MENÜ

A modern mezőgazdaság lehet a hazai gazdálkodók ugródeszkája

2015.09.19.

Magyarország első agrárinnovációs rendezvényét tartották tegnap Dunaföldváron, Európa legnagyobb bioetanol gyárának településén. Az ágazat minden fontosabb szereplőjét felvonultató rendezvényen a résztvevők megismerhették a jövő mezőgazdaságának fejlesztéseit, amelyek már elérhetőek a hazai termelésben is. A rendezvény ötletgazdája és kivitelezője a Pannonia Ethanol, rajta kívül főtámogatója a KITE Zrt. és a Dow AgroSciences volt.

A magyar gazdaság motorja

„A Magyar Export Import Bank az egyik legnagyobb agrárfinanszírozóként felismerte az agrárinnovációval foglalkozó vállalkozásokban rejlő lehetőséget, és jelentős beruházásokkal és szervezeti fejlesztésekkel támogatja a magyar mezőgazdaságot. Az elmúlt három évben 82 agrár- és élelmiszerexportőrnek 129 milliárd forint hitelt folyósítottunk. A gazdaság szempontjából kiemelten fontos a sikeres mezőgazdaság, hiszen az agrárexport a teljes magyar exportteljesítmény nyolc százalékát teszi ki. Az ágazat erősödése automatikusan a feldolgozóipar felemelkedését és megerősödését is jelentheti egyben” – emelte ki nyitóelőadásában Urbán Zoltán, a Magyar Export Import Bank vezérigazgatója.

Minden előadó egyetértett abban, hogy az innováció elengedhetetlen a fenntartható mezőgazdaság hazai és nemzetközi versenyképességéhez. A fejlesztések egy irányba mutatnak: a cél, hogy kevesebb erőforrással ugyanakkora területen minél nagyobb terméshozamot lehessen elérni. Az innovációs folyamat ma már kézzelfogható eredményei kedveznek az élelmiszertermelésnek, a bioetanoltermelésnek, a takarmányozáson keresztül az állattenyésztésnek, az éghajlat- és környezetvédelemnek, illetve a vidékfejlesztésnek – azaz a helyi gazdálkodásoknak és a jövedelem helyben való megtermelésének.

„Magyarországon és a régióban továbbra is hatalmas a kihasználatlan potenciál, a történelmi pillanat pedig most érkezett el. Az újonnan kifejlesztett technológiákkal képesek vagyunk felzárkózni úgy, hogy minden érintett iparág profitáljon belőle. Magyarország potenciálja egyértelműen a fenntartható mezőgazdasági alapanyagelőállításban rejlik, hiszen nem kérdés, hogy a feldolgozóipar fejlődni fog – mondta Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója. –  Európa legnagyobb bioetanol gyártójaként évi 450 millió euróval járulunk hozzá a magyar GDP-hez, ami közvetve egyben 2000 vidéki munkahely megteremtését és fenntartását is jelenti.”

A technológia a gazdák számára is nélkülözhetetlen

Az erőforrás hatékonyabb felhasználásán alapuló technológiai fejlesztések hatalmasat léptek előre az utóbbi néhány évben. A precíziós gazdálkodás fejlődése felgyorsult, megjelentek a drónok, illetve az új technológiákkal összegyűjtött hatalmas adatmennyiséget (big data) elkezdték tudatosan feldolgozni, értelmezni és célirányosan hasznosítani.

A rendezvényen Magyarország piacvezető precíziósgazdálkodás-szakértője élőben mutatta be a kukorica szántóföldi termesztésének komplett gépesítését az alapműveléstől a betakarításig. A bemutatón szereplő összes gép +-2 cm-es pontossággal végzi munkáját a KITE Zrt. RTK (Real Time Kinematik) jelhálózatának felhasználásával. Az előre felvett táblakontúrok, nyomvonalak és munkagép-paraméterek segítségével a gépek mozgásának és munkavégzésének beállítása könnyen megtörténik.

Szintén a precíziós gazdálkodást segíti elő a dróntechnológiát alkalmazó magyar startup, az Agridron Kft. is. A vállalat által kifejlesztett megoldás drónok segítségvel térképezi fel a növényállományon belüli eltéréseket, az így elkészített térképek segítségével könnyen lehet változtatni a már vegetációs időszakban kijuttatott tápanyagon. A megoldás használatával így három év alatt kukoricatermesztésben 0,3-0,5 tonnás hozamnövekedést értek el.

Az előadásokon betekintést nyerhettek a világelső öntözéstechnológiai cég, a Netafim fejlesztéseibe és technológiájába, amely hatékony módszerekkel javít a vízfelhasználási mutatókon. Ez a hazai termelők és gazdálkodók szempontjából stratégiai fontosságú lehet, akárcsak a növényvédő szerek használatának minimalizálása. Utóbbira adhat megoldást a drónok segítségével történő talajmintakijelölés. A szakemberek a mágneses permetezési technológia kifejlesztéséről is informálódhattak, amely segítségével drasztikusan, akár 70-80%-kal csökkenthető a felhasznált növényvédőszerek mennyisége.

Képek a rendezvényről Facebook oldalunkon.