MENÜ

A nagy BIOFIL trió

2020.10.05.

Napraforgó és kukorica betakarítás, őszi kalászosok vetése – ezek az őszi munkák szinte jó két hónap alatt lezajlanak. Hogyan lehet megalapozni az egészséges talajt és a bőséges termést? Miért fontos a szervesanyagok visszaforgatása? Hogyan és miért alkalmazzuk a mikrobiológiai készítményeket a tarlókezelésnél és az őszi vetéseknél? Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbiakban.

 

  1. Napraforgó betakarítása után szármaradványok eldolgozása, tarló ápolása

A napraforgó betakarítása után ajánlott a szármaradványok szakszerű kezelése és beforgatása a talajba.

Ha a napraforgó szármaradványokat nem kezeljük helyesen és nem forgatjuk be a talajba, akkor nagy valószínűséggel számolhatunk a gombabetegségek elterjedésével, és azzal, hogy a következő növénykultúrának nem tudunk jó magágyat készíteni, a tápanyagok feltáródása sem lesz megfelelő.

A napraforgó szármaradványok aprítása után javasoljuk a BIOFIL Szárbontó készítmény használatát 1 l /ha mennyiségben, a napraforgó táblánk erősen fertőzött volt például alternáriával, szklerotíniával, akkor 0,2-0,4 l/ha dózissal BIOFIL Talajőr talajoltó baktérium készítményt is adjunk ki.

A szármaradványok gyorsabb és hatékonyabb elbontását segíti a BIOFIL Szárbontó termék, mivel többek között celluláz, xilanáz bontóenzimeket termelő törzsek alkotják, amelyek serkentik a talaj természetes bontó mikroorganizmusainak munkába állását is. Ugyan van patogén gomba gátló hatása is a Szárbontó készítménynek, de ha nagyon erős fertőzés volt és biztosra akarunk menni, akkor a BIOFIL Talajőrt is alkalmaznunk kell. A Talajőr oltóanyagban lévő Bacillus törzsek ugyanis képesek hatékonyan megállítani a kártevő gombák szaporodását biológiai úton, így egészségesebbé válik majd a talajunk.

Ha a napraforgó után még őszi kalászos vetését tervezzük, akkor a szárbontási technológiai ajánlásunk úgy módosul. hogy a BIOFIL Szárbontó mellett BIOFIL Talaj-pH specifikus talajoltó készítményt is juttassunk ki, 0,5 l/ha -0,5 l/ha mennyiségben.

  1. Őszi kalászosok vetése

Az őszi kalászosok esetében fontos, hogy jól fejlett, megerősödött, egészséges állomány alakuljon ki a tél kezdetéig.

A silány, gyenge kelésű vetés kevésbé lesz ellenálló, könnyen kifagyhat és a betegségek is elterjedhetnek.

A BIOFIL Talaj-pH specifikus készítményünk segíti a csíranövény fejlődését, tápanyagfelvételét, majd a gyökérzet megerősödését és az egészséges növekedését. A BIOFIL termékben lévő törzsek növényi növekedési hormonokat termelnek, nitrogént kötnek meg, foszfort és káliumot szabadítanak fel és biológiai úton védelmet nyújtanak a kórokozó gombáktól. Ezért magágy előkészítéskor 1 l/ha dózisban BIOFIL Talaj-pH specifikus talajoltót és várható növényegészségügyi  problémák esetén, 0, 2- 0,4 l/ha BIOFIL Talajőrt is ajánlunk alkalmazni és beforgatni kb. 200-300 l/ha lémennyiséggel.

  1. Kukorica szármaradványok kezelése

Idén nagyon sok helyen ígéretes a kukorica állomány a kedvező termesztési körülmények hatására. Így a szármaradványok mennyisége is az átlagosnál többnek mutatkozik.

Ne hagyjuk elveszni az értékes szervesanyagot, mivel nagyon sokat jelentenek a tápanyag visszapótlásban! Kezeljük a szármaradványokat!

Javasoljuk, hogy amennyiben az állomány a szezon során növényegészségügyi problémákat mutatott, a BIOFIL Talajőr készítményt is alkalmazzuk, amely preventív jellegű alkalmazásával, már most visszaszoríthatóak a következő kultúrára ártalmas patogének.

Ismerje meg és alkalmazza a NAGY BIOFIL TRIÓ-t az igények szerint!

BIOFIL TRIÓ - Háromszoros biológiai hatásfok a többlethozam, termésbiztonság és növényegészség érdekében!

  • BIOFIL Szárbontó baktérium készítmény
  • BIOFIL Talaj pH-specifikus (Savanyú, Normál vagy Lúgos talajokra) talajoltó baktérium készítmény
  • BIOFIL Talajőr talajoltó baktérium készítmény

A részletekért keresse:

Weboldalunkat: www.terragro.hu
Tanácsadóinkat: www.terragro.hu/kapcsolat
E-mail: [email protected]
Kövesse Facebook oldalunkat!

Tekintse meg a rólunk készült videókat!