MENÜ

Élő aukciók sora várhat a hazai gazdákra

2020.02.10.

A mezőgazdasági gépek piaca nagy pezsgést mutat, az utóbbi időszakban különösen a használt eszközök iránti kereslet nőtt meg. Ilyen téren bővíti az agrárszakemberek lehetőségeit az Intergavel Kft., amely február 18-án élő gépárverést tart a Somogy megyei Kéthelyen, idővel pedig országos rendezvénysorozatot szervezne.

 

Az éves traktoreladásoknak már 2018-ban is a 47%-át a használt gépek tették ki, amelyek az eddig ismertté vált adatok alapján tavaly át is vehették a vezetést az új eszközöktől. Erre utal legalább is, hogy a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése szerint 2019 első három negyedévében a lízingcégeknél 33%-kal bővült a használt mezőgépekre igénybe vett finanszírozás, míg az újak esetén mindössze 4,5%-os emelkedést regisztráltak.

A használt eszközök piacának felfutása is annak a jele, hogy a magyar gazdák a fejlesztési beruházásaik során a valós szükségleteiket helyezik előtérbe. Márpedig sokszor a néhány évvel korábban gyártott, kedvező áron beszerezhető gépek jelenthetik az ideális megoldást, hiszen ezek már kellően nagy teljesítményűek, miközben mostanra kiállták az idő próbáját, ráadásul könnyebb őket karbantartani.

„Úgy vettük észre, hogy a gazdák szeretik saját szemükkel látni, mit kínálnak nekik, ezért élő gépárverést szervezünk nekik” – indokolta Kocsis Csaba, az Intergavel Kft. ügyvezetője, hogy a döntően online aukciókkal foglalkozó cég miért hívja az érdeklődőket február 18-ára a Somogy megyei Kéthelyen fekvő exkluzív borbirtokra, ahol személyesen licitálhatnak a Hubertus Bt. csaknem 70 kiváló állapotú, rendszeresen szervizelt tételére.

 

032-03

 

Az ipari árverések specialistájánál nem egyszeri alkalomban gondolkoznak, szeretnének idővel számos hasonló eseményt is lebonyolítani a téli időszakban, hogy a gazdálkodók az ország minden pontján megtapasztalhassák az élő aukciók izgalmát, pezsgését, és a kereskedők közbeiktatásával zajló adás-vételekhez képest átláthatóbb módon juthassanak korszerű, megbízható eszközökhöz.

„Sok iparágban azt látjuk, hogy ha egy multinacionális cég árverésre bocsát egy speciális berendezést, azt gyakorlatilag csak egy másik nagyvállalatnak van esélye megszerezni. A mezőgazdaság más. Ez egy hatalmas, dinamikusan bővülő piac, tele rengeteg kis- és közepes szereplővel, így minden jól működő gépre van igény. Folyamatos az eszközök áramlása a szektoron belül, ezáltal mindent a lehető legtovább lehet eredményesen használni, ami környezettudatossági szempontból is fontos” – világított rá Kocsis Csaba arra, miért helyeznek a jövőben még nagyobb hangsúlyt az élő mezőgazdasági aukciókra.