MENÜ

Az Avaunt® 150 EC szerepének felértékelődése a szerkivonások tükrében

2021.02.19.

Az Európai Unió az utóbbi években számos növényvédőszer-hatóanyagot ítélt kivonásra, és jelenleg is több felülvizsgálat van folyamatban. Az őszi káposztarepcében használatos klórpirifosz és tiakloprid is kikerült a használható peszticidek köréből, hogy csak legfontosabbakat említsük.

Középpontban a repce (forrás: FMC-Agro)

 

Szakemberek óvatos becslései szerint a világon a termés 30%-a vész kárba a kártevők, kórokozók és gyomnövények miatt napjainkban is. Az időjárás egyre szélsőségesebbé és kiszámíthatatlanabbá válik. A hatóanyag-kivonások pedig a növényvédelemben dolgozó szakembereket egyre nehezebb feladat elé állítják, akik aktív részvevői a termelési folyamatoknak.

 

repce-rovarolo-hatoanyagok

Rovarölő szer hatóanyacsoportok megoszlása (%) őszi káposztarepcében (Nébih, 2020.)

 

A kivont, korlátozott hatóanyagok száma folyamatosan bővül. Mit tehetnek a termelők, milyen lehetőségek és eszközök maradnak a kezükben és milyen módon enyhítsék a fellépő problémákat? A válasz nem egyszerű, de az biztonsággal kijelenthető, hogy a kémiai védelem hatékonyságának fenntartása és a rezisztencia kialakulása késleltethető különböző szerkombinációk és -rotációk alkalmazásával.

Az FMC-Agro növényvédő szerek fejlesztőjeként és gyártójaként kiemelten fontosnak tartja a helyi problémákra adható innovatív megoldások bevezetését. Ilyen volt az Avaunt® 150 EC is, melynek indoxakarb hatóanyaga (Oxadiazine hatóanyagcsoport, IRAC 22A) már bizonyított a termelők és növényvédős szakemberek körében a repce-fénybogár (Meligethes aeneus) elleni védekezés eszközeként.

A kontakt- és gyomorméreg készítmény hatására a bogarak táplálkozása néhány órán belül leáll, mozgásuk fokozatosan zavarttá válik, azután lassan megbénulnak. A kezelést követő 1-4. napon még találhatunk élő egyedeket a növényen, de ezek kártételre már nem képesek. Itt fontos kiemelni a 8-10 napos hatástartamát is. A termelői szemlék gyakorlati eredményeképpen elmondható, hogy a kezelt rovarállományon túl a kezelést követő hét-tíz napon belül a repcetáblára betelepülő fénybogarak is elpusztulnak.

Magyarországon 2018-2020 között több helyszínen került elvégzésre hivatalos IRAC rezisztenciateszt az indoxakarb hatóanyagra. A vizsgálatok is alátámasztották, hogy az Avaunt® 150 EC továbbra is hatékony a repce-fénybogár ellen. Ezért is ideális rezisztenciatörő készítmény a repce rovarvédelmi technológiájába illesztve; biztonságosan kordában tartja a piretroidokkal szemben már rezisztens repce-fénybogár populációkat is.

Őszi káposztarepcében, olajretekben, mustárban a védekezési teendők a következők:

  1. A repce-fénybogár betelepedési időszakában az imágólétszám tábla szintű figyelemmel kísérése!
  2. Ha a területen 3-4 egyed számolható növényenként, akkor kell elindítani egy kezelést! Az Avaunt® javasolt kijuttatási időszaka a zöldbimbós állapot. A kezelés eredményeképpen a repce a teljes virágzásig hátrelévő 8-10 napon védettséget élvez, ezt követően pedig a fénybogár már nem tud kárt okozni.
  3. Lehetőség szerint azelőtt javasolt kijuttatni, mielőtt a bogarak nem kezdenek el aktívan táplálkozni.
  4. A méhek és egyéb beporzó rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Méhveszélyesség tekintetében az engedélyokirat, illetve a címkén leírtak az irányadók.

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

fmc_logo

 

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.