MENÜ

A XXI. század rovarölő szere a hernyók, tripszek és a burgonyabogár lárvája ellen

Minden, amit tudni érdemes a Laserről!

2017.07.03.

  • Természetes baktériumeredetű hatóanyag
  • Biotermék előállításánál is használható

Hatásmechanizmus

A készítmény hatóanyaga, a spinosad (IRAC 5) a talajban megtalálható Saccharopolyspora spinosa baktérium fermentációs tevékenységéből nyert természetes termék. Emberre és melegvérű élőlényekre rendkívül alacsony toxicitással rendelkezik. A kártevők a hatóanyagot táplálkozással és érintkezéssel veszik fel, miközben a gyomorméreg hatása 5-10x erősebb, mint a kontakt hatás. Az első hatás már néhány perccel a hatóanyag felvétele után jelentkezik, amikor irreverzibilis bénulás, majd néhány órán belül a kártevő pusztulása következik be. A spinosad hatékony a lepkékre (Lepidoptera), bogarakra (Coleoptera), kétszárnyúakra (Diptera) és a tripszekre (Thysanoptera) is. Ezek mellett hatékony még a levélbolhákra és a fülbemászókra is. A spinosad külön hatóanyag csoportot alkot (IRAC 5), amely nem mutat keresztrezisztenciát más rovarölőkkel így rezisztens fajok (almamoly, ilonca, fehérmoly, nyugati virágtripsz) ellen is hatékony.

dow-laser-01

Javasolt növényvédelmi technológia

Alma, körte, birsalma, naspolya molykártevői ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyeléshez igazítva kell permetezni a tömeges lárvakeléskor. A védekezést a rajzás intenzitásától függően 7-14 naponként kell megismételni. Egy tenyészidőszakban max. 3 alkalommal használható. A rövid várakozási ideje (7 nap) miatt kártevők második generációja ellen illetve nyári vagy korai fajtákban is alkalmazható. A kezelést célszerű a hernyók kelési stádiumában alkalmazni. A molyokon kívül levéldarazsakat és a gubacsdarazsakat is elpusztít. Ragadózó atkákkal (pl. Typhlodromus pyri) szemben nagyon alacsony toxicitást mutat és az engedélyezett dózisban a katicabogarakat, ragadozó poloskákat és pókokat sem pusztítja. Ígéretes kísérletek folynak almában a Laser bimbólikasztó bogarak elleni alkalmazhatóságával kapcsolatban.

Körtében előrejelzésre alapozva, a körtelevélbolhák fiatal lárváinak megjelenésekor kell a kezelést elvégezni.

dow-laser-02

Szőlőben szőlőmolyok ellen a védekezést szexferomon csapdás rajzásmegfigyelést követően, a lárvakelés kezdetén kell elkezdeni és a permetezést a rajzás intenzitásától függően 7-14 naponként célszerű megismételni. Egy tenyészidőszakban max. 3 alkalommal használható. Amerikai szőlőkabóca ellen 0,4 l/ha dózisban a fiatal lárvák ellen szükséges permetezni. Ebben az esetben egy tenyészidőszakban max. 2 alkalommal lehet használni.

Káposztafélékben a fehér lepkék (káposztalepke, répalepke) és a bagolylepkék (káposzta-bagolylepke, saláta-bagolylepke) lárvái ellen a védekezés időzítése meghatározó jelentőségű. Az első permetezést az L1-L2 fejlődési stádiumú hernyók ellen kell elvégezni. A kezelést 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni. A káposztafejekbe berágott lárvák ellen használjuk a Reldan 22 EC 1,5 l/ha dózisát, amely kiválóan gázosodó készítmény. Rövid várakozási ideje (3 nap) miatt akár a szedés előtt néhány nappal is alkalmazható, amely különösen karfiol, káposzta, kelkáposzta és karalábé kultúrákban nagy előnyt jelent.

Szabadföldi paprikában tripszek ellen a készítményt kék, fehér vagy sárga színű ragacslapos megfigyelés alapján, a tripszek táblára történő betelepedésének időszakában, a felszaporodás kezdetén kell kijuttatni.

dow-laser-03dow-laser-04

Szabadföldi kultúrák esetén a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében a készítményt évente legfeljebb 3 alkalommal javasolt felhasználni.

Hajtatott paprikában és dísznövényekben nyugati virágtripsz ellen kék, vagy sárga ragacslapos megfigyelés alapján a védekezést a betelepedés, illetve felszaporodás kezdetén kell megkezdeni, és 2-3 alkalommal, 5-7 napos időközökkel javasolt ismételni.

Hajtatott paprikában és paradicsomban gyapottok-bagolylepke ellen az első permetezést a fiatal (L1-L2 fejlődési stádiumú) hernyók ellen kell időzíteni. A kezelések gyakoriságát a termesztő-berendezés napi átlaghőmérsékletétől függően kell megválasztani. 25°C alatt 7 naponta, 25°C felett 5 naponta javasolt védekezni.

Burgonyában a permetezést az L1-L2 fokozatú lárvák tömeges megjelenéséhez célszerű időzíteni. A kezelést a kelés intenzitásától függően 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni.

dow-laser-05-k

Vöröshagymában, dohányban, újhagymában és póréhagymában a tripsz imágók és lárvák rendszeres növényenkénti ellenőrzésével illetve sárga vagy kékszínű vizes tálcsapdákkal végzett egyedszám-felméréssel lehet a kijuttatást megfelelően időzíteni. A tripszek betelepedése áprilisban megkezdődik. Az első permetezést a betelepedés kezdetén vagy az első levéltünetek (ezüstös-fehér hosszanti foltosodás) megjelenésekor szükséges elvégezni. A jobb fedettség elérése miatt nedvesítő szer hozzáadása javasolt.

Hajtatott kultúrák esetében a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében a 3. kijuttatás után célszerű más hatóanyagcsoportba tartozó szert alkalmazni. A készítmény egy kultúra termesztési ciklusa alatt legfeljebb 3 alkalommal használható. Káposztában és paprikában a kijuttatáshoz tapadásfokozó szer használata indokolt. A készítmény kijuttatásához melegködképző nem használható.

Dohányban szükséghelyzeti engedéllyel dohánytripsz, mezei poloska fajok, vetési bagolylepke és gyapottok bagolylepke lárvái ellen előrejelzés és növényvizsgálat alapján 3 alkalommal 0,4-0,5 l/ha dózisban 400-500 l/ha permetlével. A biológiai hatású készítmény
használata elősegíti a predátor és parazitoid hasznos rovarfajok betelepedését a kezelt
dohányültetvényekben.

A Laser előírásszerű felhasználása esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő (É.V.I.) betartása nem szükséges. A készítmény kijuttatásához nedvesítő szert és 400- 500 l/ha vízmennyiséget célszerű felhasználni.

Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

AKG programokban (horizontális-, aszály-érzékeny-, belvíz-érzékeny-, erózió-érzékeny szántó) felhasználható.

Hatóanyag: 240 g/l spinozad

Formuláció: szuszpenzió-koncentrátum (SC)

Forgalmazási kategória:II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap

Kiszerelés: 1 literes műanyag palack illetve kanna