MENÜ

Átadásra került az első DeLaval VMS fejőrobot Magyarországon

2013.06.17.

Június 5-én megtörtént az első DeLaval VMS fejőrobot ünnepélyes átadása Józsefmajorban, a Szent István Egyetem kísérleti és tangazdaságában. A fejőrobot jelenleg 62 tehén fejését végzi automatikusan, irányított tehénforgalmi rendszerben.

 

DeLaval_Fejorobot_1
 

A Józsefmajori telep nagy megelégedéssel használja a fejőrobotot, a tehenek hamar megszokták az új rendszert és a napi tejmennyiség nőtt. A robot a legmodernebb mérő és elemző eszközökkel van ellátva, tőgynegyedenként méri a tej mennyiségét, nézi minőségi paramétereit, számlálja a szomatikus sejteket, így a tartályba csak kiváló minőségű tej kerülhet. A tejminták gyűjtését szintén automatikusan végzi, így a befejés rendkívül egyszerű.

 

 DeLaval_Fejorobot_2

 

A telep jól bevált technológiát választott az automatikus fejéshez, hiszen világszerte már mintegy 20 000 fejőrobot dolgozik, amelynek fele DeLaval gyártmány. A DeLaval fejőrobotok naponta 17.000.000 liter tej kifejésével járulnak hozzá a világ tejfogyasztásának ellátásához. Habár ezen a telepen egy robot működik, egy családi gazdaság körülményei között, világszerte számtalan példa bizonyítja, hogy a robotos fejés már a nagy telepek megoldása is lehet, akár 1000 – 2000 fejős tehén esetében is.

 

DeLaval_Fejorobot_3