MENÜ

FENDT 200 VARIO VFP Braun munkagép-kombinációval

A komplex munkagépkapcsolatok automatikus szabályzása a szőlőtermesztésben

2019.08.07.

A mechanikus gyomirtás a herbicidek használatának érdekes alternatívájaként a szőlőtermesztésben, azon belül a tőkék közötti területen ismét egyre fontosabbá válik. A Braun Maschinenbau GmbH-val együtt a Fendt egy egyedülálló komplex rendszert vezet be, amely majdnem teljesen átveszi a traktor-eszköz kombináció vezérlését.

 

A kombináció kizárólag a FENDT 200 VARIO-val lehetséges, mivel csak ez a rendszer rendelkezik automatikus kormányzással. Ezáltal a komplex eszközkombinációk használata rendkívül leegyszerűsödik, így a mechanikus gyomirtás, mint technológiai megoldás sokkal vonzóbbá válik.

A szőlőtőkék közötti mechanikai talajművelést - a glifozát használatáról szóló vita miatt is - ismét jelentősen több felhasználó alkalmazza a napi gyakorlatban. Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban dolgozhassanak a gazdák rendszerint a tengelyek közötti, illetve hátsó függesztésű eszközök kombinációit használják. A szűk növénysorokban a pontos kormányzás és a traktor tengelyei közötti munkagépek mindkét oldali, állandó irányítása és vezérlése egy másik hátsó eszköz működtetésével együtt nagy koncentrációt igénye, hogy elkerülhető legyen a szőlő sérülése vagy a támrendszer károsodása.

 

fendt_braun_implement_control_1-k

 

Mechanikus gyomirtás egyedülálló rendszerrel

A Braun Maschinenbau GmbH-val közösen a FENDT az Agritechnica 2019 kiállítás egyik egyedülálló rendszerét mutatja be, amely nagyban leegyszerűsíti a gépkombinációinak vezetését, különösen a közbenső - tengelyek közé szerelt - eszközökkel, növelve a munkaminőséget, és lehetővé téve a korábban nem megvalósítható komplex gépkombinációk használatát.

A rendszer átveszi a traktor és a gépkombinációk vezérlését, és lehetővé teszi a traktor automatikus kormányzását, valamint a munkagép környezethez történő automatikus állandó alkalmazkodását. Ennek eredményeképpen a tőkék közötti mechanikus gyomirtás nemcsak vonzóbbá válik, de a tőközi munkák hatékonysága is jelentősen növekszik.

 

fendt_braun_implement_control_2-k

 

Nyugodt és fáradtságmentes munka

A teljes rendszer a FENDT 200 V / F VARIO-n alapul, Braun traktor-tengelyek között rögzített gépkerettel, mindkét oldalon függőleges kiemelési lehetőséggel és különböző művelőszerszámokkal. A traktor hátulján egy mulcsozó dolgozik, szintén a Brauntól. A Braun VPA rendszer (Vineyard Pilot Assitant) felelős a vezérléshez szükséges információk gyűjtéséért és továbbításáért. A rendszer lézerből, giroszkópból, VPA vezérlőegységből és terminálból áll.

A lézer felismeri a környezetet, és többek között észleli a talaj kontúrját, a szőlőt és a cölöpöket. Az úgynevezett giroszkóp észleli a traktor 3D pozícióját. A VPA-rendszer adatai az ISOBUS interfészen keresztül a FENDT 200 V / F VARIO-ba kerülnek. A traktor végrehajtja a kormányzási parancsokat, és automatikusan a sorok közepén halad. Ez a kommunikáció kizárólag a Braun kormányrendszer és a keskeny nyomtávú FENDT 200 V / F VARIO traktor között működik. Ezenkívül az információt továbbítják a traktor tengelyei között felfüggesztett munkagépnek is, amely majd egymástól függetlenül magasságban és szélességben szabályozza a művelőelemeket. Az eszközök így optimális távolságban dolgoznak a szőlőtőkétől, ami javítja a munka minőségét és minimálisra csökkenti a károkat. A hátsó munkagép a szkennelt információknak megfelelően állítja be a munkaszélességét. A rendszer a szőlősor elején kerül aktiválásra, amely után a traktor hasa alatt lévő munkagép az optimális munkapozícióját automatikusan elfoglalja. Ez a funkció biztonsági eszköz is, így az eszközök nem véletlenül kerülnek munkapozícióba. A sorvége-felismerés segítségével a munkagépek automatikusan park pozícióba kerülnek a sor végén.

A gépkezelő aktív beavatkozása ezzel a Fendt és a Braun Maschinenbau GmbH által kifejlesztett rendszerrel csak a sorvégi fordulók során szükséges. A gépkezelő a szőlősorokban csak a rendszer felügyeletét végzi, ami sokkal könnyebbé teszi a munkáját és ezáltal kevésbé fárad el. Továbbá az új rendszer nélküli vezetéshez képest a menetsebesség körülbelül 8 km/h-ra növelhető, és így majdnem megduplázható. Az összetett gépkombinációk használata további előnyökkel jár. A kevesebb menetszám révén időt és erőforrásokat takarítanak meg és a talaj sem tömörödik annyira. Természetesen az eszközkombináció egyes összetevői használhatók külön-külön vagy más gépkombinációkban is, például tengelyek között függesztett munkagép kombinálva vontatott permetezővel.

Már elérhető a munkaeszközök vezérlésére szolgáló VPA-rendszer. A teljes funkcionalitás - beleértve a traktor-vezérlést is - 2020 tavaszától rendelhető.

Fordította: Kresz Gábor, FENDT referens / AXIÁL Kft.
Forrás és kép: AGCO / FENDT