olyan gombaölő készítményt ajánlunk, amely mintegy „mellékhatásként” beavatkozik a kezelt növények hormonháztartásába.

A Riza® 250 EW hatására a hajtáscsúcs előretörése lelassul, hosszanti növekedése megáll. A növény által megtermelt energia a levélképződésre, de főleg a gyökérzet fejlődésére, elágazódására, gyökérnyak vastagodására fordítódik. A fejlettebb és mélyebbre hatoló gyökérzetnek köszönhetően a víz- és tápanyagfelvétel a tavaszi indulásnál kedvezőbb lesz, a becőt hozó oldalhajtások képzése intenzívebbé válik, mely közvetve magára a betakarított termés mennyiségére is hatással van.

A Riza® 250 EW tebukonazol hatóanyagú készítmény kijuttatását a repce 4-8 leveles fejlettségi állapotában, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten (1 l/ha dózisban) javasoljuk elvégezni.

 

Figyelem! A Riza® 250 EW árát 2020-tól a felhasználói igényekhez igazítottuk, így igen kedvező áron juthat a készítményhez! A Rapid+Riza kereskedelmi csomagban pedig további kedvezmények érhetők el, így felhasználása különösen megtérülő befektetés lesz! További információért keresse kereskedő partnerét!

 

Bízunk benne, hogy készítményeink Önt is hozzásegítik a repce kezdeti fejlődésének és védelmének szabályozásában.

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

fmc_logo

 

 

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.