MENÜ

Az elmúlt hét év legjobb félévét zárta az MKB

2016.08.30.

Az MKB bankcsoport – a bankadó időarányos részével együtt – 6,8 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el 2016 első felében. Az MKB ismét fenntartható növekedési pályán van, működése stabil. Ez az időszak meghatározó volt az MKB Bank történetében, hiszen sikeresen zárult le a szanálási eljárás és új tulajdonosok vették át a bankot.

A nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS) szerint az MKB bankcsoport mérlegfőösszege 2016 első félévének végén 1941,6 milliárd forint volt, 0,6 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt év utolsó napján. A csoport tőkehelyzete stabil, saját tőkéje 2,4 százalékkal, 110,5 milliárd forintra emelkedett, Basel III. szerinti tőkemegfelelési mutatója 11,64 százalék volt félévkor.

A reorganizáció során meghozott költségoptimalizáló és hatékonyságnövelő lépéseknek, valamint a középtávú növekedési stratégiának köszönhetően az MKB bankcsoport stabil működési pályára állt. Ez a pénzügyi eredményekben is tükröződik: 2015 első félévéhez képest 9,4 százalékkal emelkedett a nettó jutalék- és díjbevétel, míg a banküzemi költségek 7,2 százalékkal csökkentek.

A megtett intézkedések hatására az adózás előtti eredmény a tavalyi első hat hónap mínusz 4 milliárd forintjából plusz 3,7 milliárdba fordult át.

Az MKB Bank jelentősen javította piaci pozícióit számos szegmensben az első félév során. Kiemelkedő volt a teljesítménye például a jegybanki növekedési hitelprogram harmadik fázisában: a leszerződött összegek esetében 17,3 százalékos piacrészt ért el, míg a Széchenyi Programban 18 százalék a részesedése a kihelyezett állomány alapján. Az egy főre jutó vagyon alapján az MKB Private Banking vezeti a hazai privátbanki rangsort. Lakossági fronton is mozgalmas első félévet zárt a bank: új termékek és szolgáltatások piacra vezetésével mind inkább megerősíti retail üzletágát, emellett intenzív munka folyik a digitális banki piacformáló szerep megalapozására. Jó első félévet zártak az MKB leányvállalatai is, közülük is kiemelten az MKB-Euroleasing: a cég év elején indult mezőgazdasági gépfinanszírozás üzletága hat hónap alatt 3 milliárd forintos volument ért el.

Sikeres volt a szanálás és a bank értékesítése, a további növekedési kilátások pedig igen kedvezőek – ezt erősítette meg a Moody’s Investors Service, miután javította az MKB Bank besorolását. Az unió felé tett vállalások teljesítésében is jelentős lépéseket tett meg a bank: ezen feladatok elvégzése a Monitoring Trustee szoros felügyelete mellett zajlik.

A jövő szempontjából kulcsfontosságú volt a bank értékesítésének sikeres lezárása. Az MKB Bank új tulajdonosai évtizedes bankszakmai tudással és globális know-how-val rendelkező hazai és nemzetközi szakmai befektetői kör, támogatásukkal új növekedési lehetőségek nyílnak meg. A tulajdonosváltás óta lezajlott első közgyűlésen némileg átalakult a bank testületi felépítése; dr. Balog Ádám vezérigazgató vezetésével a csoport folytatja a 2015-ben elfogadott üzleti stratégiájának megvalósítását. Ez a még nagyobb kiszámíthatóság és stabilitás mellett az ügyfeleink számára új, modern termékeket és szolgáltatásokat jelent. A tulajdonosok és a menedzsment egyik legfontosabb célkitűzése a digitális pénzügyi szféra meghódítása: a bank együttműködési programot indított a fintech szektor szereplőivel, valamint megújítja és egyben felkészíti a digitális bankolás jelentette kihívásokra informatikai alaprendszerét.