MENÜ

A gazdák pénzügyi eredményeit elmosta az eső

2014.11.10.

A hazai kkv-k körében végzett felmérésünk azt mutatja, hogy a mezőgazdasági szektor nyár eleji optimista hangulata kissé alábbhagyott. A pénzügyi várakozások romlása mögött az áll, hogy a május óta bekövetkezett rendkívül csapadékos időjárás több növénykultúra esetében nem kedvezett a termésminőségnek. A vevőkkel kapcsolatos várakozások és a beruházási kedv azonban javult az agráriumban, a gazdák elsősorban informatikai fejlesztéseket terveznek”  – mondta el Tresó István, a K&H Agrár üzletág fejlesztési főosztály vezetője. 

A negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredménye szerint a mezőgazdasági cégek pénzügyekkel kapcsolatos várakozásai a nyár eleji optimista hangulathoz képest jelentősen romlottak. A vállalkozások árbevétel növekedési várakozásai 6,7%-ról 4,3%-ra, míg a nyereségnövekedési várakozások 4,3%-ról 3,2%-ra estek vissza az előző negyedévhez képest. „A májusi derűlátó hangulatot az azóta bekövetkezett rendkívül esős időjárás miatti termésminőség romlás árnyékolta be. A nemrég befejeződött aratás mennyiségben ugyan igen, minőségben azonban nem hozta a tavasszal várt terméseredményeket. Nagyobb arányú lett a takarmány minőségű, míg kisebb a malmi minőségű termés” – részletezte az eredményeket Tresó István, a K&H Agrár üzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Az agrárcégek jövőjét leginkább meghatározó tényező, a vevői kapcsolatok minősége azonban számottevően javult. „A vevők teljesítési határideje nagymértékben befolyásolja a vállalkozások működését. Ezért nagy jelentőséggel bír, hogy a nyár eleji 30 napról 23 napra mérséklődött a vevői számlák kifizetése. Ezzel párhuzamosan a vevői és a szállítói számlák kifizetése közötti finanszírozási időtáv is jelentősen, 8 napról mindössze 1 napra csökkent” – mondta el a szakember.

A szeptember elején készült felmérés eredménye szerint a nyár eleji kedvező fejlesztési terveket, úgy tűnik, nem befolyásolta a vártnál szerényebb minőségű termés, hiszen, 56%-ról 61%-ra nőtt a fejlesztésben gondolkodó agrárvállalkozások aránya. A beruházások tárgyát tekintve azonban az eddigiektől eltérően nem a gépekbe, berendezésekbe történő beruházások (26%), hanem az IT fejlesztések állnak az élen (34%). „Jelenleg az elmúlt évek legerősebb gépvásárlási szezonját zárjuk, így nem meglepő, hogy a prioritások átrendeződnek az informatikai fejlesztések irányába” – mondta el a szakember. A gépjárműpark korszerűsítését minden ötödik vállalkozás tervezi a következő egy évben. „A beruházási hajlandóságot tovább növelheti az új költségvetési ciklusban kiírásra kerülő támogatások, mint például az október közepén megjelent termelési kapacitás növelését célzó, vagy a külpiaci megjelenést támogató pályázatok. A két kiírásra november 10-től lehet jelentkezni, és összesen 10 milliárd forintos keretösszeget biztosít a vállalkozásoknak” – tette hozzá Tresó István.

 

A K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. 

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2014. szeptember 2. és szeptember 15. között történt.

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint