MENÜ

Borealis L.A.T Hírlevél

2014.04.08.

  • Mit adjunk a napraforgónak
  • A kukorica tápanyag ellátásáról
  • A növényt kérdezd, ne a talajt!

Mit adjunk a napraforgónak

pic sunf
A napraforgó a talaj szempontjából toleránsabb növények közé tartozik. Intenzív tápanyagfeltáró képességének köszönhetően még olyan talajokon is képes felvenni a tápelemeket, ahol más növény már nehezen boldogulna. Azonban a napraforgó esetében sem célravezető a csak nitrogénnel történő trágyázás, hiszen a többi tápelemből is jelentős mennyiséget vesz fel: 3 tonna terméshez nitrogénből 120 kg, foszforból 90 kg és káliumból közel 210 kg hatóanyagot von ki a talajból hektáronként.További információkat olvashat itt.

 

A kukorica tápanyag ellátásáról

corn
 A kukorica közismerten nagy tápanyagigényű növény, egy jónak mondható 10 t/ha-os terméshez mintegy 280 kg nitrogént, 110 kg foszfort és 300 kg kálium hatóanyagot vesz fel a talajból hektáronként. A területről ténylegesen elvitt tápanyagok mennyisége ennél lényegesen kisebb, hiszen a szármaradványok többnyire a talajon maradnak, és később bedolgozásra kerülnek.De ennek az óriási szár- és terméstömegnek a létrehozásához a növényeknek szükségük van erre a hatalmas tápanyag-mennyiségre a tenyészidőszak alatt, mégpedig a megfelelő időben és megfelelő formában. Bővebb információk itt olvashatóak.

A növényt kérdezd, ne a talajt!

t-teszter
Az N-teszter egy olyan optikai mérőeszköz, amellyel a növények klorofill-tartalmának indirekt meghatározását végezhetjük el. Mivel a növények klorofilltartalma összefüggésben van a nitrogén-ellátottsággal, az eszköz használatával az egyes őszi búza állományok egyedi nitrogénigényét könnyen meghatározhatjuk, és ennek megfelelően számíthatjuk ki az ajánlott nitrogén-műtrágya mennyiségét. Az N-Teszter használatának  előnyeiről bővebben olvashat.