MENÜ

Bogballe műtrágyaszórók karbantartása és ápolása

2018.11.05.

A Bogballe műtrágyaszórók híresek a pontos szórásukról és hogy sokáig meg tudják őrizni újszerű rozsdamentes állapotukat. Azonban megfelelő karbantartás nélkül a Bogballe műtrágyaszórók is sérülékenyek lehetnek a korrózióval szemben. Hiszen védelem nélkül a rozsdamentes acél is korrodálódhat!


Az ásványi alapú műtrágya rendkívül korrodáló, gyakran magas nitrogén- és kéntartalommal rendelkezik, amely vízzel elegyedve kénsavat képez - ezek a normál acélt is néhány óra alatt korrodálhatják.

Hogyan végezze el szakszerűen a műtrágyaszóró karbantartását?

0, Már az első használat előtt érdemes korrózió elleni védőolajjal lekenni az egész műtrágyaszórót. Új gép vásárlása mellé az 1 l védőolaj az alapfelszereltség része. A védőolaj kitölti az alkatrészek közötti hézagokat, így a műtrágyapor nem képes bejutni és felhalmozódni a szóró különféle alkatrészei között. Az olajvédelem nélkül a rozsda néhány óra alatt megjelenhet az olyan területeken, ahol a festék sérült.
1, A műtrágyaszóró csupán tiszta vízzel történő lemosása nem elegendő, mivel a száraz műtrágya beszívja a vizet és fokozza a korróziót. A tisztítást mosószeres vízzel ajánlatos végezni. Nagynyomású mosó használatakor csak kis nyomást alkalmazzon és kerülje az elektronikai részek és a hajtómű tömítéseinek károsítását.
A mosást követően hagyjon időt a műtrágyaszóró nedves részeinek kiszáradására.
2, A mosás után következhet a festés kijavítása, ill. a védőolajjal történő kezelés. Amennyiben a festék mechanikai sérülés következtében kopott le, újra kell festeni az adott területet. A javító festék az alapfelszereltség része. Azokat a felületeket, melyek műtrágyával érintkeznek és ennek hatására kopik le a festék, elegendő csak védőolajjal kezelni. 
3, Minden használat után fújja be az összes elektromos csatlakozót kontakt spray-vel. A kontakt spray zsíroz és megakadályozza, hogy a nedvesség korrodálja a csatlakozók kapcsolódó felületeit. Ne használjon más olajat vagy zsírt erre a célra!
 
A tisztítási folyamat megkönnyítésére az új M sorozatú műtrágyaszórók már olyan kifordítható védőrúddal vannak felszerelve, amelyek könnyebbé teszik az alaposabb tisztítást.
A hátsó lámpa és a reflektor panelek is lenyithatók tisztításra és a védőolajjal való átkenésre.
A fényvisszaverő paneleket lehajtva megtalálhatja a sugárterelőkkel szerelt mosópontokat, melyek megkönnyítik az alapos tisztítást. További mosópontok segítik a váz rejtett, belső oldali részeinek tisztítását, így azok mögött is aprólékos munka végezhető. A sárvédő gumik oldalra húzhatóak, így azok sem akadályozzák a gondos mosást.
4, A szezon végezetével műtrágyaszóróját fedett helyen tárolja.
Végezetül összefoglalhatjuk néhány pontban a megfelelő karbantartás lépéseit:
  • Első használat előtt védőolajozás
  • Minden használat után lemosás, kitisztítás
  • Festék hibák kijavítása
  • Védőolaj felvitele
  • Olajzás és zsírzás
  • Kontakt spray-vel lekezelni az elektromos csatlakozókat
  • Fedett helyen tárolás
Tekintsen meg egy videót a Bogballe műtrágyaszóró tisztításáról!
A karbantartáshoz szükséges kiegészítők:
  • Védőolaj                                                5.545 Ft + ÁFA
  • Kontakt-spray                                        4.525 Ft + ÁFA
  • Gyári kék festék spray kiszerelésben  25.370 Ft + ÁFA
 
Novemberben a következő akciókkal kedveskedünk ügyfeleinknek:

 

Nagy Márk
SZEGÁNA Kft.

+36-30/627-80-52
[email protected]

Email
Email
Weboldalunk
Weboldalunk
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube