2024. március 29. péntek Auguszta

Gabonakutató hírlevél 2016/2. (x)

Agro Napló
Megjelent a Gabonakutató hírlevél legújabb száma. A tartalomból: Kukoricahibridek a Gabonakutatótól GK szóját minden termőhelyre Tavaszindítás kalászosokkal


Kukorica hibridek a Gabonakutatóból

A Gabonakutatóban a kukorica nemesítés meghatározó tevékenység volt már az 1950-es években is. Az 1970–es évek óta foglalkozunk beltenyésztett vonalak előállításával, a kereskedelemben ma megjelenő hibridjeink mind a saját vonalainkra épülnek.

A 70-es és 80-as években alapvetően a kiegyensúlyozott időjárási feltételek között termelhettünk kukoricát, így a nemesítési célok is ennek megfelelően fogalmazódtak meg, melynek kulcsszavai a termőképesség, sűríthetőség, szárszilárdság és vízleadás voltak. Ezt követően központi témává vált a globális felmelegedés, amely a rapszodikus időjárást hozta magával. Napjainkban mindannyiunk legfőbb gondolata: hogyan tudunk védekezni, hogyan tudjuk az időjárási anomáliák hatását mérsékelni?

Bővebben >> 



GK szóját minden termőhelyre

A szója vetésterülete az elmúlt 6 évben folyamatosan növekszik, jelentős változás azonban csak 2015-ben következett be, a fehérjenövények termeléshez kötött támogatásának hatására. A fajtaválaszték eddig sem volt szegényes, de jelenleg már több, mint 60 szójafajta áll a termelők rendelkezésére. Mondhatjuk: a bőség zavara! 

Miben különbözik a Gabonakutató a többi fajtatulajdonostól? Mi nem csak fajtát kínálunk, hanem egy kiváló minőségű prémium kategóriás terméket, a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást a tenyészidőszak során.

Bővebben >> 



 

Tavaszindítás kalászosokkal

Hazánkban az évi másfél millió hektáros kalászos gabona vetésterületen túlnyomórészt őszi vetésű gabonákat termesztünk. Ennek fő oka, hogy az ősziek lényegesen többet teremnek a tavasziaknál. Előfordul azonban, hogy a betervezett őszi vetéseket – főleg időjárási okokból – még megkésve sem tudják jó minőségben elvégezni, így a vetésforgó rendszer megtartása érdekében tavaszi kalászosokkal vetik be a területet. Természetesen egyéb okai is vannak a tavaszi vetésnek, így pl. söripari célra még mindig inkább tavaszi kétsoros árpákat használnak, hiszen ezek szolgáltatják leginkább a jó minőségű alapanyagot.

Bővebben >>

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István. Az áprilisi és május eleji időjárás lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!