MENÜ

Franciaország: Az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Euralis 44 millió eurós, új vetőmagfajták kutatásfinanszírozását elősegítő kölcsönszerződése

2021.06.08.

Az EBB és az Euralis cégcsoport (Euralis Group) 44 millió eurós pénzügyi szerződést írt alá. A szerződés magában foglalja a Lidea – az Euralis cégcsoport vetőmagokkal foglalkozó új vállalata – mezőgazdasági felhasználásra szánt új GMO-mentes fajtáinak előállításával, regisztrációjával, termesztésével és értékesítésével kapcsolatos kutatásfejlesztés és innováció (K+F+I) finanszírozását.

 

Ez az első olyan hosszútávú együttműködés az EBB és az Euralis cégcsoport között, ami az európai beruházási terv alappilléreként számon tartott Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretein belül jött létre.

A Lidea, minden évben, több mint 34 millió eurót fektet kutatásfejlesztésbe, annak érdekében, hogy magas hozzáadott értékű megoldások széles és kiemelkedő minőségű sorát nyújthassa a hagyományos és organikus gazdaságoknak. A Lidea kukorica, napraforgó, kalászosok, őszi káposztarepce, szója, cirok, hüvelyesek, takarmány- és takarónövény vetőmagok széles választékát kínálja. Az elmúlt szezonban, 48 országban, 6 millió hektárnyi földterületen vetettek Lidea terméket.

A beruházási program különböző részei érintik az Euralis francia, német, román, spanyol és lengyel kutatási létesítményeit és innovációs telepeit.

„Örülünk az első együttműködésnek!” – fogalmaz az Euralis cégcsoport vezérigazgatója, Philippe Saux. „Az Euralis számára az innováció a fejlesztési stratégia és az új piacok meghódításának alapköve. Az innovációval a gazdák csak nyerhetnek. A gazdák és a piac igényeinek megfelelő kutatásfejlesztés, folyamatos, új genetikai- és fajtaválasztékot biztosít, a környezeti tényezők figyelembe vétele mellett. Az EBB bizalma és a kutatási projektünk támogatása kétségtelenül felgyorsítja a kézzelfogható mezőgazdasági megoldások elterjedését az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben.” 

„Rendkívül elégedettek vagyunk a francia mezőgazdasági szektor zászlóshajósának számító szövetkezettel kötött első együttműködéssel, melynek új vetőmagokokkal kapcsolatos fejlesztési tevékenysége növeli a gazdák versenyképességét és elősegíti az éghajlatváltozás hatásaival szembeni küzdelmet.” - nyilatkozta az EBB alelnöke, Ambroise Fayolle. „Európa mezőgazdasági biotechnológiai kutatás teljesítménye jelenleg stratégiai fontosságú kérdés és az Euralis project EBB általi támogatása lehetőséget teremt Európa számára, hogy a jövő vetőmagjainak előállításával megerősítse helyét ezen a területen.”

Az európai gazdasági biztos, Paolo Gentiloni a következőket nyilatkozta: „Az európai beruházási terv által támogatott EBB és az Euralis mezőgazdasági szövetkezeti csoport között létrejött megállapodás további, új, GMO-mentes fajták kutatásfejlesztési beruházásait teremti meg. A project elősegíti az éghajlatváltozást tűrő és versenyképes termények előállítását a francia és az európai gazdák számára, biztosítva számukra ezzel az árbevétel növekedését. Továbbra is támogatjuk a mezőgazdaságot, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy egészséges étel kerüljön az asztalunkra és a vidéki közösségek is megmaradjanak.”

Hosszútávon, ez a további forrás a következőket segíti elő:

  • az új, stressztűrő és emellett magas terméshozamú fajták előállítása a gazdáknak védelmet nyújt az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben, megtartva ezzel versenyképességüket;
  • megerősíti az Euralis azon stratégiai elképzelését, hogy a vetőmag nemesítési és fejlesztési munkák felgyorsításával versenyképesebbé teszi az ágazatot, s így hozzájárul a termelők jövedelmének növekedéséhez.

Euralis cégcsoport (Euralis Group)

Célja a fenntarthatóság biztosításával a gazdaságok hosszú távú fejlődése, a személyre szabott és innovatív megoldások tervezése és bevezetése, különleges termékekkel a hagyományőrző és újító jellegű gasztronómia népszerűsítése Franciaországban és szerte a világon. Az Euralis cégcsoport forgalma 2020-ban elérte az 1,3 milliárd eurót. Közel 6500 szövetkezeti tagja van és 16 országban, 6000 alkalmazottal dolgozik.

A Lidea (az Euralis vetőmag üzletága) az első hat európai szántóföldi vetőmagvállalat egyike. A Lidea munkája a növények nemesítésétől a vetőmagok értékesítéséig a teljes láncot lefedi: a kutatást – 17 állomással Európában –, a 45000 hektáron előállított szántóföldi vetőmagok feldolgozását 8 saját üzemben, 5 országban végzi. A Lidea éves forgalma 360 millió euró. 2000 alkalmazottja van Európában.