MENÜ

Forradalmi változás a BASF almavédelmi technológiájában

2017.02.27.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a BASF teljes mértékben megújította almavédelmi technológiáját. A védekezési programból néhány régi készítmény kikerült, számos szer megújult és a paletta két új hatóanyaggal is bővült. Ezzel új alapokra helyeződött a növekedés-szabályozás, a varasodás és a lisztharmat elleni védelem, és megszületett a BASF valaha ismert legprofesszionálisabb almavédelmi technológiája.

SDHI-hatóanyagot tartalmazó készítményt tenyészidőszakonként legfeljebb három alkalommal javasolt használni (2x Sercadis®, 1x Bellis®)

Növekedésszabályozás és növénykondícionálás – Regalis® Plus

2016-ban mutattuk be a Regalis® WG továbbfejlesztett változatát, a speciális növekedés- és termésszabályozó, növénykondícionáló szert a Regalis® Plus-t. A termékbe épített vízlágyító adalék és citromsav adjuváns hozzáadása nélkül is biztosítja a prohexadion rendkívül gyors felszívódását és hasznosulását. Alapesetben a Regalis® Plus segítségével a hajtások hosszirányú növekedését korlátozzuk. Mivel a kiegyensúlyozott növekedést minél tovább szeretnénk fenntartani, osztott kezelést alkalmazunk. Így meggátolhatjuk, hogy a hajtások újból erőteljes növekedésnek induljanak. A végleges hajtáshossz akár 35%-kal is rövidebb lehet a kezeletlen kontrollhoz képest.

A varasodás biológiája

A varasodás biológiájának alapos ismerete megkönnyíti a döntést a védekezési stratégiáról és fokozza a hatékonyságot. Az ültetvények előző évi fertőzöttsége támpontot ad az adott évi aszkospóraszóródás feltételezhető erősségéről és lefolyásáról, a január-február-márciusi hőmérsékleti adatokból pedig jól előrejelezhető a várható időpontja.

Nehezíthetik a döntést az alacsony hőmérséklet mellett 30-50 órás levélnedvességi periódusok, mivel ilyenkor a bevett gyakorlat a kontakt szerek használata, miközben ezekben az esetekben már indokolt lenne a felszívódó készítmények használata. Az aszkospóraszóródás időszakában hosszabb (8-12 nap) száraz, meleg, periódusok nagy számú aszkospóra érését eredményezik, a száraz idő utáni első infekciót az átlagosnál nagyobb spóraszám felerősíti.

A hajtás- és gyümölcsnövekedési dinamika meghatározza az ajánlott permetezési időközt. A gyors növekedés indokolja a két permetezés közt eltelő idő csökkentését.

Mindezek figyelembevételével kell az almatermesztőknek a használt szereket kiválasztani, és eredményes technológiát összeállítani. A BASF új és megújult termékeinek differenciált hatásmódja lehetővé teszi, hogy partnereink a védekezés lépéseinek során az adott helyzethez leginkább illő megoldást választhassák.

A varasodás specialistája – Faban® 500 SC

A Regalis® Plus-szal egyszerre vezettük be a Faban® 500 SC-t, amely a két jól ismert, megbízható hatóanyag, a pirimetanil és a ditianon saját fejlesztésű, egyedülálló Co-kristály szerkezetbe rendezett kombinációja. Az új készítmény tág hőmérsékleti határok között, a szezon kezdetén a korai aszkospórás, vagy éppen a virágzás alatt illetve azt követően a varasodásgomba ivartalan spórái által okozott másodlagos fertőzés elhárítására, használható. A készítmény pirimetanil tartalmának 1/3-ad része a kijuttatást követően azonnal felszívódik. 2/3 része pedig a Co-kristály szerkezetnek köszönhetően depókat képez a növény felületén. Újranedvesedés hatására nem csupán a spórák aktivizálódnak, hanem a felületen raktározott pirimetanil is, vagyis a Co-kristályokból a hatóanyag akkor oldódik ki, amikor arra a legnagyobb szükség van.

2017-ben két további prémium termék bevezetésével teljesedik ki a technológia megújítása.

Proaktív védelem az önvédekező képesség megerősítésével ­– Delan® Pro

Újragondoltunk egy olyan készítményt, amely már ötven éve szolgálja a sikeres almatermesztést, hiszen éppen ennyi ideje használják hazánkban is széles körben, nagy megelégedéssel a ditianon tartalmú Delan® 700 WG-t. A Delan® Pro felülmúlja elődjét: nem csupán kontakt, külső, hanem új hatóanyaga, a foszforossav révén szisztemikus, preventív védelmet is ad a varasodás ellen, így az új növekmények is képes megóvni. A foszforossav a közvetlen fungicid hatáson túl, a növény önvédekező-képességét is aktivizálja, azaz immunerősítő hatása van. Mint amikor a humán egészségügyben legyengített kórokozó segítségével alakítjuk ki a szervezet tartós ellenálló képességét az adott betegséggel szemben. A Delan® Pro új (SC) formuláció: a finomabb szemcseméret és az egyenletesebb eloszlás jobb oldékonyságot és tökéletesebb fedettséget biztosít.

Lisztharmat és varasodás elleni együttes védelem – Sercadis®

A varasodás és a lisztharmat elleni védekezés megkoronázása az új SDHI hatóanyagot, a Xemium®-ot tartalmazó Sercadis®. Elérkezvén a pirosbimbós állapothoz egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a lisztharmatra is, miközben a varasodásról sem feledkezhetünk meg. Fel kell készülnünk a kinyíló virágok és egyúttal a gyümölcskezdemények védelmére. A Faban® 500 SC-vel és Delan® Pro-val végzett alapozás után, a virágok és a fiatal terméskezdemények magas szintű védelmét a pirosbimbós állapotban kijuttatott Sercadis® látja el a legjobban. Egy közbeiktatott védekezést követően a fungicid második alkalmazása igazán hosszú hatástartamot biztosít. A Sercadis® nemcsak az engedélyezett kijuttatási időszak miatt (a virágbimbók megjelenésétől egészen az érés kezdetéig), hanem a választható kombinációs partnerek széles skálája miatt is rendkívül rugalmas termék. A FRAC ajánlásaihoz igazodva, varasodás ellen legalább egy kontakt hatóanyagot tartalmazó készítménnyel kombináljuk.